Παρουσίαση του βιβλίου «Δακρύων Μνήμες» Γιαννάκης Στεφανίδης

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στη Λευκωσία

Η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης Γιαννάκη Στεφανίδη Τομεάρχη της ΕΟΚΑ, προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Δακρύων Μνήμες», που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 18:30, στην αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Γιάννη Σπανό- Ιστορικό, Πρόεδρο Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων 1955-1959.

Πρόγραμμα:

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι:

Δημήτρης Συλλούρης-Πρόεδρος της Βουλής

Παναγιώτης Παπαγεωργίου- Αναπληρωτής Πρόεδρος Ένωσης Αγωνιστών Αμμοχώστου

Ρένος Λυσιώτης-Συναγωνιστής

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Μιχαλάκη Στεφανίδη

Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Αγγελος Κοτσώνης

Θα ακολουθήσει δεξίωση

Ο Γιαννάκης Στεφανίδης ανεγνωρίσθη ως πεσών αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Η έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955, τον βρίσκει ανάμεσα στα επίλεκτα στελέχη της Άλκιμης Νεολαίας ΕΟΚΑ ως συντονιστή της νεολαίας στην επαρχία Λευκωσίας. Παράλληλα, εκπαιδεύεται από τον ήρωα Στυλιανό Λένα, στη χρήση των εκρηκτικών υλών και την τέχνη των ανατινάξεων.

Στα μέσα Ιανουαρίου του1956 με την ομάδα Γερίου, χρησιμοποιεί το σπίτι του ως ορμητήριο των αγωνιστών. Εκεί συγκεντρώνεται με διαταγή του Αρχηγού του Αγώνα Γεωργίου Γρίβα-Διγενή  και οπλισμός της οργάνωσης.

Στις 15 Αυγούστου 1956 οι ΄Αγγλοι επρόκειτο να μεταφέρουν από τις κεντρικές φυλακές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τους θανατοποινίτες Στέλιο Μαυρομάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη. Η ΕΟΚΑ τότε σχεδίαζε την απελευθέρωση των τριών αγωνιστών.  Ο  Γιαννάκης Στεφανίδης, σύνδεσμος τότε της ομάδας Γερίου μαζί με τον αγωνιστή Παναγιώτη Κοτζιά  μετέβησαν στο Γέρι και στις 14 Αυγούστου συνάντησαν  τον Σπύρο Κυριάκου και τον Κυριάκο Κολοκάση. Στόχος της συνάντησης, η προετοιμασία της απόπειρας απελευθέρωσης των τριών θανατοποινιτών. Δυστυχώς, οι θανατοποινίτες δεν μετεφέρθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η επιχείρηση  εκτελέστηκε χωρίς να επιτύχει την απελευθέρωση των θανατοποινιτών.

Στις 31 Αυγούστου 1956, ο Γιαννάκης Στεφανίδης εβοήθησε  στην κατάστρωση σχεδίου για την απόπειρα απελευθέρωσης του αγωνιστή Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και πάλιν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στην μάχη που ακολούθησε την απόπειρα έπεσαν νεκροί οι ήρωες Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης και πληγώθηκε  ο αγωνιστής Σπύρος Κυριάκου.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1956 ο Γιαννάκης Στεφανίδης, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Λαγό, ετοιμάζει βόμβες οι οποίες τοποθετήθηκαν στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο. Ενέργεια που στόχευε στην εξύψωση του αγωνιστικού φρονήματος  του λαού, μετά το θάνατο των ηρώων Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου   Κολοκάση.

Το καλοκαίρι του 1956, μαζί  με τον Ιάκωβο Πελετιέ τοποθέτησαν δύο νάρκες σε υπόνομο του αεροδρομίου Τύμπου από τον οποίο θα απογειώνονταν βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα.  Οι νάρκες εξερράγησαν στις 2 π.μ. και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο  δίαυλο του αεροδρομίου.

Τον Γενάρη του 1957, ο Αρχηγός του Αγώνα, Γεώργιος Γρίβας –Διγενής αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και δυνατότητες του, τον αναβαθμίζει αναθέτοντας του την ευθύνη του Τομέα Λευκωσίας.  Θέση την οποία διατηρεί μέχρι την 1η Μαίου 1958. Τον Μάιο του 1958, αναλαμβάνει μαζί με τον Σωτηράκη Γιαννάκη την εκπόνηση σχεδίου άμυνας κατά των βανδαλισμών και λεηλασιών του τουρκικού όχλου στις Ελληνικές συνοικίες. Τον Ιούλιο του 1958 μετατέθηκε στην Λάρνακα, με στόχο την αναδιοργάνωση του εκεί τομέα

You May Also Like

Παρουσίαση βιβλίου «Τόπος Χρονοποιός» του Παναγιώτη Θωμά

O Κυριάκος Χαραλαμπίδης και η Άννα Μαρία Παπαδάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Παναγιώτη Θωμά, ...

“Banksy Graffitied Walls and Wasn’t Sorry”: Ένα νέο βιβλίο για παιδιά

Στη ζωή και το έργο του Banksy, του ανώνυμου καλλιτέχνη και ακτιβιστή από το ...

Διεθνές Συμπόσιο Γυναίκα: Τέχνη-Λογοτεχνία-Κοινωνία

Στην εποχή που διανύουμε η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Με τη σημαντική ...

Ποτέ Μόνοι / Νot Alone / Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Για τη φετινή Ημέρα Ποίησης, το Φανερωμένης 70 ετοιμάζει ένα πολύ ξεχωριστό event, για ...

Τιμητική εκδήλωση για το έργο του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη

Χθες βράδυ, διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στο Σολώνειο Κέντρο Βιβλίου μαζί με τις εκδόσεις Κέδρος, ...

Η ιχθυοσαυρική Ρήγαινα της Νάσας Παταπίου, άλλως: Η διφυής αθανασία χειρογράφων τε και ποιημάτων

Γράφει η Νατάσα Κεσμέτη Eὐθύς ἐξαρχῆς θέλω νά πῶ ὅτι τό κυρίαρχο σύμβολο τῆς ...

X