Ομάδα Συγγραφέων «Διαβάσεις»

Η Ομάδα Συγγραφέων «Διαβάσεις», ξεκινά  τη λογοτεχνική της δραστηριοποίηση στη Λευκωσία, με τον προγραμματισμό μιας σειράς πολυθεματικών συναντήσεων με συγγραφείς από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα φιλοξενούνται πεζογράφοι από συγκεκριμένο κάθε φορά ελληνικό εκδοτικό οίκο και θα συζητούνται θέματα που αφορούν στη διαδικασία της γραφής, της έκδοσης και της ευρύτερης λογοτεχνικής διαδικασίας. Θα παρουσιάζεται επίσης το προσωπικό έργο των συμμετεχόντων δημιουργών.

Οι Διαβάσεις είναι μια νεοσύστατη ομάδα  συγγραφέων,  που αποτελείται από τους  συγγραφείς Νάσια Διονύσιου, Κωνσταντία Σωτηρίου και Χρίστο Ρ. Τσιαήλη. Η ομάδα επιδιώκει να φέρει κοντά συγγραφείς από την Κύπρο και την Ελλάδα, που στεγάζονται σε κοινούς εκδοτικούς οίκους και τους συνδέουν κοινοί λογοτεχνικοί άξονες, και μέσα από συναντήσεις, συζητήσεις και αναγνώσεις να τους συστήσει στο κυπριακό φιλαναγνωστικό κοινό.

Η πρώτη εκδήλωση, με «ειδικό θέμα»: «Η λογοτεχνικότητα της καθημερινότητας», θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00 στη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο» στην παλιά Λευκωσία, απέναντι από το γυμνάσιο Φανερωμένης. Σε αυτή θα φιλοξενηθούν οι συγγραφείς Εύα Μαθιουδάκη και Δημήτρης Χριστόπουλος, των εκδόσεων «Το Ροδακιό», με τους οποίους θα συνομιλήσει η Νάσια Διονυσίου, με συντονιστές την Κωνσταντία Σωτηρίου και τον Χρίστο Ρ. Τσιαήλη.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι φιλόλογος, με σπουδές στη Δημιουργική Γραφή (MEd  από το Παν. Δυτ. Μακεδονίας), και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση.

Τα βιβλία του: “Δημόσιες Ιστορίες” (2013), εκδ. Πηγή και “Σπουδή στο Κίτρινο” (2018), εκδ. Τό Ροδακιό.

Μαρτυρολόγια γράφω γιὰ ὅσα δὲν ἔγιναν κι ἐμεῖς ἀπεγνωσμένα θέλουμε νὰ τὰ σώσουμε, στὸν κόρφο μας νὰ τὰ φυλάξουμε σπόρο πολύτιμο, κρυφὸ κι ἀθώρητο, μέχρι νὰ τὰ γεννήσουμε ἐκ νέου στὸ μέλλον, προτοῦ κόσμος σβήσει ὁριστικά. Κι ἂν γεννιόμαστε γυμνοί, πάντα θὰ ὑπάρχει μιὰ ἱστορία νὰ ντύνει τὴ μοναξιά μας. Λουσμένος τὸ κίτρινο φῶς ἀφήνω χωρὶς ἐνοχὲς τὰ δαχτυλικά μου ἀποτυπώματα στὸ χαρτί, γιὰ νὰ ξορκίσω τὸ Τίποτα ποὺ μᾶς κυκλώνει καὶ λίγο-λίγο ὅλους θὰ μᾶς καταβροχθίσει. Κι ἂν κάποτε, κατὰ τύχη, ἀνακαλύψουν τὰ ἀπελπισμένα μου γράμματα σ᾿ ἕνα μπουκάλι στὸ πέλαγος τίποτα ἐπιζήσαντες λαθραναγνῶστες καὶ τὰ φυλλομετρήσουν, «μαρτυρίες ζωῆς», θὰ ποῦνε, «καὶ μαρτύριο ἑνὸς σεσημασμένου ποὺ δραπέτευσε, μὲ σωσίβιο καὶ σχεδία τὶς λέξεις του, ἀπὸ τοὺς σακάτικους ἐκείνους καιρούς». (Σπουδή στο Κίτρινο, εκδ. Τό Ροδακιό). 

Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη είναι τραπεζικός υπάλληλος και συγγραφέας.

Από τις Εκδόσεις Το Ροδακιό κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων “Μικρά Πείσματα” (2016) και από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη η νουβέλα “Αυτός ο ένας, ο Αρίστος” (2014).

“Ένας γλάρος πέταξε δίπλα τους, ύστερα και κάποιος άλλος επιδειξίας βούτηξε με το κεφάλι στο νερό. Επικράτησε μια αναμπουμπούλα, μια αναταραχή, κάτι σαν τη δίνη της στροφής του καραβιού στο κυματιστό νερό. Όμως δεν ήταν. Η γιαγιά ήταν που είχε πετάξει το ξεραμένο κουλούρι στα θολά νερά.

Πετάγματα, ξεπετάγματα, φτερά και μακροβούτια στο νερό και στον αέρα. Θόλωσε ο ουρανός από τον καπνό του φουγάρου και οι γλάροι φτερούγισαν μακριά.” [Το φουγάρο, σελ. 23, Μικρά Πείσματα, Εκδόσεις το Ροδακιό]

 Οι συναντήσεις απευθύνονται σε πρόσωπα που επιθυμούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη λογοτεχνική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, γνωρίζοντας νέους συγγραφείς και ανακαλύπτοντας τη φυσιογνωμία σημαντικών εκδοτικών οίκων. Ταυτόχρονα, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία και τους τρόπους με τους οποίους αυτή συνυπάρχει ισότιμα και δημιουργικά στα πλαίσια της ελληνικής λογοτεχνικής πραγματικότητας.

Είσοδος ελεύθερη

 

 

You May Also Like

Στην ταινία Ida το βραβείο LUX 2014

Η ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι Ida απέσπασε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο Lux, το οποίο ...

Η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου στο διαγωνιστικό του Ρότερνταμ

Οι «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου», η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου, είναι ανάμεσα στις ταινίες ...

Απεβίωσε η Νάταλι Κόουλ

Έφυγε από τη ζωή στα 65 της χρόνια η τραγουδίστρια Νάταλι Κόουλ, κόρη του ...

Ακυρώθηκε το φεστιβάλ Glastonbury 2020

Το φεστιβάλ Glastonbury, το οποίο επρόκειτο να γιορτάσει το 50ό έτος πραγματοποίησής του το ...

«Στον πάγκο με τα φρούτα» | Έκθεση στο ΕΜΑΑ

Το αποτέλεσμα ενός δεκαήμερου εργαστηρίου το οποίο παρακολούθησαν πέντε καλλιτέχνες από την Κύπρο, την ...

«Κινηματογραφική» κατάληψη της Cinecittà

«Οι κινηματογραφικές εγκαταστάσεις μας δεν πρόκειται να κλείσουν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Cinecitta Studios ...

X