Έκθεση του Γιώργου Πελλαπαϊσιώτη στη Λευκωσία

Beyond Gender & Sexual Orientation είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γιώργου Πελλαπαϊσιώτη που ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στη Λευκωσία τον Μάρτιο 2019

Την πρώτη του έκθεση ως εικαστικός παρουσιάζει στη Λευκωσία ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης, ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα κυρίως μέσα από την ιδιότητα του συνθέτη.

Η έκθεση του Πελλαπαϊσιώτη έχει τίτλο Beyond Gender & Sexual Orientation και θα παρουσιαστεί από τις 6 Μαρτίου στo κτήριο της Baker Tilly στη Λευκωσία.

Τα έργα του Πελλαπαϊσιώτη αποτελούν «ένα ταξίδι στην ταυτότητα με στόχο την πρόκληση της ανανεωμένης ελπίδας σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη φωνή τους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο Πελλαπαϊσιώτης ερμηνεύει την τέχνη του ως αναζωογονητική με κίνητρο την περιέργεια. Για την έκθεση του παίρνει έμπνευση από την έννοια της ζωής, του θανάτου και της απροσδόκητης ομορφιάς σε συνδυασμό με τη λαχτάρα κοινωνικής αποδοχής. Μέρος της έμπνευσης του έρχεται από τη χρήση νεκρών ξύλων, τα οποία συλλέγει από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, δίνοντας τους την ευκαιρία να «ζωντανέψουν» και να «αναπνεύσουν» σε μια τροποποιημένη μορφή. Μια έκθεση που αντιπαραθέτει την ομορφιά και τις ατέλειες, στα ανακυκλωμένα στοιχεία που βρίσκονται στα έργα του Γιώργου. Μια αντανάκλαση που αντλείται από το αποτέλεσμα των σκέψεων και συναισθημάτων του.»

Με τον ίδιο τρόπο, όπως αναφέρεται, η τέχνη του Πελλαπαϊσιώτη «συχνά απεικονίζει κύκλους που συμβολίζουν τον κύκλο της ζωής και την πορεία του παλιού κύκλου που κλείνει για να δώσει ζωή σε ένα νέο.

«Μερικές φορές παγιδευόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό στην προσπάθεια να επιτύχουμε αυτό που θεωρείται ως τελειότητα χάνοντας την ευκαιρία να αφήσουμε τις ατέλειες οι οποίες κάνουν κάτι πραγματικό, αυθεντικό και μοναδικό», αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, στόχος του οποίου είναι να παραπέμψει τον θεατή να ζήσει τη δική του εμπειρία, προτρέποντας τον να νιώσει το χέρι του καλλιτέχνη μέσα από τις πινελιές και τις τέλειες ατέλειες.

Σχολιάζοντας το δημιουργικό του ταξίδι, ο Πελλαπαϊσιώτης λέει ότι η προσπάθειά του ήταν να συλλάβει τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων που η κοινωνία τους έχει κατατάξει και καταδικάσει μέσα από τα στερεότυπα της.

«Το σημείο εστίασής μου για αυτές τις δημιουργίες είναι να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία που βλέπουμε σήμερα και να τονίσουμε την ομορφιά που για κάποιους θεωρείται ντροπή και αντιμετωπίζεται με σκληρή οδυνηρή κρίση».

Ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, ο Πελλαπαϊσιώτης είναι επίσης συνθέτης και σχεδιαστής μόδας αλλά λέει ότι αισθάνεται την απόλυτη ελευθερία και την κάθαρση όταν ζωγραφίζει. Το περίπλοκο και υποβλητικό έργο τέχνης του είναι ένα αμάλγαμα αυτών των τριών αρένων.

Επιπλέον, ο ίδιος έχει συνθέσει μουσική υπόκρουση ειδικά για αυτή την έκθεση.

«Tο μουσικό κομμάτι παροτρύνει τον θεατή σε ένα κυκλικό ταξίδι. Αρχίζει από τη γέννηση και συνεχίζει με την ανάπτυξη της ταυτότητας, την επίδραση που δέχεται από τις βαρύτερες κοινωνικές προκλήσεις που οδηγούν στην συνειδητοποίηση, το τέλος, το κλείσιμο, τον θάνατο και με την ελπίδα ως καθοριστικό στοιχείο αναγέννησης και αρχής ενός νέου ταξιδιού.»

+ Η Baker Tilly South East Europe θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής (Γωνία Κ. Χατζοπούλου & Λεωφ. Γρίβα Διγενή 30, 1066 Λευκωσία). Εγκαίνια την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 19:00. Διάρκεια έκθεσης: 7- 8 Mαρτίου 2019, 17:00 – 22:00 / 9 – 10 Μαρτίου 2019, 10:00 – 22:00. 

You May Also Like

Θετική εξέλιξη για έργα τέχνης στο κτήριο του ΘΟΚ

Την ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη Διαγωνισμού για τον εμπλουτισμό του κτηρίου του ...

Σειρά παραστάσεων των έργων της Λίας Χαράκη SKULL και SEXY YUPPIES τον Νοέμβριο

SKULL Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνέχεια του έργου SKULL με επιπλέον παραστάσεις τον ...

ΕΦΕ | 4ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων

“Η γραμμή μεταξύ τέχνης και ζωής πρέπει να διατηρείται ως ρευστό, και ίσως ακατανόητο, ...

Διάλεξη του Μιχάλη Αναστασιάδη για την έκθεση του στο NiMAC

Στο πλαίσιο της έκθεσής του με τίτλο «Things that go together», ο Μιχάλης Αναστασιάδης ...

Ανοικτή Επιστολή από Σύνδεσμο Εικαστικών & Θεωρητικών Τέχνης Φυτώριο

Προς Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου Κύριε Υπουργέ, Κατόπιν των ...

Ένα παλιό εργοστάσιο φελλού μεταμορφώνεται σε κέντρο τέχνης

Ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής φελλού στη Ρίγα της Λετονίας, μεταμορφώθηκε σε ένα πολυλειτουργικό κέντρο ...

X