Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων για παιδιά και νέους 2019

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων στην Εκπαίδευση για το 2019 περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και προβολές επιλεγμένων ταινιών που αποτελούν πρεμιέρες για την Κύπρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων – Όψεις του Κόσμου επιστρέφει με τη δεύτερη του έκδοση για παιδιά και νέους. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων στην Εκπαίδευση, με θεσμικό χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και διοργανωτή το γνωστό Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

Η 2η Έκδοση για παιδιά και νέους θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Μαρτίου και μέχρι τις 14 Απριλίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Κύπρου «Όψεις του Κόσμου», ιδρύθηκε με σκοπό να γνωρίσει στο κυπριακό κοινό την τέχνη του ανεξάρτητου, μη εμπορικού σινεμά animation, στηρίζοντας την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια. Στα προγράμματά του παρουσιάζει το έργο Κύπριων δημιουργών, καθώς και επιλεγμένα έργα κορυφαίων ανεξάρτητων δημιουργών από όλο τον κόσμο, που διακρίνονται για την αισθητική, την αρτιότητα στην τεχνοτροπία και την ανθρωποκεντρική θεματολογία.

Από πέρσι το παιδικό τμήμα του Φεστιβάλ, που μέχρι πρόσφατα εντασσόταν στο μεγάλο φεστιβάλ του καλοκαιριού (Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο), εξελίχθηκε σε ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων για παιδιά και νέους και διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η διοργάνωση αυτή του Φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά και νέους, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην τέχνη των κινουμένων σχεδίων (Animation). Η έμφαση δίνεται στο χειροποίητο κινούμενο σχέδιο και απευθύνεται σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ τα τελευταία δέκα χρόνια διοργάνωσε πολλά εργαστήρια ακαδημαϊκές ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια κινουμένου σχεδίου από καταξιωμένους Κύπριους και κορυφαίους διεθνείς δημιουργούς.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων στην Εκπαίδευση για το 2019 περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και προβολές επιλεγμένων ταινιών διαγωνιστικού χαρακτήρα, που αποτελούν πρεμιέρες για την Κύπρο. Τα παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς θα μπορούν να ψηφίσουν και το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω δράσεις:

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/τριες προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Π.) θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για την εκμάθηση των βασικών αρχών δημιουργίας χειροποίητων οπτικών συσκευών κινουμένων σχεδίων και βασικών μεθόδων δημιουργίας μικρής διάρκειας κινουμένων σχεδίων με τη χρήση κάμερας. Θα πραγματοποιηθούν σειρά από προβολές ταινιών και παρουσιάσεις στο Πολιτιστικό Εργαστήρι των Αγίων Ομολογητών (4-9 Μαρτίου). Λόγω του περιορισμένου αριθμού σχολείων που μπορούν να επισκεφτούν το Εργαστήρι των Αγίων Ομολογητών, προσφέρεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσουν. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έχει διάρκεια 90 λεπτών και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προβολή διαγωνιστικού προγράμματος ταινιών μικρού μήκους Κινουμένων Σχεδίων διάρκειας 45 λεπτών και 45 λεπτά συμμετοχή σε απλές δραστηριότητες δημιουργίας κινουμένων σχεδίων με χειροποίητα μέσα:
1η ομάδα: 8:30 – 10:00
2η ομάδα: 10:30 – 12:00

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Προδημοτική – Δημοτική πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Ουγγαρίας Primanima (https://primanima.eu/en/) και με την θεσμική στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα σχολεία συντονίζει η εκπαιδευτικός Δρ. Φωτεινή Λάρκου.

Για συμμετοχή σχολείων και εκπαιδευτικών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε από τις 20 μέχρι και 28 Φεβρουαρίου στο e-mail: fotinilarkou@hotmail.com. Σημειώνουμε ότι λόγω περιορισμένου αριθμού σχολείων που μπορούν να συμμετάσχουν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 16:00 – 20:00 θα πραγματοποιηθεί προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος παιδικών ταινιών κινουμένων σχεδίων για γονείς και παιδιά στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών. Το παιδικό κοινό μαζί με τους γονείς θα έχουν την ευκαιρία επίσης να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε για στα σχολεία.

2. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Μέση εκπαίδευση (Γυμνασιακός κύκλος) με θέμα «Το κλίμα εκπέμπει S.O.S. – Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής επιδιώκει να αναδείξει το πρόβλημα της αυτό αναδεικνύοντας, μέσα από δημιουργικές δράσεις διερευνητικού τύπου, τον ρόλο που ο καθένας/μιά μας έχει να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Απώτερη επιδίωξη, είναι μέσα από εναλλακτικού τύπου μαθησιακές διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν την έρευνα, τον περιβαλλοντικό κριτικό γραμματισμό, όπως επίσης και τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών, να παραχθούν υλικά και μέσα ενημερωτικού και διαφωτιστικού χαρακτήρα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν παράλληλα στην ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα αυτό.

Για αυτή τη δράση έχει είδη σταλεί σχετική εγκύκλιος για την υποβολή αίτησης συμμετοχής, σεναρίου και storyboard (εικονογραφημένο σενάριο) προς αξιολόγηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προσφερθεί διήμερο βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες των σχολείων, τα σενάρια των οποίων θα προκριθούν στην τελική φάση. Τα δέκα σενάρια που θα περάσουν στην τελική φάση θα υλοποιηθούν σε κινούμενα σχέδια υπό την καθοδήγηση της ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου. Οι 10 ταινίες που θα παραχθούν θα προβληθούν στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο, που θα διεξαχθεί στην Κοινότητα της Σαλαμιού, επαρχία Πάφου, 24 – 27 Ιουλίου 2019.

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη / Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, τον Σύνδεσμο Γελοιογραφιών Κύπρου και το Cyprus Institute. Τον Συντονισμό και εποπτεία έχει η Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, ΑΛΕΠ, Συντονίστρια Μονάδας για την Εκπαίδευση το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ).

3. Εργαστήρι για παιδιά σε συνεργασία με το Cyprus Film Days for Children

Με στόχο να φτάσει το Animation σε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά ξεκινάμε μία συνεργασία με το φεστιβάλ “Cyprus Film Days for Children and Youth” το οποίο θα διεξαχθεί φέτος 12 – 20 Απριλίου. Η νέα αυτή συνεργασία αρχικά θα υλοποιηθεί με τη διεξαγωγή παρουσίασης εισαγωγής στην τέχνη του χειροποίητου Κινουμένου Σχεδίου, αλλά και με εργαστήρι κατά τη διάρκεια όπου παιδιά (ηλικίας 9-11) θα φτιάξουν τη δικιά τους μικρή ταινία με τη βοήθεια των διοργανωτών. Για το συγκεκριμένο εργαστήρι θα ακολουθήσει ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες από τους διοργανωτές.

Οι δράσεις για τον μήνα Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών στην Λευκωσία. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση Θα πραγματοποιηθούν επίσης επισκέψεις σε σχολεία.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος προσφέρονται δωρεάν.

+ Περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου Όψεις του Κόσμου στην Ιστοσελίδα: www.animafest.com.cy

You May Also Like

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2017: Όσα δεν πρέπει να χάσετε

Μια τρυφερή, νοσταλγική καλοκαιρινή συνήθεια η οποία δεκαεννιά χρόνια τώρα έχει γίνει θεσμός, και ...

Cyprus Film Days: Εργαστήρια για παιδιά και νέους

Tο 17ο Cyprus Film Days International Film Festival παρουσιάζει ειδικό τμήμα για παιδιά και ...

Προβολές ταινιών μικρού μήκους και αφιέρωμα στην ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Μαρία Σράντερ.

Με τον θερινό κινηματογράφο Sommerkino, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει τον Ιούλιο στον κήπο ...

Στις 28 Δεκεμβρίου 1895 γίνεται η πρώτη δημόσια προβολή ταινίας από τους αδελφούς Lumière

Οι εφευρέτες του κινηματογράφου προέβαλαν για πρώτη φορά τις μικρού μήκους ταινίες τους με ...

Οι νικητές του φετινού φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance

Στη χιονισμένη Γιούτα ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε το φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς, το πρώτο χωρίς ...

Φεστιβάλ Βενετίας 2019 | Τιμητική διάκριση στον Γαβρά

Το ιστορικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που αποτελεί τμήμα της Μπιενάλε Τεχνών της Βενετίας, ...

X