Το “Escape at Dannemora” θα σε… φυλακίσει

Καλοκαίρι του 2015. Οι Richard Matt και David Sweat, δύο κρατούμενοι του Clinton Correctional Facility στη Νέα Υόρκη, και οι δύο καταδικασμένοι για δολοφονίες, κατάφεραν να αποδράσουν με τη βοήθεια της Tilly Mitchel, μιας πολιτικής υπαλλήλου της φυλακής με την οποία ανέπτυξαν και οι δύο ερωτικές σχέσεις. Η απόδραση γίνεται πρωτοσέλιδο για πολλές μέρες και απασχολεί για μήνες του Αμερικανούς σε ό,τι αφορά τα τυφλά σημεία του συστήματος ακόμη και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα βλέπαμε την τηλεοπτική ή κινηματογραφική μεταφορά αυτής της ιστορίας. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι πως τελικά έχει στο τιμόνι της σκηνοθεσίας τον Ben Stiller και πως η μίνι σειρά που έγινε τελικά από το Showtime θα είχε ένα ζηλευτό καστ: Benicio Del Toro, Patricia Arquette και Paul Dano ανέλαβαν τους ρόλους σε μια από τις καλύτερες prison drama σειρές που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία.

Παρόλο που η όλη ιστορία φαντάζει καλύτερα ως κινηματογραφική παραγωγή, ο Ben Stiller εκμεταλλεύεται στο έπακρο το τηλεοπτικό 8ωρο απλώνοντας τις ιστορίες και δίνοντας βάση περισσότερο στους χαρακτήρες. Βασικότερή του έγνοια μοιάζει να είναι η προσπάθεια να εξερευνήσει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων. Μπορεί να μιλάμε για δύο κατάδικους, ωστόσο δεν παύουν να έχουν τη δική τους ιστορία, το δικό τους παρελθόν. Χωρίς απαραίτητα να δικαιολογεί τις πράξεις τους, ο Stiller καταφέρνει μέσα από τους διαλόγους να δώσει μια πιο ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα. Γιατί ίσως τελικά να μην είναι το σύστημα ασφαλείας το μεγάλο αγκάθι αυτής της απόδρασης. Αλλά γενικά το σύστημα, η ίδια η κοινωνία που έχει φυλακίσει τους ανθρώπους, ώστε να αναγκάζονται να βρουν τρόπους να το ξεγελούν, να σπάνε τους κανόνες του.

Και από την άλλη είναι η Tilly, η γυναίκα που εργάζεται στις φυλακές. Φυλακισμένη από τη ρουτίνα και την καθημερινότητά της βρίσκει την ελευθερία της στην ίδια τη φυλακή και στους κατάδικους που τους βοηθάει να αποδράσουν. Και ο Ben Stiller, εκμεταλλευόμενος πλήρως το ταλέντο της υπέροχης Arquette, ψάχνει τα κίνητρα της ηρωίδας για την εμπλοκή της στην απόδραση, καταφέρνοντας να εξερευνήσει, άλλοτε στα μούτρα και άλλοτε με ευαισθησία, τη σεξουαλική επιθυμία ή ακόμη και την εκμετάλλευση που τελικά είναι η ανάγκη για επιβίωση. Μακριά από πομπώδεις διαλόγους και ευφάνταστες σκηνές δράσης, το “Escape at Dannemora”, εντέλει είναι μια από τις καλύτερες δραματικές σειρές, κυρίως επειδή δεν ποντάρει μόνο στη δράση ή στους διαλόγους. Είναι όλα μαζί παντρεμένα εξαιρετικά.

You May Also Like

Το Alias Grace είναι η σειρά του χειμώνα που πρέπει να δεις

Η αληθινή ιστορία της Grace Marks αποτέλεσε βάση για το ιστορικό μυθιστόρημα «Alias Grace» ...

Trapped: Όταν δεν παγιδεύεσαι στον μικρόκοσμό σου

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μπάτσους στις αστυνομικές σειρές οι οποίοι είναι βγαλμένοι από το ...

Το (επίκαιρο) βιβλίο μέσα από ένα μικρό κουτί

Είναι κάποιες φορές που προτιμάς να υπάρχει ένας σκηνοθέτης που να μπορεί να αποδώσει ...

Hard Sun: Μπάτσοι γουρούνια… μελλοντολόγοι

Ας ξεκινήσουμε από μερικά κλισέ. Που θα τα καταρρίψουμε στην πορεία. Όπως ακριβώς κάνει ...

Innocent: Ο αθώος ψάχνει πάντα τη δικαίωση

Άλλη μια φορά που οι Βρετανοί απέδειξαν πως ξέρουν καλύτερα από όλους να στήνουν ...

Στο “The Outsider” ο ένοχος είναι ο… Κινγκ

Εάν το Netflix έχει κολλήσει στις νεανικές και δήθεν εναλλακτικές σειρές, η Disney παλεύει ...

X