Η Tate Modern τιμά τον Τάκι

Τη μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική έκθεση, που έχει γίνει ποτέ στο Λονδίνο για τον Ελληνα γλύπτη Τάκι, με τη μεγάλη και αμείωτη με τα χρόνια αναγνώριση και φήμη, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αρχές Ιουλίου η Tate Modern, κατεξοχήν ναός της σύγχρονης τέχνης στην αγγλική πρωτεύουσα (3 Ιουλίου με 27 Οκτωβρίου).

Από τη δεκαετία του ’60 έχει να δει το Λονδίνο συγκεντρωμένα τα εμβληματικά έργα του Τάκι. Πριν από λίγα χρόνια (2015) καθήλωσε τους Παριζιάνους με πενήντα έργα του στο Palais de Tokyo, κάτω από τον γενικό τίτλο «Μαγνητικά πεδία».

Η Tate Modern, σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, θα εκθέσει μερικά από τα πιο δυνατά, καινοτόμα, αλλά και παιχνιδιάρικα έργα του ανθρώπου, που σε εβδομήντα χρόνια καριέρας, απλωμένης ανάμεσα σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας μαγνητισμό, φως και ήχο «επανεφηύρε τις φόρμες της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της μουσικής συνδέοντάς τες με την ενέργεια», όπως γράφει το σάιτ του λονδρέζικου μουσείου.

Οι θεατές θα βρεθούν μπροστά σε «δάση» από τα περίφημα «Σινιάλα» του, θα ανακαλύψουν το ηλεκτρομαγνητικό του σύμπαν (και τη φιλοσοφία του), θα γίνουν συμμέτοχοι ενός κόσμου με ήχους και γκονγκ και όλη γενικά την ανατρεπτική προσφορά του στον χώρο της τέχνης που κέρδισε, όπως επίσης γράφει η Tate Modern, «τον θαυμασμό της διεθνούς αβάν γκαρντ, από τους Αμερικανούς Beat ποιητές μέχρι καλλιτέχνες σαν τον Μαρσέλ Ντισάν».

Ο Τάκις (πραγματικό όνομα Παναγιώτης Βασιλάκης) διανύει το 94ο έτος της ηλικίας του, με την ποίηση και την ομορφιά της τέχνης του να βρίσκονται πάντα στην κορυφή.

ΠΗΓΗ: Η εφημερίδα των συντακτών

You May Also Like

Αποτελέσματα διαγωνισμού για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο νέο κτίριο του ΘΟΚ

Ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου 2020 με την υποβολή 45 εικαστικών προτάσεων η διαδικασία προκήρυξης ...

Για πρώτη φορά, έργο του Banksy στο Βρετανικό Μουσείο

Ο Banksy είναι πλέον ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και ...

Διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Διάλεξη με θέμα τη «Συλλογή Χρυσών Νομισμάτων Αναστάσιου Γ.Λεβέντη» διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη την ...

Το Άλλωσ-πώς πρότζεκτ ενώνει την κοινότητα

“Ένιωσα την ανάγκη ότι έπρεπε να γίνει κάτι γιατί θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε την ...

«Όι εν σου κάμνω καφέ» από την Κοραλία Δημητριάδη

Η Κύπρια της Αυστραλίας, συγγραφέας και ηθοποιός, Κοραλία Δημητριάδη, διοργανώνει ένα νέο, διαδικτυακό φεστιβάλ ...

Παρίσι: Ακυρώθηκε η FIAC

Δεν θα γίνει τελικά η 47η διοργάνωση της Foire Internationale d’Arte Contemporain που είχε ...

X