Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνολογίας στην Κύπρο

Στη διοργάνωση ενός VR Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνολογίας περί τα τέλη του 2019 συμφώνησαν η νεοσύστατη κυπριακή εταιρεία Screentale και η αμερικανική Tribeca Enterprises

Σε συμφωνία συνεργασίας με την «Tribeca Enterprises», την διεθνή εταιρεία μέσων ενημέρωσης ποικίλων δραστηριοτήτων εκ των ιδρυτών της οποίας είναι ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, προχώρησε η «Screentale», μια νεοσύστατη κυπριακή εταιρεία κινηματογράφου και τεχνολογίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διοργάνωση στην Κύπρο -περί τα τέλη του 2019- ενός VR [Virtual Reality] Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνολογίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, η Εκτελεστική Παραγωγός της «Screentale», Γιώτα Ευαγγέλου, δήλωσε ότι «το φεστιβάλ που σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε ίσως σε περισσότερες από μία πόλεις της Κύπρου θα περιλαμβάνει τεχνολογία VR, διαγωνισμούς, βραβεύσεις για ταινίες, εκδηλώσεις σε κόκκινο χαλί με διάσημους αστέρες του Χόλιγουντ και άλλα πολλά».

Πρόσθεσε ότι «μεταξύ των στόχων είναι η προσέλκυση στο νησί καλλιτεχνών και  φίλων του διεθνούς κινηματογράφου ενώ υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο που έχουμε ετοιμάσει με την εταιρεία του Ρόμπερτ Ντε Νίρο και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησής του».

Όπως είπε η κ. Ευαγγέλου, «πρόσφατα λάβαμε τη συγκεκριμένη πρόταση από την Tribeca η οποία περιλαμβάνει τη μορφή, τον προϋπολογισμό, τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ που είναι το τέλος του 2019».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το κυριότερο σημείο της πρότασης είναι ότι τον ερχόμενο Απρίλιο μπορούμε να παρουσιάσουμε την Κύπρο στη Νέα Υόρκη όπου θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας μας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca».

Η κ. Ευαγγέλου είπε ότι το πλάνο της «screentale» είναι να διοργανωθεί εκεί ένα «red carpet event», δηλαδή μια εκδήλωση στο γνωστό σε όλους «κόκκινο χαλί» για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο οποίο θα είναι προσκεκλημένοι επαγγελματίες από τη βιομηχανία του θεάματος, αστέρια του Χόλιγουντ «και ελπίζουμε εκπρόσωποι από την Κύπρο».

Σκοπός μας, συνέχισε, «είναι σε αυτή την μοναδική εμπειρία που μας δίνεται, να μπορέσουμε να προωθήσουμε το δικό μας φεστιβάλ και την ίδια την Κύπρο και να αφήσουμε τις καλύτερες εντυπώσεις».

Περαιτέρω η κ. Ευαγέλλου είπε ότι «ο ποιοτικός τουρισμός εκτός από οικονομικό έχει και σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα και υποστηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες καθώς και μια σειρά επαγγελμάτων και κλάδων που βασίζονται σε αυτόν».

Κάλεσε σημαντικές προσωπικότητες από τον κυβερνητικό και επιχειρηματικό χώρο για συνεργασία προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας κοινωνικής συμμαχίας με συγκεκριμένες δράσεις για τους επόμενους μήνες με λαμπρά παραδείγματα δημιουργίας πόλεων όπως η Βενετία και οι Κάννες.

Καταλήγοντας, η Εκτελεστική Παραγωγός της «screentale» είπε ότι «προσδοκούμε σε ένα φεστιβάλ που θα γίνει το σήμα κατατεθέν της Κύπρου στο εξωτερικό και θα αποφέρει στο νησί σημαντικά πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη».

Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της «screentale», Μαρίγια Σαβίνα, δήλωσε ότι είναι μοναδικό αυτό που σχεδιάζεται και πρόκειται να γίνει από την κυπριακή και την αμερικανική εταιρεία και αφορά όλες τις γενιές με την «Tribeca Enterprises» αρχικά να διερωτάται πού γεωγραφικά είναι η Κύπρος για να λάβουν την απάντηση ότι πρόκειται για τον γενέθλιο τόπο της θεάς του Έρωτα και της Ομορφιάς, Αφροδίτη.

Είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής εταιρείας ταξίδεψαν στη Λευκωσία όπου είχαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τη συνεργασία αυτή κάτι το οποίο έπραξε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης.

Πρόσφατα η κ. Σαβίνα συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο ο οποίος εκφράστηκε με πολύ εγκωμιαστικά σχόλια για το όλο εγχείρημα το οποίο όπως είπε η ιδρύτρια της εταιρείας περιλαμβάνει ένα βιβλίο, το «Screentale N.1», μια επική ιστορία για την αγάπη και τα… διαμάντια με σημείο αναφοράς το Χόλιγουντ και την μεσαιωνική Κύπρο.

Περιλαμβάνει, επίσης, την τηλεοπτική σειρά με το ίδιο όνομα που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τη συνεργασία με την «Tribeca Enterprises», το 1ο Παγκόσμιο VR Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνολογίας και την παραγωγή της πρώτης ραδιοφωνικής audio σειράς σε Κύπρο και Ελλάδα της οποίας σκοπός είναι η γνωριμία και η ταύτιση των ακροατών της Κύπρου με την ιστορία πίσω από το «Screentale N.1».

Η κύρια φωνή πίσω από τη ραδιοφωνική audio σειρά ανήκει στον Κύπριο ηθοποιό Στέφανο Μιχαήλ, ο οποίος παρέστη στη δημοσιογραφική διάσκεψη δηλώνοντας ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο να συμμετάσχει σε ένα τόσο σημαντικό από κάθε άποψη project το οποίο είναι μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου και παρέχει τη δυνατότητα εργοδότησης νέων ανθρώπων σε καιρούς δύσκολους.

Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να διοργανωθεί κάτι πολύ μεγάλο στον τόπο μας και μπορούμε να το διεκδικήσουμε γιατί ως Κύπρος έχουμε μια μοναδικότητα στην οποία πρέπει να πιστέψουμε. «Και αυτή η μοναδικότητα έχει να κάνει με τη γεωγραφική μας θέση, το κλίμα, τη φιλοξενία, τις υποδομές, τις συγκυρίες, όλα αυτά συμβάλλουν και συντρέχουν υπέρ του να διεκδικήσουμε αυτό τον μεγαλόπνοο στόχο», είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Πρόσθεσε ότι έγινε αρκετή και σκληρή δουλειά, απαιτείται κι άλλη, ωστόσο, δήλωσε σίγουρος ότι οι άνθρωποι της «screentale» θα τα καταφέρουν γιατί «έχουν πίστη στο όραμά τους, επαγγελματισμό και ενθουσιασμό, όλα απαραίτητες προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου.

Εκπροσωπώντας την εταιρεία PWC, o Μάριος Χαραλαμπίδης είπε ότι η συνεργασία με την «screentale» έγινε ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα προσελκύσει νέους επενδυτές και ήδη άρχισε η επεξεργασία σχεδίων για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου το οποίο θα στεγάσει τους επενδυτές.

Συντονιστής της διάσκεψης Τύπου ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πενηνταέξ, ο οποίος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους είπε ότι η «screentale» φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και να τοποθετήσει το νησί μας στον παγκόσμιο χάρτη του κινηματογράφου και της τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ / Αργυρώ Αγγελίδου

You May Also Like

5o Dance Waves Festival στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Το Σαββατοκύριακο, 07 και 08 Νοεμβρίου, το Dance Lab Nicosia διοργανώνει στο black box ...

Crossroads με τους Χάικ Γιαζιτζιάν, Γιώτη Κιουρτσόγλου και Βαγγέλη Καρίπη

Για δύο συναυλίες -σε Λευκωσία και Λεμεσό- φτάνουν στην Κύπρο οι δεξιοτέχνες μουσικοί και ...

«GREEN ROOM» / Έκθεση φωτογραφίας της Μαρίνας Σιακόλα / Γκαλερί Αργώ

Η Μαρίνα Σιακόλα παρουσιάζει τη νέα της φωτογραφική δουλειά με αφορμή την κυκλοφορία του ...

Επιστρέφει στο Ριάλτο η Γεωργία Ντέτσερ

Την επιστροφή της Γεωργίας Ντέτσερ στη θέση της γενικής διευθύντριας του Θεάτρου Ριάλτο αποφάσισε ...

H Tracey Emin εκθέτει στο Leopold Museum

Where I Want to Go είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης της Tracey Emin, ...

Στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα της ταινίας «Tin Soldier» με Ντε Νίρο, Τζέιμι Φοξ, Σκοτ Ίστγουντ

Αρχίζουν στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα της ταινίας δράσης «Τin Soldier», προϋπολογισμού 38 εκατομμυρίων ευρώ, με ...

X