Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Με μία «βαλίτσα» στο χέρι η  θεατρική ομάδα ‘Intra Portas’, «κλέβει» μία διδακτική ώρα για να παρουσιάσει σε εφήβους, μαθητές, ένα καίριο θέμα, το οποίο γεννήθηκε και συντηρείται στον κόσμο του διαδικτύου. Ο εκφοβισμός, η ασφάλεια και η ελευθερία που νιώθει ο κάθε χρήστης πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή και οι σκοτεινές πλευρές του διαδικτύου τοποθετούνται στο τραπέζι, μέσω της παράστασης «Το δωμάτιο του Γιώργου».

Η ηθοποιός Νάγια Καρακώστα-που πρωταγωνιστεί σε αυτή την παράσταση μαζί με τον Αντρέα Κουτσόφτα- και η σκηνοθέτης του έργου Ελένη Αναστασίου, μίλησαν στο ραδιόφωνο του «Π» στους 107,6 fm, για την ξεχωριστή αυτή παράσταση που έρχεται να διδάξει με ένα πιο ζωντανό τρόπο, τους μαθητές της Κύπρου.

Τι πραγματεύεται η συγκεκριμένη παράσταση;

Ε: Η παράσταση περιγράφει μία ιστορία για ένα έφηβο που είναι κλεισμένος μέσα στο δωμάτιο του, και μέσα σε όλη αυτή την παράνοια που δεν έχει επικοινωνία με κανένα, ξαφνικά αποφασίζει για κάποιους λόγους να εκδικηθεί μια συμμαθήτρια του. Έτσι επεξεργάζεται τη φωτογραφία της η οποία σε πολύ λίγο χρόνο «κυκλοφορεί» σε ολόκληρο το σχολείο. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε πετύχουμε μέσα από αυτή την παράσταση είναι να προβληματίσουμε και να θέσουμε ερωτήματα όπως: το πόσο εύκολο είναι τελικά να κοινοποιήσεις μια φωτογραφία, ποια η ευθύνη μας όταν λαμβάνουμε κάτι κι αμέσως το στέλνουμε κάπου αλλού και κατά πόσο πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις όταν γράφουμε ή (ανα)κοινοποιούμε κάτι στο διαδίκτυο.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μέσω αυτής της παράστασης τη ευθύνη τους όταν «ανεβάζουν» κάτι, όχι μόνο όταν το κοινοποιούν

Ν: Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μέσω αυτής της παράστασης τη ευθύνη τους όταν «ανεβάζουν» κάτι, όχι μόνο όταν το κοινοποιούν. Να αντιληφθούν ότι από τη στιγμή που γίνεται κάτι μέρος του διαδικτύου αποκτά δημόσιο χαρακτήρα, και παύει να  είναι προσωπικό. Μπορεί να το δει ο καθένας που υπάρχει μέσα σε αυτό τον κόσμο.

Πιστεύετε ότι αυτή η παράσταση αρκεί για να προβληματιστούν οι νέοι σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό;

Ν: Πιστεύω ότι η παράσταση δεν προβληματίζει απλώς, αλλά κατά κάποιο τρόπο ξεκλειδώνει τους νέους. Κι αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε κι από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι μετά την παράσταση, στο πλαίσιο των συζητήσεων που ακολουθούν- βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, κι εκεί είναι που αντιλαμβανόμαστε το πόσο έχει ξεκλειδωθεί το μυαλό τους, με βάση όλο αυτό που είδαν.

Ε: Ουσιαστικά οι ρόλοι είναι οι καθρέφτες των παιδιών. Αυτό που λέει η πλειοψηφία των παιδιών, είναι ότι βλέπουμε καταστάσεις. Βλέπουμε διαλόγους. Βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτούς τους χαρακτήρες. Κι αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου.

Η παράσταση προβληματίζει και ξεκλειδώνει τους νέους

Ποια είναι η επόμενη δράση σας;

Ε: Ο επόμενος στόχος είναι να επικοινωνήσουμε ένα θέμα σχετικά με την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κυρίως σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, δηλαδή νηπιαγωγείο και πρώτων τάξεων του Δημοτικού, με ένα συγκεκριμένο παραμύθι, που με πολύ απλά λόγια μαθαίνει κάποιους βασικούς κανόνες στα παιδιά σχετικά με το πώς μπορούν να προφυλαχτούν.

Το κείμενο της παράστασης υπογράφει ο Τάσος Αγγελόπουλος

Πληροφορίες: 99818208

 

 

You May Also Like

«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Θέατρο Αντίλογος

Το θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει την εμβληματική κωμωδία του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το Τάβλι» σε σκηνοθεσία ...

Σωσίβιοι Δρόμοι: Δέκα ιστορίες και μια προσευχή για την προσφυγιά

Η ταυτότητα «Πρόσφυγας» συνοδεύεται και χαρακτηρίζεται από σωσίβιους δρόμους ανθρώπων. Τις πράξεις, τα συναισθήματα ...

«Ελέφαντας στο δωμάτιο»: Ημερολόγιο σκέψεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας

«Πέντε άνθρωποι καθηλωμένοι σε καρέκλες, χωρίς σωματική επαφή, έχουν μόνο τις λέξεις τους για ...

Τέλος οι χορηγίες από τον ΘΟΚ, σύμφωνα με απόφαση της ΕΠΑ

Απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο ΘΟΚ δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τις ...

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2018

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου ...

Akhnaten στο Ριάλτο

Μετά τη Μαντάμ Μπάτερφλάι, ο Νοέμβριος επιφυλάσσει ακόμη μια σπουδαία παραγωγή για τους φίλους ...

X