Σιμόνη Συμεωνίδου: «Η σχέση μου με τα σκιαγάλματα προέκυψε από μια μεγάλη διαφωνία»

Τη νέα της εικαστική πρόταση παρουσιάζει η καλλιτέχνις, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο άνθρωπος, σε όλες του τις πλευρές

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Στην τέταρτη ατομική της έκθεση η Σιμόνη Συμεωνίδου παρουσιάζει σκιαγάλματα εστιάζοντας τις ιδέες της γύρω από τον άνθρωπο ως οντότητα και τη σκιά του ως την υπόστασή του.

Μιλώντας στον «Π» η ίδια αναφέρει ότι «η δουλειά μου αφορά στον άνθρωπο, τα ανθρώπινα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του. Αυτό που προσπαθώ να πω αυτή τη φορά -χωρίς να θέλω να θέσω βαθιά ερωτήματα και να δυσκολέψω το κοινό- είναι ακριβώς ότι είμαστε όλοι άνθρωποι με τα ελαττώματα και τα προτερήματά μας και δικαιούμαστε να έχουμε άπειρες πλευρές, κάτι που βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό».

Εξερεύνηση Σκιάς

Αφορμή για να ασχοληθεί με αυτή την ιδιαίτερη τεχνοτροπία, της κατασκευής σκιαγαλμάτων- και να την κάνει κτήμα της, στάθηκε μία διαφωνία. Όπως μας περιέγραψε «η σχέση μου με τα σκιαγάλματα προέκυψε όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, είχα πολλές διαφωνίες με τον καθηγητή που μου δίδασκε, καθώς ο ίδιος ήταν αντίθετος ως προς την αποτύπωση της ανθρώπινης φιγούρας στην τέχνη. Έτσι εγώ μπήκα σε μία διαδικασία αναζήτησης τρόπων με τους οποίους θα μπορούσα να «καμουφλάρω» αυτή την εικόνα, της ανθρώπινης φιγούρας. Προέκυψε τότε η εξερεύνηση της σκιάς, κάνοντας ένα αφηρημένο γλυπτό να κρύβει μέσα του μία ανθρώπινη φιγούρα».

Οι εμπνεύσεις έρχονται συνήθως από τη ζωή. Η δουλειά του κάθε καλλιτέχνη είναι ακριβώς αυτή. Να μεταφράζει την παρατήρηση ή το βίωμα, σε συναίσθημα και εικόνα

Η Σιμόνη Συμεωνίδου μέσω της δουλειάς της εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις. Σύμφωνα με την ίδια για να το κάνεις αυτό «πρέπει να ζεις τις ανθρώπινες σχέσεις και να παρατηρείς γύρω σου πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Οι εμπνεύσεις έρχονται συνήθως από τη ζωή. Η δουλειά του κάθε καλλιτέχνη είναι ακριβώς αυτή. Να μεταφράζει την παρατήρηση ή το βίωμα, σε συναίσθημα και εικόνα. Να μιλήσει γι’ αυτά που βλέπει, μέσω της τέχνης του».

Νιώθω ότι εξελίσσομαι σαν καλλιτέχνις, καθώς κάνω πράγματα τα οποία προηγουμένως δεν ήξερα καν, πώς μπορούν να γίνουν

Κάθε ατομική της έκθεση, προέρχεται από την ανάγκη της για μία πιο αποκλειστική επικοινωνία με το κοινό για όλα όσα αισθάνεται. Όπως αναφέρει η ίδια «παρουσιάζω μία ατομική έκθεση, όταν θέλω να πω κάποια πράγματα απευθείας στο κοινό». Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα «περήφανος νιώθει ο κάθε άνθρωπος για οτιδήποτε πετυχαίνει. Έτσι κι εγώ νιώθω περήφανη για τη συγκεκριμένη έκθεση. Νιώθω ότι εξελίσσομαι σαν καλλιτέχνις, καθώς κάνω πράγματα τα οποία προηγουμένως δεν ήξερα καν, πώς μπορούν να γίνουν». Η εικαστικός και αυτή τη φορά αποφεύγει τους συνηθισμένους εκθεσιακούς χώρους και επιλέγει το χώρο που θα τοποθετήσει τα έργα της με το ίδιο σκεπτικό με το οποίο τα δημιουργεί: της δεύτερης ευκαιρίας και της εναλλακτικής οπτικής. Ένα για χρόνια κλειστό εστιατόριο στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλάζει ταυτότητα, και από τις 5 μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2018 αποκτά το ρόλο εκθεσιακού χώρου. Ο χώρος βρίσκεται στο ισόγειο του Μεγάρου Μιτσή, στη Λεωφόρο Στασίνου 1, απέναντι από τη διάβαση πεζών της πλατείας Ελευθερίας.

**Εγκαίνια έκθεσης: 5/12 στις 17:00. Διάρκεια: 5-30/12. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 17:00 – 22:00/Σαββατο – Κυριακή: 10:00-13:00 και 17:00 – 22:00. Πληροφορίες: 99870869

You May Also Like

Αποδέσμευση έργων: Ο πειρασμός για τα μουσεία μεγαλώνει λόγω κορωνοϊού

Ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει ότι θα συνέβαινε, όταν όλη η υφήλιος κατέβασε ρολά ...

Έκθεση για τη λαϊκή χαρακτική στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Μια έκθεση με θέμα «Η Λαϊκή Χαρακτική» άνοιξε στις 18 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Μουσείο ...

Gallery Αποκάλυψη – “Steel is sometimes very soft”

Η Gallery Αποκάλυψη παρουσιάζει την έκθεση του γνωστού Κύπριου καλλιτέχνη Σταύρου Λοΐζου Πάου με ...

Head & Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Η έκθεση Head & Hand / Καιρός της Κύπριας εικαστικού Κυριακής Κώστα, παρουσιάζεται στο ...

Ηypersurfacing στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Στις 29 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ...

X