Project blue book: Έκαστος… ΟΥΦΟ ετάχθη

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που το κοινό έβλεπε ιστορικά ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Ή έστω, η εποχή που το κοινό είχε σταθερό ραντεβού με τα ντοκιμαντέρ και τα κανάλια τα οποία είχαν αυτό ως βασικό στοιχείο στο πρόγραμμά τους. Άλλωστε, για εμπορικούς κυρίως λόγους μόνο κατ’ όνομα έχουν μείνει ως κανάλια ντοκιμαντέρ το “History” και το “Discovery”, τα οποία γεμίζουν τις ώρες τους με ελαφριάς μορφής realities που έχουν στοιχεία ντοκιμαντέρ.

Ο σύγχρονος και μάλλον έξυπνος τρόπος για να δει κανείς ένα ντοκιμαντέρ είναι όταν αυτό γίνει με όρους μυθοπλασίας. Αυτό γίνεται και με το “Project blue book”, τη νέα σειρά του History Channel, η οποία φέρει την υπογραφή του Robert Zemeckis. Το κανάλι, εμπιστεύεται έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες για μια σειρά που είναι βασισμένη σε πραγματικές έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο παρελθόν λόγω μεταφυσικών φαινομένων που συσχετίστηκαν με UFO.

Η πλοκή μας μεταφέρει στις δεκαετίες ’50-’70, τότε περίπου που ο Josef Allen Hynek είχε αναλάβει τη διερεύνηση και την επίλυση εκατοντάδων τέτοιων υποθέσεων, πολλές από τις οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα μυστήριο.

 

Δεν έχουν όλες οι σειρές τον στόχο να γίνουν μεγάλες παραγωγές και να αποκτήσουν τη φήμη του “Game of thrones”. Με το “Project blue book”, που είναι μια τέτοια σειρά, θα περάσεις όμως καλύτερα, έστω και αν δεν τη… μάθουν οι πολλοί.

Ακροβατώντας ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, η σειρά είναι κάτι σαν “X-Files” μιας άλλης εποχής, τότε δηλαδή που ξεκινούσαν οι έρευνες και υπήρχε ο φόβος πως θα απειληθεί όντως ο πλανήτης από τους εξωγήινους. Άλλοτε μυστηριώδης και άλλοτε αρκούντως δραματική, η σειρά δεν θα γίνει ποτέ η μεγάλη παραγωγή αλλά φαίνεται πως θα κολλήσουμε με τα επεισόδια, θα περάσουν ευχάριστα, όπως ακριβώς τότε που έβλεπες τα ντοκιμαντέρ.

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας Josef Allen Hynek είναι ένας συμπαθητικός και πανέξυπνος τύπος, αλά Sherlock, ενώ δεν μπορείς να διανοηθείς πως ο Aidan Gillen, ο Littlefinger του “Game of thrones” θα μπορούσε να υποδυθεί έναν τόσο συμπαθή χαρακτήρα και να αποβάλει τον εκνευριστικό και δολοπλόκο της επικής σειράς. Είναι αυτός ο τύπος που παλεύει για το δίκαιο, το σωστό, το επιστημονικά αποδεδειγμένο, αυτό που χρειάζεται και την τελευταία ανάλυση για να μπορέσει να γράψει την αναφορά του. Άλλωστε παλεύει κόντρα στο σύστημα που ήταν τότε ο αμερικανικός στρατός, η έγνοια του οποίου ήταν να μπορέσει να αποδείξει στο κοινό πως δεν υπήρχαν UFO’s. Είμαστε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, άρα η Αμερική δεν ήθελε άλλη… απειλή στο κεφάλι της πέραν της Ρωσίας, αφού ο στόχος ήταν τότε να πειστεί το κοινό πως είναι οι Αμερικανοί οι ισχυρότεροι του πλανήτη. Και δεν θα ήθελαν με τίποτα να δει το κοινό πως οι εξωγήινοι είναι μια άλλη απειλή.

Ο Zemeckis αποφεύγει τις υπερβολές, αλλά μας μεταφέρει σε ένα νέο-νουάρ κλίμα, ώστε να πειστείς με την ιστορία του αφού ακόμη και αν δεν σου αρέσουν οι ιστορίες με τα UFO’s, θα σε πείσουν το μυστήριο και η γενικότερη αισθητική της σειράς.

* Η σειρά παίζει και στην Κύπρο στο MoviesBest Τετάρτη στις 22:00, λίγες ώρες μετά την προβολή της στην Αμερική

You May Also Like

Who is America? Η πραγματικότητα ξεπερνά τη σάτιρα

Ταλέντο και ευφυΐα. Αυτά τα δύο χρειάζονται για να μπορείς να κάνεις μια πετυχημένη ...

Στο Ramy το “μαύρη κωμωδία” είναι ρατσιστικό

“Να βρεις μια γυναίκα δική μας, όχι από αυτές τις λευκές”, προτρέπουν οι φίλου ...

We are the wave: Επανάσταση χωρίς κινητά;

Μία ομάδα μαθητών αποφασίζει να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον, καταπολεμώντας την αδικία και ...

Game of Thrones: Αυτός ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ

Περιμέναμε εναγωνίως να έρθει αυτός ο χειμώνας και δυστυχώς μας προέκυψαν ανομβρίες, καλοκαιρία. Το ...

To Bodyguard είναι η σειρά που θα δεις θες δεν θες

Ξεκίνησε στο BBC τον Αύγουστο και πήρε διεθνή διανομή μέσω του Netflix τέλη Οκτωβρίου. ...

Whiskey Cavalier: FBI + CIA = L.F.E

Κολλημένη στα procedurals έχει μείνει η ανοιχτή ζώνη της αμερικανικής τηλεόρασης με αποτέλεσμα να ...

X