Αντρέας Κουτσόφτας: «Είδα την αγάπη με πιο καθαρό βλέμμα»

Το βραβευμένο με Tony Award ως καλύτερο έργο «Η γίδα ή ποια είναι η Σύλβια», συνεχίζει τις παραστάσεις του στο Θέατρο Διόνυσος, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της αγάπης και του έρωτα, το έργο του Έντουαρτ Άλμπι, ανέβηκε για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή, επιδιώκοντας τον προβληματισμό και την αφύπνιση του κοινού.

Για την παράσταση με την οποία ξεκίνησε τη νέα θεατρική σεζόν το Θέατρο Διόνυσος, μίλησε ο ηθοποιός Αντρέας Κουτσόφτας, που βρέθηκε προσκεκλημένος στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6», και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει».

Τι πραγματεύεται το έργο ;

Η ιστορία του έργου κινείται γύρω από μία πολύ ευκατάστατη οικογένεια, με τον πατέρα να είναι ένας από τους καλύτερους αρχιτέκτονες στον κόσμο. Εγώ υποδύομαι τον Μπίλι, που είναι ομοφυλόφιλος, γεγονός που οι δύο γονείς ως καλλιεργημένοι,  έχουν αποδεχτεί. Ωστόσο όλα ανατρέπονται όταν σκάει η «βόμβα» στο σπίτι, ότι ο πατέρας είναι κτηνοβάτης- έχει σχέσεις με μία γίδα, τη Σύλβια. Τότε παρατηρούμε μία προοδευτική οικογένεια, που είχε ξεπεράσει κάθε κοινωνικό στερεότυπο, να πέφτει πολύ πιο χαμηλά απ΄ ότι η ίδια μπορούσε να φανταστεί.

Το κείμενο αυτό είναι ένα «κέντημα»

Πρόκειται για ένα βραβευμένο έργο. Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σου συνέβαλαν στη συγκεκριμένη διάκριση;

Το κείμενο αυτό είναι ένα «κέντημα». Είναι πάντα σύγχρονο γιατί επιλέγει το θέμα της κτηνοβασίας, και νομίζω ότι πάντα ένα τέτοιο θέμα θα είναι αιχμηρό. Παρόλ΄ αυτά είναι τόσο όμορφα δοσμένο από το συγγραφέα που δεν σε ενοχλεί. Απεναντίας ο συγγραφέας  κάνει μία ευφυέστατη απόδοση του κειμένου, προσθέτοντας μεγάλη δόση χιούμορ.

Μας βάζει το έργο σε μία διαδικασία ενδοσκόπησης;

Ναι, παρακολουθώντας το έργο ενδεχομένως να αναρωτηθεί κανείς «όντως αγαπάω επειδή αγαπάω, ή επειδή είμαι εγωιστής και δε θέλω να χάσω τον άνθρωπο μου; Και γιατί δε θέλω να τον χάσω; Από εγωισμό ή από  πραγματική αγάπη;».

Είναι πιο εύκολο να γίνονται τέτοιου είδους ενδοσκοπήσεις μέσω της τέχνης του θεάτρου;

Σίγουρα, όλες οι τέχνες συμβάλουν στο να κάνουμε μία βαθύτερη ψυχική ενδοσκόπηση. Γιατί αν ο θεατής αφεθεί σε αυτό που βλέπει, τότε δημιουργείται ένα κανάλι μεταξύ θεατή και ηθοποιού. Και τότε ο πρώτος γίνεται πιο εύκολα δέκτης της εικόνας που δημιουργείται μέσω του λόγου και μέσω των σχέσεων που υπάρχουν στη σκηνή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώσει κανείς βαθύτερα συναισθήματα, και να ψάξει περισσότερο μέσα του.

Δεν αγαπάς για να κερδίσεις κάτι, αγαπάς γιατί θες να αγαπήσεις. Νομίζω αυτό είναι που κέρδισα. Μία πιο αγνή εικόνα αυτής της έννοιας, της αγάπης

 Τι αποκόμισες λαμβάνοντας μέρος σ’ αυτή την παράσταση;

Σίγουρα είδα την αγάπη με πιο καθαρό βλέμμα, γιατί όταν τοποθετείται η αγάπη σε ένα ζώο, το οποίο δεν έχει να κερδίσει ή να χάσει κάτι, συνειδητοποιείς ότι ίσως αυτό να είναι η αγάπη. Η καθαρότητα που αντικατοπτρίζει ένα ζώο όταν το βλέπεις κατάματα. Δεν αγαπάς για να κερδίσεις κάτι, αγαπάς γιατί θες να αγαπήσεις. Νομίζω αυτό είναι που κέρδισα. Μία πιο αγνή εικόνα αυτής της έννοιας, της αγάπης.

Συντελεστές

Κείμενο Έντουαρντ Άλμπι
Μετάφραση Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία Μάριος Μεττής
Βοηθός Σκηνοθέτη Ναταλία Παναγιώτου
Σκηνικά/Κοστούμια Μαρίνα Χατζηλουκά
Βοηθός Σκηνογράφος Σταύρη Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού Σεσίλια Τσελεπίδη
Οπτική Επικοινωνία Rockthedog
Ερμηνεύουν Αντρέας Βασιλείου, Έρικα Μπεγέτη, Βασίλης Βασιλάκης, Αντρέας Κουτσόφτας

+ Τακτικές Παραστάσεις (Λευκωσία) κάθε Παρασκευή, Σάββατο 20:30, Κυριακή 18:30 μέχρι τις 3 Μαρτίου 2019 στο Θέατρο «Διόνυσος» [Διαγόρου 29, Λευκωσία] και Θέατρο «Ριάλτο», Λεμεσός, Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 20:30. Εισιτήρια 15 ευρώ/κανονικό + 12 ευρώ/μειωμένο. Κρατήσεις + Πληροφορίες 22818999 + 99621845.

You May Also Like

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού | «Ξεχωρίζουν οι ταινίες»

Είκοσι οκτώ ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη στη διάρκεια του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ ...

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Ακύλλας Καραζήσης στη «Δεσποινίδα Τζούλια» live

Οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ολοκληρώνονται, την ...

Χρόνια πολλά ΚΚΔΙΘ

Πριν από 40 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1977, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Κυπριακού ...

«Επάγγελμα πόρνη» σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φέρνει κοντά μας την παράσταση «Επάγγελμα πόρνη», την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στο ...

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν

Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε  Ένα μοναδικό ...

«Ο Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ στο Θέατρο Δέντρο

Ο Δημήτρης Μπασλάμ, μετά την παράσταση «Σοφία η Μέλισσα» που παρουσιάστηκε πέρσι από τον ...

X