Φοβού τους Δαναούς

Φοβού τους Δαναούς

Philip Kerr – Εκδόσεις «Κέδρος»

Το τελευταίο βιβλίο του Φίλιπ Κερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 62 ετών στις 23 Μαρτίου 2018, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Κέδρος». Το «Φοβού τους Δαναούς» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, καθώς διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60, και είναι το δέκατο τρίτο με ήρωα με τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ.

Μοναστηράκι, Σύνταγμα, τσιγάρα Καρέλια, μιας και ο Μπέρνι μέχρι και ελληνικό καπνό πλέον φουμάρει, κυνηγητά με παπάδες που οδηγούν μηχανάκι, δολοφονίες δικηγόρων στη Γλυφάδα αλλά και εκδρομές στην Ερμιόνη και στις Σπέτσες. Ραδιόφωνα που παίζουν λαϊκά στα πέριξ της Πλάκας, σε καταστήματα λαϊκής τέχνης που πουλάνε (γερμανο)τσολιαδάκια και καρτ ποστάλ κλέους του… Περικλέους!

Και ο τίτλος του βιβλίου «Greeks Bearing Gifts»… παραπέμπει στη φράση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», ενώ στο εξώφυλλο διακρίνεται ο Παρθενώνας.

Μόναχο, 1957. O Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται με ψευδώνυμο ως πραγματογνώμονας σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. Οι εργοδότες του του αναθέτουν μια αποστολή που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: να ταξιδέψει στην Αθήνα και να διερευνήσει την υπόθεση ενός ναυαγίου που συνέβη στα ελληνικά ύδατα.

Στην Αθήνα ο Γκούντερ συναντά τον ιδιοκτήτη του πλοίου και πρώην στρατιώτη της Βέρμαχτ, Ζίγκφριντ Βίτσελ. Όταν ο Βίτσελ δολοφονείται, ο Γκούντερ ερευνά τα αίτια του θανάτου του και οδηγείται σε μια υπόθεση που εκκρεμεί από τα χρόνια της κατοχής.

Για μία ακόμη φορά ο φημισμένος ήρωας του Phillip Kerr βυθίζεται στη σκοτεινή ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ειδικότερα στο έγκλημα της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της υφαρπαγής της περιουσίας από τους ναζί. Το πού μεταφέρθηκε αυτή η περιουσία παραμένει άγνωστο.

Η δολοφονία κινητοποιεί επίσης τις ελληνικές αρχές και τον υπαστυνόμο Λεβέντη, ο οποίος ζητά τη συνεργασία του Γκούντερ. Οι ενδείξεις τούς οδηγούν στα ίχνη ενός πρώην αξιωματικού των SS, που φαίνεται να έχει υψηλές διασυνδέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Καθώς η Ευρώπη μοιάζει έτοιμη να ακολουθήσει ένα κοινό μέλλον, με τη Γερμανία σύμμαχο και όχι εχθρό της, τουλάχιστον ένα άτομο στην Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένο να ξεχάσει, ούτε να συγχωρέσει. Ακόμη και ο ίδιος ο Μπέρνι πιστεύει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει δίκιο…

Απόσπασμα από το βιβλίο

Η ιστορία που ακολουθεί θα μπορούσε να είναι η χειρότερη ιστορία που έχει αφηγηθεί ποτέ κανείς, αν δεν είχε συμβεί, με κάθε λεπτομέρεια, ακριβώς όπως την παραθέτω.

Αυτό είναι το θέμα με την πραγματική ζωή· όλα μοιάζουν εντελώς απίθανα μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να συμβαίνουν. Η εμπειρία μου ως αστυνομικού, αλλά και τα γεγονότα του ίδιου του παρελθόντος μού επιβεβαιώνουν αυτήν την παρατήρηση. Τίποτα στη ζωή μου δεν ήταν ιδιαίτερα πιθανό. Έχω όμως την εντύπωση ότι το ίδιο ισχύει για όλους. Το βιβλίο με τις ιστορίες που συνθέτουν τον εαυτό μας μοιάζει υπερβολικό ή προϊόν φαντασίας μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτουμε ότι ζούμε μέσα στις λεκιασμένες και τσακισμένες σελίδες του.

Οι Έλληνες έχουν φυσικά την κατάλληλη λέξη γι’ αυτό: «μυθολογία». Η μυθολογία εξηγεί τα πάντα, από τα φυσικά φαινόμενα μέχρι το τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις και πας στον Κάτω Κόσμο ή όταν κλέβεις απερίσκεπτα ένα κουτί σπίρτα από τον Δία. Όλως τυχαίως μάλιστα οι Έλληνες έχουν άμεση σχέση με αυτήν την ιστορία. Ίσως και με κάθε ιστορία, αν το καλοσκεφτείς. Έλληνας ήταν στο κάτω-κάτω ο πατέρας της σύγχρονης αφήγησης, ο Όμηρος, παρότι ήταν τυφλός ή, πιθανότατα, δεν υπήρξε καν.

Καλογραμμένο, ατμοσφαιρικό, με εικόνες της τότε Αθήνας που σε βάζουν μέσα στο κλίμα και στις καταστάσεις που επικρατούσαν, θα διαβαστούν με μεγάλη ευκολία και θα αγαπηθούν ιδιαίτερα από όσους αγαπούν την ιστορία.

Με εξαιρετική πλοκή, ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα από έναν προικισμένο συγγραφέα που έφυγε νωρίς… Ένα κύκνειο άσμα…

Αντίο Μπέρνι Γκούντερ, αντίο Phillip Kerr.

 

 

You May Also Like

Φοίβος Δεληβοριάς – Σωφρόνης Σωφρονίου στη σκηνή του Ριάλτο

Φοίβος Δεληβοριάς και Σωφρόνης Σωφρονίου θα βρεθούν στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο για μια ...

«Συναπάντημα Γενεών» για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο ΚΥΠΕ

Δέκα ποιητές από διαφορετικές γενιές συναντώνται σε ένα «Συναπάντημα Γενεών» στις 19 Μαρτίου 2018 ...

Giovanni Fontana: O ποιητής ως “πολυτεχνίτης”

Συνέντευξη στην Gaia Zaccagni Ο Giovanni Fontana (Frosinone, 1946) είναι ποιητής και performer που ...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2016

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για ...

Λογοτεχνικά βραβεία Κοινοπολιτείας 2018

Σε μία ειδική τελετή στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας θα πραγματοποιηθεί η απονομή ...

X