«Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης 1960-2018»

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου και τον Εκδοτικό Οίκο «ΚΥΜΑ» και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους

Με απαγγελίες από τους ίδιους τους ανθολογημένους ποιητές θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, η παρουσίαση του βιβλίου, η «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 1960-2018», στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στις 19:30. 

Στην έκδοση που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “ΚΥΜΑ” τον περασμένο μήνα, ανθολογούνται 47 εν ζωή Κύπριοι ποιητές και φιλοξενούνται σημαντικά ποιητικά δείγματα από τέσσερις λογοτεχνικές γενιές : τη γενιά της Ανεξαρτησίας, τη γενιά της Εισβολής, τη γενιά της Κατοχής και της Αφθονίας, καθώς και ποιητές από τη νεότερη γενιά. Συμπεριλαμβάνονται επίσης, για πρώτη φορά σε ανθολογία κυπριακής ποίησης, δύο  σημαντικοί αγγλόφωνοι Κύπριοι ποιητές, οι Στέφανος Στεφανίδης και Γιώργος Ταρδίος, η ποιητική των οποίων εμπλουτίζει αμφίδρομα τόσο το αγγλικό πρωτότυπο όσο και το ελληνικό μετάφρασμα.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έκδοσης, η ανθολογία έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τον χαρακτήρα και την αισθητική ποιότητα της κυπριακής ποίησης, προβάλλοντας δείγματα τόσο από τα ήδη αναγνωρισμένα επιτεύγματα, όσο και σημαίνουσες ψηφίδες από πιο σύγχρονες εκφραστικές μορφές εξέλιξής της, δημιουργώντας έτσι μια νεόδμητη γέφυρα επικοινωνίας με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και με τον ευρύτερο κορμό της Ελληνικής λογοτεχνίας.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Συντονιστής θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Αντώνης Κ. Πετρίδης. Ομιλία θα δώσει η Διδάκτορας Αρχαίας Ιστορίας στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας Εύα Πολυβίου, ενώ σύντομες παρεμβάσεις θα γίνουν από τους ανθολόγους-ποιητές Γιώργο Χριστοδουλίδη και Παναγιώτη Νικολαΐδη, την ανθολόγηση των ποιημάτων των οποίων έκανε ο εκδότης του ΚΥΜΑΤΟΣ, ποιητής Γιώργος Δάγλας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους ανθολογημένους ποιητές.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

You May Also Like

“Τάδε έφη Ζαρατούστρας”…

Γνωστός ο τίτλος του βιβλίου, γνωστό το όνομα του συγγραφέα του. Ο λόγος για ...

Το «σύνδρομο της λυγερής»

Τον Οκτώβριο του 1922 ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ...

Χίλιες ανάσες

Ιωάννα Καρυστιάνη – Εκδόσεις Καστανιώτη “Το βιβλίο γράφτηκε με σημειώσεις που είχα από παλιότερα, ...

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Το γράψιμο είναι τρόπος ζωής»

Η γραφή, ως “τρόπος θέασης του κόσμου και ως τρόπος ζωής”, είναι ένα από ...

«Ο Άνεμος κάτω απ’τα χείλη μου» του Στέφανου Στεφανίδη

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (Nimac), ...

Κυπριακό “παρών” στα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Η Μυρτώ Παπαχριστοφόρου και ο Γιώργος Μοράρης βρίσκονται ανάμεσα στους νικητές των φετινών βραβείων ...

X