Παραδίδεται στο κοινό ο «Ποιητής» (vid)

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα

Προς ολοκλήρωση οδεύει το έργο «Ποιητής» του διάσημου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Το γλυπτό που αποτελείται από γυαλί αναμένεται να παραδοθεί στον Δήμο Λευκωσίας τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Ο «Ποιητής» μετακινήθηκε από την Πύλη Αμμοχώστου, όπου βρισκόταν από το 1983, στον προμαχώνα του Παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας δίπλα από την υπό ανέγερση πλατεία Ελευθερίας. Εν τω μεταξύ ο καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην Κύπρο, και επιβλέπει τις εργασίες του έργου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Λευκωσιάτες.

Σημείο αναφοράς

Σύμφωνα με τον κ. Βαρώτσο τον οποίο συναντήσαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ελπίδα του ίδιου και του Δήμου Λευκωσίας είναι το έργο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους δημότες και όχι μόνο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βαρώτσος, «αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο σημείο», αναφερόμενος στην περίοπτη θέση όπου έχει τοποθετηθεί το έργο. Ο «Ποιητής» έχει έξι μέτρα ύψος, και το μέγεθός του θεωρείται ιδανικό δεδομένου του νέου χώρου του.

Σημειώνεται ότι ο σκελετός του γλυπτού διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ενώ το γυαλί αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου. Κατά τον κ. Βαρώτσο το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το αποκορύφωμα της σύνθεσης μιας και είναι το πρώτο συνθετικό έργο που έφτιαξε για να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο. Στόχος του καλλιτέχνη ήταν η ανάδειξη του ποιητή ο οποίος κατά τον κ. Βαρώτσο είναι εξ ορισμού εύθραυστος, διαφανής, επιθετικός αλλά συνάμα και εκρηκτικός. Τέλος ο Κώστας Βαρώτσος ανέφερε πως «στόχος ήταν να διορθωθεί το γλυπτό, το οποίο όταν φτιάχτηκε δεν υπήρχε η γνώση της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα με αποτέλεσμα να φθαρεί στον χρόνο».

 

You May Also Like

«Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν»

Online περιήγηση στην εμβληματική έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν», που διοργάνωσε το Μουσείο ...

Διεθνείς ταινίες στο Σπίτι της Συνεργασίας | δείτε τα τρέιλερ

Στο χορό των προβολών μπαίνει το Σπίτι της Συνεργασίας στο Λήδρα Πάλας, παρουσιάζοντας κάθε ...

Βημόθυρα Αγ. Αναστασίου: Πρώτος επαναπατρισμός από ασιατική χώρα

Είναι η πρώτη φορά που επαναπατρίζεται αντικείμενο από ασιατική χώρα και αυτό είναι κάτι ...

Χριστοδουλίδης και Ούβε Χάους ανεβάζουν «Πέρσες» στη Γερμανία

Ο σκηνοθέτης Χάιντζ Ούβε Χάους και ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, δύο σημαντικές μορφές στην ...

«Πέτρα και θάλασσα»: ο Πλάτων Ριβέλλης ψάχνει φωτογράφους

Στην Κύπρο θα βρίσκεται ο επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας «Πέτρα και θάλασσα», Πλάτων Ριβέλλης, ...

Ο υπάλληλος του Νικόλαου Querini, Λουκάς Furlan

Ο διορισμός του Βενετού τοποτηρητή Νικόλαου Querini στην Κύπρο έφερε στη μεγαλόνησο τον πορθμέα ...

X