Παραδίδεται στο κοινό ο «Ποιητής» (vid)

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα

Προς ολοκλήρωση οδεύει το έργο «Ποιητής» του διάσημου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Το γλυπτό που αποτελείται από γυαλί αναμένεται να παραδοθεί στον Δήμο Λευκωσίας τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Ο «Ποιητής» μετακινήθηκε από την Πύλη Αμμοχώστου, όπου βρισκόταν από το 1983, στον προμαχώνα του Παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας δίπλα από την υπό ανέγερση πλατεία Ελευθερίας. Εν τω μεταξύ ο καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην Κύπρο, και επιβλέπει τις εργασίες του έργου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Λευκωσιάτες.

Σημείο αναφοράς

Σύμφωνα με τον κ. Βαρώτσο τον οποίο συναντήσαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ελπίδα του ίδιου και του Δήμου Λευκωσίας είναι το έργο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους δημότες και όχι μόνο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βαρώτσος, «αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο σημείο», αναφερόμενος στην περίοπτη θέση όπου έχει τοποθετηθεί το έργο. Ο «Ποιητής» έχει έξι μέτρα ύψος, και το μέγεθός του θεωρείται ιδανικό δεδομένου του νέου χώρου του.

Σημειώνεται ότι ο σκελετός του γλυπτού διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ενώ το γυαλί αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου. Κατά τον κ. Βαρώτσο το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το αποκορύφωμα της σύνθεσης μιας και είναι το πρώτο συνθετικό έργο που έφτιαξε για να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο. Στόχος του καλλιτέχνη ήταν η ανάδειξη του ποιητή ο οποίος κατά τον κ. Βαρώτσο είναι εξ ορισμού εύθραυστος, διαφανής, επιθετικός αλλά συνάμα και εκρηκτικός. Τέλος ο Κώστας Βαρώτσος ανέφερε πως «στόχος ήταν να διορθωθεί το γλυπτό, το οποίο όταν φτιάχτηκε δεν υπήρχε η γνώση της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα με αποτέλεσμα να φθαρεί στον χρόνο».

 

You May Also Like

Καρτ ποστάλ την Κυριακή με τον «Πολίτη»

Καρτ ποστάλ με έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης θα κυκλοφορήσουν με την έκδοση της εφημερίδας ...

Το Netflix ψάχνει θεατή για να τον πληρώνει να βλέπει σειρές

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να είστε σκεπασμένοι με μια κουβέρτα στον καναπέ ...

Το Ενάλιο Λεωφορείο σταθμεύει στο Κυπριακό Μουσείο

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Μέρα Μουσείων, το Ενάλιο Λεωφορείο θα βρίσκεται ...

Η Κύπρος στην 58η Μπιενάλε Τέχνης Βενετίας με Χριστόφορο Σάββα

Oι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι το Κυπριακό  Περίπτερο στην 58η ...

Ερρίκος Η’ και Αικατερίνη της Αραγονίας: η επανασύνδεση

Ενα άγνωστο μέχρι σήμερα πορτρέτο της Αικατερίνης της Αραγονίας ανακαλύφθηκε τυχαία στο Παλάτι Λάμπεθ ...

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στον ΘΟΚ

Στην παρουσία της συγγραφέα Άλκης Ζέη θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής ...

X