Ο Ντενκτάς επί το έργον

Ήτανε λίγο μόνο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και την τραγωδία του 1974. Μια τραγωδία που έπρεπε να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα και προς οδηγίες από την Τουρκία, με τις οποίες συμφωνούσε βέβαια και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ο γεωγραφικός διαχωρισμός της Κύπρου, με την ανταλλαγή και πληθυσμών. Ήδη πολλοί Ελληνοκύπριοι είχαν διαφύγει από το βόρειο τμήμα του νησιού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Τούρκοι διέπραξαν και πολλές ωμότητες, αλλά και ομαδικά εγκλήματα, που μεταξύ άλλων σκόπευαν στο να εξαναγκάσουν, με τη μέθοδο της βίας και του τρόμου, και πολλούς άλλους Ελληνοκύπριους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να καταφύγουν στο νότιο. Αντίθετα, οι Τουρκοκύπριοι, στην πλειοψηφία τους, είχανε παραμείνει στο νότιο τμήμα. Και έπρεπε να πεισθούν να μετακινηθούν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα. Και ήσαν πολλοί, περισσότεροι από 100.000 (ήσαν συνολικά οι Τουρκοκύπριοι 116.000 το 1973, δηλαδή το 18,4% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου).

Η συγκεκριμένη φωτογραφία λοιπόν, ήταν από επίσκεψη του Ντενκτάς στην Πάφο, τυπικά για να δει την κατάσταση των εκεί Τουρκοκυπρίων μετά την εισβολή, ωστόσο στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσει τους Τουρκοκυπρίους να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να μετακινηθούν στο βόρειο τμήμα. Όπου θα τους δίνονταν σπίτια και κτήματα των Ελληνοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι πείσθηκαν, ακόμη και με εξαναγκασμό, να φύγουν και να μεταβούν για εγκατάσταση στο κατεχόμενο τμήμα. Ήσαν περίπου 80.000 άνθρωποι, από ένα σύνολο 116.000, εκ των οποίων περίπου 36.000 ζούσαν ήδη στο βόρειο τμήμα. Εκείνοι όλοι οι άνθρωποι φορτώθηκαν τότε σε μια πολύ μεγάλη σειρά από λεωφορεία, μεταφέροντας και λίγα από τα υπάρχοντά τους, και μεταφέρθηκαν ανενόχλητοι στο κατεχόμενο τμήμα, το έτος 1975.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε αντιδράσει, ενώ οι άντρες των Ηνωμένων Εθνών επιστατούσαν την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης. Επρόκειτο πάντως για μια μεθοδευμένη ενέργεια της Άγκυρας, που συνιστούσε μια ωμή και απάνθρωπη ανταλλαγή πληθυσμών. Με σκοπό τον πλήρη, και επί του εδάφους, διαχωρισμό της Κύπρου, όχι μόνο εδαφικό αλλά και πληθυσμιακό. Πολύ ελάχιστες έως μεμονωμένες υπήρξαν οι περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, λοιπόν, εικονίζει και την προσωπική προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς, ώστε με επισκέψεις του να έπειθε τους Τουρκοκυπρίους να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους και να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές. Μια προσπάθεια που, άλλοτε με υποσχέσεις και άλλοτε με απειλές, είχε στεφθεί από επιτυχία.

You May Also Like

Εκδίωξη εγκλωβισμένων

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, ...

Ο αγιασμός των υδάτων

Η φωτογραφία αυτή, ηλικίας μισού περίπου αιώνα, είναι από την τελετή αγιασμού των υδάτων, ...

Έτος 1970 – η τραγωδία, πράξη πρώτη

Ο Πρόεδρος Μακάριος προσφωνεί ένα τεράστιο πλήθος λαού που είχε συγκεντρωθεί για άλλη μια ...

Τουρκική εισβολή – φάση πρώτη

Ο Γλαύκος Κληρίδης μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Είχε ...

Σημαίες για την 28η Οκτωβρίου

Η ιστορία των Ελλήνων υπήρξε μακρά, συνεχής και πολυτάραχη. Κατ’ ακολουθίαν, υπάρχουν και οι ...

Η ΕΛΔΥΚ ασκείται

Η φωτογραφία αυτή έχει ληφθεί στις 27 Ιουλίου του 1960. Όταν ακόμη η Κυπριακή ...

X