Ο χάκερ και η Monopoly

Την είδηση τη διαβάσαμε όλοι: Η γερμανική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο ύποπτο για τη μαζική κυβερνοεπίθεση με θύματα περίπου χίλιους πολιτικούς αξιωματούχους και προσωπικότητες, μεταξύ τους και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πολλοί υπουργοί της, γεγονός που προκάλεσε σοκ στη Γερμανία. Όσον αφορά τη Μέρκελ, η διαρροή αυτή αφορούσε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ήταν ήδη κατά το ήμισυ δημοσιευμένες και λινκ για επιστολές που της είχαν απευθύνει. Παρά το γεγονός ότι καμία ιδιαιτέρως ευαίσθητη πληροφορία δεν διέρρευσε, και πάλι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση στη Γερμανία. Το περιοδικό “Der Spiegel” αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για έναν νεαρό που ζει με τους γονείς του και “δεν είχε συνειδητοποιήσει όλες τις συνέπειες της πράξης του”. Ο νεαρός δήλωσε πως το έκανε από “θυμό για τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών, δημοσιογράφων και δημόσιων προσώπων” τους οποίους και χάκαρε.

Αρχικά ορισμένοι ειδικοί υποπτεύθηκαν ότι κάποιοι από τους κύκλους της Ακροδεξιάς υπέκλεψαν τους κωδικούς πρόσβασης για να μπουν στους ιδιωτικούς λογαριασμούς των προσωπικοτήτων αυτών. Στηρίζονταν στο γεγονός ότι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι το μόνο από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα που κανένας εκλελεγμένος του δεν αποτέλεσε στόχο της κυβερνοεπίθεσης. Η διαρροή έγινε τον Δεκέμβριο από τον λογαριασμό @_0rbit, ένα έγγραφο την ημέρα με τη μορφή ημερολογίου (από την 1η έως την 25η Δεκεμβρίου που είναι τα Χριστούγεννα). Στο διάστημα αυτό ο λογαριασμός μάζεψε 18.000 ακολούθους και οι πολιτικοί κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά όταν τα κινητά τους τηλέφωνα πήραν “φωτιά” από άγνωστους αριθμούς. Ήταν πολίτες που τους καλούσαν για να κάνουν τα παράπονά τους.

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επαίνεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πόσο καλά τα κατάφεραν. Ωστόσο, ο κόσμος λέει άλλα. Ότι δεν είναι δυνατόν να έκαναν τόσο καιρό να πάρουν χαμπάρι και να συλλάβουν έναν 20χρονο που δεν είναι καν άσος στους υπολογιστές. Και ότι η ασφάλεια είναι… επισφαλής και ότι ο Ζεεχόφερ καλά θα κάνει να παραιτηθεί. Ένας 20χρονος με μέτριες δυνατότητες έκανε, λοιπόν, τη Γερμανία άνω-κάτω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας νεαρός που επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να αποκτήσει φωνή έχει κάποια θέματα με την κοινωνικότητά του. Και σε αντιδιαστολή αξίζει να μοιραστώ μαζί σας μια άλλη, εντελώς διαφορετική ιστορία, που μου έκανε εντύπωση φέτος τις γιορτές. Τις γιορτές που οι πιτσιρικάδες το πρώτο δώρο που ζητάνε είναι 20άρες ή 50άρες για να γεμίσουν το “πορτοφόλι” της κονσόλας και να αγοράσουν παιχνίδια, εφαρμογές, παίκτες και ό,τι άλλο πουλιέται online για τα παιχνίδια τους.

Κι εκεί λοιπόν που γίνονταν οι αγορές, πετάω κι εγώ την απίθανη ιδέα: “Δεν παίρνετε και μια Monopoly;” Αν το βλέμμα σκότωνε θα ήμουν τρεις φορές νεκρή. Γιατί φυσικά η Monopoly είναι για “μωρά”. Ή έτσι νομίζουν κάτι τύποι που ακόμα καλά-καλά δεν ξυρίζονται αλλά τα ξέρουν όλα. Κι επιμένει η πτωχή μάνα: “Ναι, αλλά αν πάρετε μπορεί να παίξω κι εγώ που δεν ξέρω τίποτε άλλο”. Κι εκεί πέφτει ο αναστεναγμός εκείνου που ξέρει ότι έχει χάσει και το “άντε ρε μάνα να σου κάνω το χατίρι”.

Στον λόγο μου, δεν έχω παίξει ακόμα. Γιατί έχουν λυσσάξει με τη Monopoly. Παρατάνε το Grand Theft Auto και άλλα αιματηρά για να παίξουν το παιχνίδι που είναι για… μωρά. Γιατί έχει πλάκα. Και γιατί και οι ίδιοι παίζουν για να κάνουν χαβαλέ μεταξύ τους. Και γιατί παίζουν και τα κορίτσια. Και γιατί λιώνουν στο γέλιο. Κι εκεί η ανησυχία των γονιών καταλαγιάζει γιατί ούτε “εξαρτημένα” είναι ούτε αιμοδιψή. Απλώς παίζουν.

You May Also Like

Ευρωεκλογές στο διαδίκτυο

@valia_kaimaki Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2009, είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από το Ευρωκοινοβούλιο ...

Σκηνές του δρόμου

@valia_kaimaki Πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε να κάνω μια πολύ πρωινή διαδρομή, την οποία ...

Τα bots του πολέμου της πληροφόρησης

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας χρήστης του twitter, ας τον ονομάσουμε “CN”, ξεκίνησε μια μελέτη ...

SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Δεν είναι βέβαια κωμωδία όπως η γνωστή ταινία ...

Οι Δημοκρατικοί και το Facebook

Με την 3η Νοεμβρίου 2020, ημέρα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι ...

Για τον Γιάννη ρε γαμώτο

Όλη αυτή η φασαρία με το facebook με έχει επηρεάσει πολύ. Σου λέει, έχει ...

X