Ανακοίνωση Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΠΚ για το θάνατο του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη

Στους επόμενους μήνες θα διοργανωθεί επιστημονική ημερίδαπρος τιμήν του εκλιπόντος, όπου μέλη του Τμήματος και άλλοι μελετητές θα παρουσιάσουν πτυχές από το πολυσχιδές έργο του

Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη, που αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα κυπριακά γράμματα και την επιστημονική κοινότητα του τόπου.

Ο Α. Λ. Κουδουνάρης (1936-2018), παρότι δεν σπούδασε ιστορία ή κάποιαν άλλη από τις ανθρωπιστικές σπουδές, με το συγγραφικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του είχε καταλάβει τις τελευταίες δεκαετίες εξέχουσα θέση στην πνευματική ζωή του τόπου και ανάμεσα στους μελετητές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου. Ακαταπόνητος και ακάματος ερευνητής, με κορωνίδα του συγγραφικού του έργου το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων, 1800-1920» (επτά εκδόσεις, με πρώτη το 1991 και τελευταία μόλις πρόσφατα) είχε μεγάλη συμβολή στην πανθομολογούμενη ανάπτυξη των κυπριακών ιστορικών σπουδών των τελευταίων χρόνων. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικότερα με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μετείχε σε επιστημονικά συνέδρια του Τμήματός μας, και ως πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Ιστορικών Σπουδών για σειρά ετών συνδιοργάνωνε με το Τμήμα μας διαλέξεις για την ιστορία και την αρχαιολογία της Κύπρου, οι οποίες φιλοξενούνταν στο κτίριο της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο Αριστείδης Κουδουνάρης

Για το έργο του το Πανεπιστήμιο Κύπρου τον είχε τιμήσει, τον Φεβρουάριο του 2011, με το βραβείο του «για την προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό», για την υποδειγματική συγγραφική εργασία του στη σύνταξη του Βιογραφικού Λεξικού του, καθώς και για τη συνολική του προσφορά στην καλλιέργεια της ιστοριογραφικής παραγωγής της Κύπρου.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, ως φύση γενναιόδωρη και πνεύμα ελεύθερο, δεν είχε αρνηθεί ποτέ του να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει με μεγάλη προθυμία και καταδεκτικότητα τους νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριές μας – ιστορικούς ερευνητές και ερευνήτριες στα πρώτα τους βήματα – που κατέφευγαν σε αυτόν ζητώντας πληροφορίες, ιστορικά τεκμήρια και φωτογραφίες από τις πολύχρονες του έρευνες. Και και για αρκετούς από τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματός μας υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης και μια ανθρώπινη κιβωτός γνώσεων για την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Το κόστος της απώλειάς του, επομένως, είναι και για το Τμήμα μας βαρύ και δυσαναπλήρωτο.

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής θα καταθέσει στεφάνι στη σορό του αείμνηστου Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη κατά την ημέρα της κηδείας του (3 Ιανουαρίου 2019). Και στους επόμενους μήνες θα οργανώσει επιστημονική ημερίδα προς τιμήν του εκλιπόντος, όπου μέλη του Τμήματος και άλλοι μελετητές θα παρουσιάσουν πτυχές από το πολυσχιδές έργο του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

You May Also Like

Διαφωνία ΕΚΑΤΕ για νομοσχέδιο για την επαγγελματική υπόσταση του καλλιτέχνη

Tο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα δηλώνει ότι ...

Προβολή

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πιο πρόσφατης ταινίας του Γούντι Άλεν στο φεστιβάλ των ...

Έκθεση μεταξοτυπίας στο Μουσείο Ζαμπέλα

Έργα από την πλούσια συλλογή του σε μεταξοτυπίες παρουσιάζεται από τις 29 Μαρτίου και ...

Αυτοεξορίζεται στην Ιαπωνία ο Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι

Την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία, δηλώνοντας δέσμιος του ισλαμικού συντηριτισμού στην ...

Διεθνής βράβευση ερευνητικών προγραμμάτων με συμμετοχή του ΙΚυ

Τιμητικά βραβεία παγκόσμιου κύρους κέρδισαν δύο ερευνητικά προγράμματα στα οποία το Ινστιτούτο Κύπρου είχε ...

Εν μέσω διαμαρτυριών η δημοπρασία για τις 70 μάσκες των Χόπι

Δικαστήριο του Παρισιού έδωσε τελικά το πράσινο φως για την αμφιλεγόμενη δημοπρασία 70 μασκών ...

X