Ζωντανή μεταφορά στην ψυχεδέλεια των Pink Floyd

The Dark Side of the Moon Project

To The Dark Side of the Moon είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά έργα του 20ού αιώνα. Οι Pink Floyd μέσω της πειραματικής/ψυχεδελικής μουσικής και των φιλοσοφικών στίχων που σπάνια συναντά κανείς σε ρoκ πρότζεκτ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ που μοιάζει περισσότερο με ντοκιμαντέρ παρά με μουσική. Το άλμπουμ μέσα από εννέα τραγούδια αναπτύσσει θέματα όπως ο χρόνος, τα λεφτά, ο πόλεμος, ο καταναλωτισμός, με όλα αυτά να αποτελούν τους λόγους για τους οποίους ο μοντέρνος άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια της παράνοιας.

Στις 22 Νοεμβρίου στη New Division το κοινό μπορεί να βιώσει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο, ζωντανά, το άλμπουμ με την κάθε λεπτομέρεια, ηχητική και οπτική τιμώντας έτσι το τεράστιο αυτό έργο των Pink Floyd. Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Σκαρπάρη.

Πώς γεννήθηκε το The Dark Side of the Moon Project; Κίνητρο ήταν η αγάπη και η εκτίμηση προς την μπάντα, δεν είναι απλά ψυχαγωγοί, είναι καλλιτέχνες, έχουν να πουν κάτι, κοινωνικά μηνύματα, πολιτικά μηνύματα. Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα για αυτό το πρότζεκτ υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και για να γίνει έπρεπε να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα. Είναι μεγάλο πρότζεκτ. Δεν μπορεί να γίνει με μια μικρή ομάδα, θα έλειπαν πολλά σημαντικά στοιχεία για το συγκεκριμένο άλμπουμ. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο ξεκίνησα να παίζω και να διδάσκω, και σε κάποιο σημείο οι μαθητές μου έφτασαν σε ένα επίπεδο που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στο πρότζεκτ. Έτσι μαζί με τους μαθητές μου και με άλλους μουσικούς, επαγγελματίες και μη, αποφάσισα να το κάνω. Είμαστε σύνολο δώδεκα άτομα ηλικίας από 16 μέχρι 60. Θα είναι ένα αφιέρωμα (tribute) σε αυτό το άλμπουμ, μια επακριβής επανεκτέλεση των κομματιών και ταυτόχρονα θα προβάλλεται το ίδιο οπτικό υλικό με έναν στρογγυλό προτζέκτορα που φτιάξαμε μόνοι μας. Θα είναι όλα στην εντέλεια.

Γιατί αυτό το άλμπουμ και όχι κάποιο άλλο των Pink Floyd;
Το διαλέξαμε γιατί είναι η πιο ολοκληρωμένη δουλειά που έκαναν. Είναι ένα άλμπουμ που εκτιμούμε προσωπικά. Και μέσω των στίχων τους κατάφεραν να συλλάβουν το τι συνέβαινε τότε στον κόσμο. Το άκουσα πρώτη φορά στα 15 μου κυρίως από θαυμασμό για τον κιθαρίστα David Gilmour. Όταν πήγα να σπουδάσω, γνώρισα έναν αρχιτέκτονα με τον οποίο παίζαμε μαζί και με ώθησε να δώσω περισσότερη προσοχή στους Pink Floyd. Τότε ήμουν 24 χρονών και τα ίδια κομμάτια που άκουγα στα 15, τα αντιλαμβανόμουν διαφορετικά στα 24. Και σήμερα πάλι τα αντιλαμβάνομαι διαφορετικά. Η μεγαλοφυΐα πιστεύω είναι στους στίχους τους, αυτό το άλμπουμ μεγαλώνει μαζί σου, σαν να και σε ακολουθούν οι στίχοι. Το νόημά τους αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τα βιώματα που είχες μέχρι τώρα.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες μουσικά;Δεν θα έλεγα ότι είχαμε ιδιαίτερες δυσκολίες. Tην τεχνική για να εκτελέσουμε τα κομμάτια όλοι την έχουμε, αυτό που έπρεπε να δουλέψουμε πιο πολύ ήταν τη μετάβαση των τραγουδιών. Σε αυτό το άλμπουμ το ένα τραγούδι τελειώνει και αρχίζει μέσα στο επόμενο σαν ένα μεγάλο κομμάτι των 45 λεπτών. Το τέμπο επίσης έχει αρκετές εναλλαγές. Στο κομμάτι “Breath” για παράδειγμα οι στροφές είναι ένα τέμπο και το ρεφρέν είναι άλλο. Προσπαθήσαμε να μείνουμε όσο πιο πιστοί γίνεται στο πρωτότυπο.

Πόσο καιρό διήρκεσαν οι πρόβες; Πώς νιώσατε όταν όλα τα μέρη έδεσαν;
Οι πρόβες ξεκίνησαν πριν έναν χρόνο. Αρχικά γίνονταν σε τμήματα, μια πρόβα με τα όργανα, άλλη με τα φωνητικά, άλλη με την τραγουδίστρια, τον σαξοφωνίστα και τους αφηγητές. Για πολλούς μήνες δουλεύαμε ξεχωριστά. Μετά μπήκαν τα φωνητικά, το σαξόφωνο και σιγά σιγά οι υπόλοιποι, και ήταν απίστευτο συναίσθημα. Λες και είσαι μέσα στο άλμπουμ. Είναι ένα πράγμα να ακούς τον δίσκο και απίστευτο να το παίζεις. Είναι οργασμικό! Μέχρι το τέλος είσαι σε νιρβάνα! Θα το νιώσει και ο κόσμος αυτό.

Πέντε μέλη της ομάδας είναι ακόμα στην εφηβεία. Πώς αντιμετώπισαν το εγχείρημα;
Γούσταραν πάρα πολύ. Οι κιθαρίστες τους ήξεραν λόγω David Gilmore. Οι άλλοι μικροί δεν το ήξεραν, είχαν υπόψη συγκεκριμένα κομμάτια όπως ο περισσότερος κόσμος, όπως το  “Money”, “Wish you were Here”, “Shine”, “Another brick in the Wall” κ.λπ. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε σιγά σιγά απέκτησαν μια πιο βαθιά εκτίμηση για τη μουσική τους. Σίγουρα βοήθησε στη μουσική τους εξέλιξη, για παράδειγμα σε ένα κομμάτι στην αρχή ο ντράμερ δεν μπορούσε να παίξει έναν συγκεκριμένο ρυθμό για πάνω από τρία λεπτά γιατί πρέπει να έχεις αυτή τη συνοχή και να είσαι χαλαρός. Τώρα μπορεί. Επίσης επειδή κάποια κομμάτια είναι σε πολύ αργό ρυθμό, αρχικά όλοι τρέχανε, έπαιζαν γρήγορα και έπρεπε να μάθουν να παίζουν αργά να μάθουν να κάνουν πίσω, να βρουν εκείνη τη συγκέντρωση και την ενέργεια. Για τους μικρούς είναι σημαντική εμπειρία. Από τώρα και στο εξής θα βάζουν τον πήχυ πιο ψηλά για τους εαυτούς τους. Όταν μεγαλώσουν θα αναζητούν σοβαρά πρότζεκτ και έτσι θα ψηλώσει το επίπεδο γενικά.

Γιατί διαλέξατε να γίνει στη New Division; Θέλαμε να γίνει σε οικείο περιβάλλον, και η New Division το προσφέρει αυτό. Επίσης ο ήχος εκεί είναι πολύ καλός. Ήταν συνειδητή επιλογή.

Πολλά συγκροτήματα επιχειρούν να διασκευάσουν κομμάτια από το παρελθόν. Ποια η άποψή σας για αυτό σε σχέση με το The Dark Side of The Moon Project; Δεν έχει νόημα. Ό,τι και να κάνουμε δεν θα είναι καλύτερο από αυτό που έκαναν οι Pink Floyd και δεν θέλουμε. Τι θα αποδείξουμε; Είναι τόσο καλό όπως είναι που απλά δεν υπάρχει λόγος. Επίσης δεν νομίζω να προσφέρει κάτι. Δεν το κάνουμε μόνο για εμάς το κάνουμε και για τον κόσμο, να έρθει να το ακούσει, να ζήσει την εμπειρία και να το εκτιμήσει.

+ Το συγκρότημα αποτελούν οι Γιώργος Καρπερής , Αλέξ Αδάμ, Χρίστος Ελπιδοφόρου, Κρίστης Λοϊζίδης, Οδυσσέας Βλάμης, Κρες Νικηφόρου, Άγγελος Βλάμης, Νικ Ζεμένης, Αναστασία Δημητριάδου, Σίμος Τζιακουρής, Mark H. Hellicar, Jim Themis, Ροδούλα Γεωργίου. Ηχοληψία Χρίστος Χριστοδούλου. Στην ομάδα προώθησης οι Νικόλας Λιάκος, Αντριάνα Χρυσοστόμου, Αντρόνικος Χαραλάμπους και Γιώργος Φυλακτής.

++ The Dark Side of the Moon Project, 22 Νοεμβρίου 2018 στις 8.30 μ.μ. Μπιραρία New Division, οδός Βασιλίσσης Φρειδερίκης 2, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 97622840 / www.thedarksideofthemoonproject.com

.

You May Also Like

Νέο τραγούδι από τους “Ανεμούριο”

Το ροκ/ραπ συγκρότημα Ανεμούριο κυκλοφόρησε το δεύτερο του τραγούδι με τίτλο “Φαντάσματα” ” Ερκούμαστεν ...

Το νέο τραγούδι του Παύλου Παυλίδη γράφτηκε για τον Ζακ

Ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου ...

Οδηγός επιβίωσης | Φέγγαρος 2018

ΦΑΕ Στο φεστιβάλ θα βρεις το καλύτερο street food σε πολύ καλές τιμές! Burgers ...

Μάρα Κωνσταντίνου και Σάββας Σάββα στο «Αντωνάκης»

Το Dream Theatre Productions παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Piano & Voice Chapters, με την ...

Δύο νέες δισκογραφικές κυκλοφορίες από την Louvana Records

Ο σόλο δίσκος “Fragments” του κιθαρίστα Κώστα Μακρυγιαννάκη περιλαμβάνει δικές του συνθέσεις αλλά και μεταγραφές ...

Ρεμπέτικο στη θεωρία και στην πράξη

Μιλώντας με τον Ευγένιο Βούλγαρη, συνονόματο του διαπρεπούς στοχαστή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μεταφραστή ...

X