Παρουσίαση του βιβλίου «Δακρύων Μνήμες» Γιαννάκης Στεφανίδης

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στη Λευκωσία

Η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης Γιαννάκη Στεφανίδη Τομεάρχη της ΕΟΚΑ, προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Δακρύων Μνήμες», που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 18:30, στην αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Γιάννη Σπανό- Ιστορικό, Πρόεδρο Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων 1955-1959.

Πρόγραμμα:

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι:

Δημήτρης Συλλούρης-Πρόεδρος της Βουλής

Παναγιώτης Παπαγεωργίου- Αναπληρωτής Πρόεδρος Ένωσης Αγωνιστών Αμμοχώστου

Ρένος Λυσιώτης-Συναγωνιστής

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Μιχαλάκη Στεφανίδη

Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Αγγελος Κοτσώνης

Θα ακολουθήσει δεξίωση

Ο Γιαννάκης Στεφανίδης ανεγνωρίσθη ως πεσών αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Η έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955, τον βρίσκει ανάμεσα στα επίλεκτα στελέχη της Άλκιμης Νεολαίας ΕΟΚΑ ως συντονιστή της νεολαίας στην επαρχία Λευκωσίας. Παράλληλα, εκπαιδεύεται από τον ήρωα Στυλιανό Λένα, στη χρήση των εκρηκτικών υλών και την τέχνη των ανατινάξεων.

Στα μέσα Ιανουαρίου του1956 με την ομάδα Γερίου, χρησιμοποιεί το σπίτι του ως ορμητήριο των αγωνιστών. Εκεί συγκεντρώνεται με διαταγή του Αρχηγού του Αγώνα Γεωργίου Γρίβα-Διγενή  και οπλισμός της οργάνωσης.

Στις 15 Αυγούστου 1956 οι ΄Αγγλοι επρόκειτο να μεταφέρουν από τις κεντρικές φυλακές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τους θανατοποινίτες Στέλιο Μαυρομάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη. Η ΕΟΚΑ τότε σχεδίαζε την απελευθέρωση των τριών αγωνιστών.  Ο  Γιαννάκης Στεφανίδης, σύνδεσμος τότε της ομάδας Γερίου μαζί με τον αγωνιστή Παναγιώτη Κοτζιά  μετέβησαν στο Γέρι και στις 14 Αυγούστου συνάντησαν  τον Σπύρο Κυριάκου και τον Κυριάκο Κολοκάση. Στόχος της συνάντησης, η προετοιμασία της απόπειρας απελευθέρωσης των τριών θανατοποινιτών. Δυστυχώς, οι θανατοποινίτες δεν μετεφέρθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η επιχείρηση  εκτελέστηκε χωρίς να επιτύχει την απελευθέρωση των θανατοποινιτών.

Στις 31 Αυγούστου 1956, ο Γιαννάκης Στεφανίδης εβοήθησε  στην κατάστρωση σχεδίου για την απόπειρα απελευθέρωσης του αγωνιστή Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και πάλιν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στην μάχη που ακολούθησε την απόπειρα έπεσαν νεκροί οι ήρωες Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης και πληγώθηκε  ο αγωνιστής Σπύρος Κυριάκου.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1956 ο Γιαννάκης Στεφανίδης, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Λαγό, ετοιμάζει βόμβες οι οποίες τοποθετήθηκαν στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο. Ενέργεια που στόχευε στην εξύψωση του αγωνιστικού φρονήματος  του λαού, μετά το θάνατο των ηρώων Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου   Κολοκάση.

Το καλοκαίρι του 1956, μαζί  με τον Ιάκωβο Πελετιέ τοποθέτησαν δύο νάρκες σε υπόνομο του αεροδρομίου Τύμπου από τον οποίο θα απογειώνονταν βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα.  Οι νάρκες εξερράγησαν στις 2 π.μ. και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο  δίαυλο του αεροδρομίου.

Τον Γενάρη του 1957, ο Αρχηγός του Αγώνα, Γεώργιος Γρίβας –Διγενής αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και δυνατότητες του, τον αναβαθμίζει αναθέτοντας του την ευθύνη του Τομέα Λευκωσίας.  Θέση την οποία διατηρεί μέχρι την 1η Μαίου 1958. Τον Μάιο του 1958, αναλαμβάνει μαζί με τον Σωτηράκη Γιαννάκη την εκπόνηση σχεδίου άμυνας κατά των βανδαλισμών και λεηλασιών του τουρκικού όχλου στις Ελληνικές συνοικίες. Τον Ιούλιο του 1958 μετατέθηκε στην Λάρνακα, με στόχο την αναδιοργάνωση του εκεί τομέα

You May Also Like

«Άναρχες ιστορίες» στην Καστελιώτισσα

Μια ιδιότυπη παρουσίαση βιβλίου μέσα από μια παράσταση πραγματοποιείται την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στην ...

3ο Διεθνές Φεστιβάλ για Νεαρούς Ποιητές «Στο Πρώτο Σκαλί»

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ για Νεαρούς Ποιητές «Στο Πρώτο Σκαλί» με τη συμμετοχή 22 ...

Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου η 2α Απριλίου

Η ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ορίστηκε ως η Παγκόσμια ...

Βιβλίο: «Δώρος Λοΐζου, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι»

Ένα ανεξιχνίαστο πολιτικό έγκλημα διερευνά στο βιβλίο του με τίτλο «Δώρος Λοΐζου, οι δολοφόνοι ...

Άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2020, συμμετέχει και η Κύπρος.

Άνοιξε χθες τις διαδικτυακές του πύλες το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2020, φέρνοντας ...

Η Κύπρος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου 2019

Το γεγονός ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου ...

X