Νέο μέτωπο με ΘΟΚ ανοίγει το Θέατρο Ένα

Απολύσεις και αναστολή εργασιών ανακοίνωσε χθες δι' επιστολής στον ΘΟΚ το Θέατρο Ένα, με έδρα τη Λευκωσία, απόφαση που λήφθηκε «μετά τη δραστική μείωση της χορηγίας από τον ΘΟΚ για το 2019»

Στην απόφαση να απολύσει προσωπικό και να αναστείλει τη λειτουργία του για 4-6 μήνες κατά την καλοκαιρινή περίοδο 2019 προχώρησε το Θέατρο Ένα, επιρρίπτοντας στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου την «αποκλειστική ευθύνη» γι’ αυτή την απόφαση εξαιτίας της «κατά πολύ μειωμένης χορηγίας που ο ΘΟΚ, μέσω του σχεδίου ’Θυμέλη’, αποφάσισε να παραχωρήσει φέτος στο Θέατρο Ένα».

Θέατρο «από θαύμα»

«Το ότι κάνουμε 5 παραγωγές σε κάθε σεζόν με αυτά τα ποσά είναι σχεδόν θαύμα», ανέφερε ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Ένα, ενός θεατρικού σχήματος με ιστορία 31 χρόνων.

  • Αυτούσια η επιστολή προς ΘΟΚ εδώ

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε στον «Π» ότι επτά μόνιμοι υπάλληλοι του θεάτρου (2 τεχνικοί, 1 γραμματέας, 3 ηθοποιοί που θεωρούνται μόνιμοι καθώς έχουν ετήσιο συμβόλαιο το οποίο ανανεώνεται και 1 φωτιστής) θα επηρεαστούν από την απόφαση, ενώ αλλάζει και το εργασιακό καθεστώς. «Παλιά κάναμε δύο μήνες πρόβες και δύο μήνες παραστάσεις. Τώρα θα αναγκαστούμε να κάνουμε ενάμιση μήνα πρόβες για έναν μήνα παραστάσεις». Ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται αρνητικά η καλλιτεχνική ποιότητα.
Σημειώνεται ότι το Θέατρο Ένα επιχορηγείται για το 2019 με ποσό ύψους 130 χιλιάδων ευρώ. Το 2018 έλαβε ποσό ύψους 150 χιλιάδων ευρώ και το 2017 το ποσό των 130 χιλιάδων ευρώ. Πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Θυμέλη», η επιχορήγηση άγγιζε το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ.

Καθώς ο κανονισμός του «Θυμέλη» δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό, το Θέατρο Ένα έχει ήδη στείλει επιστολή προς τον ΘΟΚ με την οποία αποδέχεται τα αποτελέσματα του σχεδίου.

ΘΟΚ: «Δεν πήραμε επιστολή»

Σε επιστολή προς τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου που κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, στον πρόεδρο της Βουλής και στα ΜΜΕ, το Θέατρο Ένα εκφράζει την ελπίδα ότι ο ΘΟΚ θα κατανοήσει ότι η απόφαση για περιορισμό των δραστηριοτήτων του θεάτρου «δεν είναι ευχάριστη και ότι οφείλεται ακριβώς στη δική σας συμπεριφορά έναντι του θεάτρου μας». Ζητά, δε, επανεξέταση της αίτησής του για την επιχορήγηση των παραγωγών του και αύξηση της χορηγίας ώστε να παραμείνει ενεργό.
Συγκεκριμένα, το Θέατρο Ένα ζητά την αύξηση της χορηγίας από 20 σε 40 χιλιάδες ευρώ για τις παραστάσεις με τα έργα «Δεσποινίς Τζούλη», «Του Κουτρούλη ο γάμος» και «Μυστήρια δολοφονία – The play that goes wrong» των οποίων οι δαπάνες είναι αυξημένες.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Θεάτρου Ένα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής ανέφερε κατ’ αρχήν ότι δεν έφτασε ποτέ σχετική επιστολή στον οργανισμό.

Ο κ. Τουμαζής δήλωσε ότι ο ΘΟΚ εφαρμόζει το σχέδιο «Θυμέλη» έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από δημόσιες διαβουλεύσεις και με τους αρμόδιους φορείς, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης της χορηγίας του «Ένα», εξηγώντας ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να επανεξεταστούν όλες οι χορηγίες.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο το Θέατρο Ένα απευθύνθηκε στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ζητώντας οι αποφάσεις για τις χορηγίες να σταματήσουν να λαμβάνονται από τον ΘΟΚ λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων.

You May Also Like

«Το Κύκνειον Χάσμα»: Μία κωμωδία ατάκας στο Θέατρο Ανεμώνα

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκας μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

«C.P.R-US»| Επιστρέφει για τρεις παραστάσεις

Το έργο «C.P.R-US» (πρότυπος τίτλος «BLACKOUT»του Davey Anderson  ) ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Σκηνή ...

Οι “Φυλές” ταξιδεύουν σε Λάρνακα και Λεμεσό

Η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Φυλές της Νίνα Ρέιν, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου, ...

Ζητούνται άτομα για ταξιθέτηση και άλλες εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσίας καλεί όσους έχουν τα προσόντα και ενδιαφέρονται για μερική απασχόληση ως ...

Η Φανί Αρντάν έρχεται στο Πάφος2017

Η κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, Φανί Αρντάν [Fanny Ardant] έρχεται ...

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη εφ΄ όλης της ύλης

Φιλοξενηθήκαμε στο Σατιρικό Θέατρο, από την αγαπημένη ηθοποιό κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η οποία μας ...

X