Προσωπικά βιώματα επί σκηνής και μία φωνή μου λέει «Μιλήστε»

Το θεατρικό έργο της Γκέμμα-Μαρίας Ιωάννου «Το όνομά μου: Ευδοκία, Βασιλική, Άννα, Μαρία… Εσύ!» ανεβαίνει σήμερα για μία μόνο παράσταση στο αμφιθέατρο Cyta

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Με όλη την διάθεση για έκθεση των προσωπικών της βιωμάτων αλλά και άλλων γυναικών, η συγγραφέας Γκέμμα Μαρία Ιωάννου προσκαλεί όλες τις γυναίκες που βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις βίας, σε ένα ανοικτό διάλογο. Μαρτυρίες γυναικών που αντιμετώπισαν βία από το σύντροφο ή το σύζυγό τους παίρνουν τη μορφή ενός μονολόγου, ο οποίος παίρνει σάρκα και οστά με τη στήριξη του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), σε σκηνοθεσία Άντζελας Ριζάκη.

Η συγγραφέας Γκέμμα Μαρία Ιωάννου, μίλησε στον «Π» με αφορμή την αποψινή παράσταση.

Πώς προέκυψε αυτή η παράσταση;

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο με αφορμή μία δική μου προσωπική εμπειρία, την οποία αποτύπωνα στο χαρτί με μορφή ημερολογίου. Ήταν σαν ψυχοθεραπεία αυτή η διαδικασία για μένα, ωστόσο δεν το έγραφα με σκοπό να γίνει μία παράσταση. Στην πορεία θέλοντας να ψάξω κάποια πράγματα,  μιλούσα με κοπέλες που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις. Τους έλεγα τη δική μου ιστορία και με τη σειρά τους ένιωθαν πιο άνετα να μου μιλούσαν. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το κείμενο.

Πώς μεταφέρονται επί σκηνής αυτές οι μαρτυρίες;

Η παράσταση είναι ένας μονόλογος. Μία γυναίκα εξιστορεί όλες τις ιστορίες και τα συναισθήματα που νιώθουν όλες αυτές οι γυναίκες. Ήθελα με αφορμή τη δική μου εμπειρία να πάω λίγο πίσω και να δω τι οδηγεί μία γυναίκα στο να οδηγείται σε τέτοιου είδους σχέσεις εξάρτησης. Οι ανασφάλειες, τα στερεότυπα που την «προστάζουν» να έχει ένα σύντροφο για να είναι ολόκληρη; Ανέτρεξα τότε στις δικές μου ιστορίες από παιδί θέλοντας να δω πως με έχουν μεγαλώσει. Και σε συνδυασμό με συζητήσεις που είχα με άλλες γυναίκες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, έτσι μας έχουν μεγαλώσει.

Πώς βρήκες τη δύναμη να μετατρέψεις το βίωμα σου σε δημιουργία;

Όταν ξεκίνησα να μιλώ με τη ψυχολόγο μου, άρχισα να αντλώ δυνάμεις από μέσα μου. Έπειτα ένιωθα ότι πρέπει να βοηθήσω και ο μόνος τρόπος να βοηθήσω σαν Μαρία, είναι με την πένα μου και τη φωνή μου. Και μετά από συζητήσεις που είχα με τη σκηνοθέτιδα, αποφασίσαμε να βγάλουμε προς τα έξω αυτές τις εμπειρίες.

Τι ήθελες να πετύχεις με αυτή την παράσταση;

Θέλαμε η συγκεκριμένη παράσταση να γίνει κινητήριος μοχλός για να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες και να κάνουν το δικό τους αγώνα για να βγουν από αυτές τις σχέσεις.  Θέλαμε να δείξουμε με το έργο επίσης, ότι στόχος δεν είναι μόνο να τιμωρηθεί ο θύτης. Πρέπει και ο θύτης να εξετάζεται από υπηρεσίες, γιατί κι αυτός κάτι κουβαλά μέσα του που τον οδηγεί σε αυτές τις συμπεριφορές.

Τι μπορεί να σκεφτεί μία γυναίκα για να πει όχι σε αυτή την εξάρτηση;

Το πρώτο κίνητρο είναι ο εαυτός σου.  Πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Να τον βάλεις μπροστά και πάνω από όλους. Να πεις εγώ έχω σημασία, εγώ πρέπει να είμαι καλά. Υπάρχουν γυναίκες που το κάνουν για τα παιδιά τους. Κάθε γυναίκα πρέπει να ψάξει το δικό της κίνητρο, και τη δύναμη που έχει μέσα της.

Τι θα έλεγες στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις;

Μιλήστε. Μπορεί να μην σε ακούσει ο πρώτος άνθρωπος που θα του μιλήσεις, αλλά σίγουρος σε όλη αυτή τη διαδρομή κάποιος θα σε ακούσει. Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας, αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχουμε εμείς.

**Σήμερα στο αμφιθέατρο Cyta στη Λευκωσία, στις 20:00. Είσοδος Ελεύθερη 

Συντελεστές:

Κείμενο: Γκέμμα-Μαρία Ιωάννου Σκηνοθεσία: Άντζελα Ριζάκη (Teatro Angelico)

Χορογραφία: Ντίνος Χριστοδουλίδης

Συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης): Τζούλη Κιτρομηλίδου Γιάννης Χατζηπαρασκευάς
Φιλική Συμμετοχή (με αλφαβητική σειρά): Σταύρια Αλετράρη, Αγαμέμνων Θεοδότου, Μισιέλλα Κωνσταντίνου, Σόνια Λευκάτη, Ήβη Σταυρινίδου

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της γυναίκας. Στην εκδήλωση θα παραστεί η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, πρόεδρος του ΕΜΔΓ κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου

You May Also Like

Δ’ Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ...

«Καλιγούλας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

Το κορυφαίο έργο του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ, «Καλιγούλας», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen ...

Νέα παράσταση για το «Επάγγελμα Πόρνη» από το Θέατρο ΑντίΛογος

Το Θέατρο ΑντίΛογος, μετά το σερί των sold out παραστάσεων για την παραγωγή «Επάγγελμα ...

«Ένα Πορτρέτο της Μόνα Λίζα»: Επιπρόσθετες παραστάσεις

Ακόμα ένα πορτρέτο Λευκωσία και ένα Λεμεσό! Σκηνοθετημένο αναλόγιο των φανταστικών διαλόγων μεταξύ του ...

«Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρήν!» |Τελευταίες παραστάσεις

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» θα ολοκληρώσει τον κύκλο παραστάσεων της στην Λάρνακα ...

Cost of Living από τη θεατρική ομάδα «παράσιτα»

Η θεατρική ομάδα «παράσιτα» ανεβάζει για τη σεζόν 2019-20 το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο ...

X