Ημερίδα για Τεύκρο Ανθία – Θοδόση Πιερίδη

Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων, το'18, από τον θάνατο των ποιητών Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πραγματοποιεί Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο τους

Επιστημονική Ημερίδα για τους Τεύκρο Ανθία και Θοδόση Πιερίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό τους πραγματοποιείται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στο κτήριο Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της Ημερίδδας θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας, η κόρη του Τεύκρου Ανθία, Φλόγα Ανθία, θα μιλήσει για τον λυρισμό, τον μοντερνισμό και την κοινωνική κριτική στο έργο του πατέρα της, δημοσιογράφου, δασκάλου και ποιητή Τεύκρου Ανθία.

«Ο κύκλος ο χρυσός» είναι ο τίτλος της ομιλίας της Μαρίνας Πιερίδου, αδελφότεκνης του Θοδόση Πιερίδη και κόρης του Γ. Φ. Πιερίδη, στην κατοχή και υπό τη φροντίδα της οποίας βρίσκεται το Αρχείο του Θοδόση Πιερίδη, όπως και του πατέρα της.

Επιστημονικός υπεύθυνος της Ημερίδας είναι ο Θεοδόσης Πυλαρινός.

Ο Τεύκρος Ανθίας [1903-1968]

Τεύκρος Ανθίας ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Παύλου, ποιητή που ξεχώρισε για την ποιητική του συλλογή «Τα σφυρίγματα του αλήτη» [Αθήνα 1929]. Για την ποιητική συλλογή «Δευτέρα Παρουσία», μέσα από τους στίχους της οποίας η εργατιά δικάζει τον Θεό, ο Ανθίας αφορίστηκε από την Εκκλησία της Κύπρου. Μετά τον αφορισμό του έζησε στο Λονδίνο όπου απεβίωσε. Εργάστηκε ως δάσκαλος, υπήρξε ενεργό μέλος της Αριστεράς ενώ εκτός από ποίηση, έγραψε θεατρικά έργα και χρονογραφήματα.

Το ποιητικό και συγγραφικό του έργο διακρίνει ο συναισθηματισμός και η ειρωνική διάθεση, ωστόσο στην πιο ώριμη περίοδό του χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό και υποκειμενικότητα. Επηρεασμένος από τον Κώστα Βάρναλη, ο Ανθίας επιχείρησε μέσα από το έργο του να εξαλείψει την κοινωνική αδικία και να εξυπηρετήσει τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ο Θοδόσης Πιερίδης [1908-1968]

Ο Θοδόσης Πιερίδης, αδελφός του λογοτέχνη Γιώργου Πιερίδη, γεννήθηκε στο Τσέρι το 1908. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Κύπρου και Καΐρου, όπου ήταν εγκατεστημένη η οικογένειά του. Αποφοίτησε από το εμπορικό τμήμα της Αμπέτειου Σχολής του Καΐρου και από το Γαλλικό Λύκειο της ίδιας πόλης. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και ιστορία πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία (1949-1952). Μετά την επιστροφή του στην Αίγυπτο εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος και ως δημοσιογράφος. Ανέλαβε αντιφασιστική δράση, ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ειρηνιστικής Ένωσης και μετά την είσοδο του Ρόμμελ στην Αίγυπτο κατέφυγε στην Παλαιστίνη. Επέστρεψε το 1942 μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν και εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Απελευθερωτικού Συνδέσμου (Ε.Α.Σ.) το 1943, εκδότης και αρχισυντάκτης του αγωνιστικού περιεχομένου και οργάνου του Ε.Α.Σ. περιοδικού «Έλλην» και διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Ορίζοντες» (1944-1947), συνελήφθη το 1944 από της αγγλικές αρχές και φυλακίστηκε, καθώς υποστήριζε το αίτημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Από το 1947 ως το 1949 έζησε στην Αμμόχωστο, λόγω απαγόρευσης της επιστροφής του από το καθεστώς Φαρούκ. Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ζωής του έζησε στο Παρίσι (1949-1952) και τις χώρες του σοσιαλισμού, κυρίως στη Ρουμανία (1952-1962), από όπου συνέχισε την αγωνιστική του δράση. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1962. Μετά το θάνατο της συζύγου του (1966) η υγεία του κλονίστηκε. Πέθανε στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια αναρρωτικού ταξιδιού και ενταφιάστηκε στη Λευκωσία. [πηγή: biblionet]

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

8:30 – 9:00: ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ
9:00 – 9:05: Χαιρετισμός από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, δρα Κώστα Χαμπιαούρη

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΕΥΚΡΟΥ ΑΝΘΙΑ – ΘΟΔΟΣΗ ΠΙΕΡΙΔΗ
9:05 – 9:50
1. Ακρόαση τραγουδιών:
• «Η λεβεντιά του Γλέζου» (στίχοι, μουσική, ερμηνεία: Τ. Ανθίας)
• «Σερενάτα στο φεγγάρι» (στίχοι: Θ. Πιερίδης, μουσική: Ανδρέας Αρτέμης, Ερμηνεία: Στάλω Παπαδοπούλου)
2. Απαγγελία ποιημάτων από την Όλγα Πιερίδου
3. Απονομή βραβείων και παρουσίαση των βραβευμένων έργων

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ • Συντονιστής: Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων
Αναφορά στους στόχους της Ημερίδας από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο, Καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινό
9:50 – 10:10: Φλόγα Ανθία, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Roehampton: «Λυρισμός, μοντερνισμός και κοινωνική κριτική στο έργο του Τεύκρου Ανθία»
10:10 – 10:30: Θεοδόσης Πυλαρινός, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου: «Τα πρωτόλεια και πρώιμα ποιήματα του Θοδόση Πιερίδη»
10:30 – 10:50: Νίκος Τριμικλινιώτης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: «Η ιστορική, κοινωνική και λογοτεχνική προσφορά των Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη»
10:50 – 11:10: ΣΥΖΗΤΗΣΗ
11:10 – 11:30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ • Συντονίστρια: Ζωή Οδυσσέως – Πολυδώρου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων
11:30 – 11:50: Κώστας Νικολαΐδης, Φιλόλογος – Συγγραφέας: «Ονειροπόληση πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου. Μεταξύ ποιητικής και πολιτικής αυτοβιογραφίας»
11:50 – 12:00: Μαρίνα Πιερίδη, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας: «Ο Κύκλος ο Χρυσός»
12:00 – 12:20: Θωμάς Συμεού, Μελετητής – Συγγραφέας: «Εισαγωγή στην ποιητική του Θοδόση Πιερίδη»
12:20 – 12:40: Δρ Γιώργος Μολέσκης, Λογοτέχνης: «Θοδόσης Πιερίδης: Λυρισμός και επαναστατικότητα»
12:40 – 12:50: ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ • Συντονίστρια: Ελένη Κτίστη, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων
12:50 – 13:10: Δρ Μαρία Μιχαηλίδου, Συγγραφέας – Ερευνήτρια: «Τεύκρος Ανθίας: πρωτοπόρος στο παιδικό θεατρικό έργο στην Κύπρο»
13:10 – 13:30: Δρ Κυριάκος Ιωάννου, Φιλόλογος-Νεοελληνιστής: «Ο Βασίλης Μιχαηλίδης του Τεύκρου Ανθία»
13:30 – 13:50: Γιώργος Μύαρης, Φιλόλογος – Συγγραφέας: «Ποιήματα και τραγούδια της ύστερης δημιουργικής φάσης του Τεύκρου Ανθία»
13:50 – 14:10: Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων: «Μια ανθιακή παρωδία των Χαιρετισμών και τα αθησαύριστα σατιρικά ποιήματα του Τεύκρου Ανθία»
14:10 – 14:30: ΣΥΖΗΤΗΣΗ

+ Επιστημονική Ημερίδα: «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης: 50 χρόνια από τον θάνατό τους» το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 9:00 – 14:30 στο κτήριο Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου [Αγία Παρασκευή, Λευκωσία]. 

You May Also Like

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου  γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 2 ...

Ο ψηφοφόρος

Γράφει η Κατερίνα Μικελλίδου /katerina.mikellidou.10@ucl.ac.uk Το βάπτισμα του πυρός ως ψηφοφόρος το είχε λάβει ...

7ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σας προσκαλεί στο 7ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης. ...

Ιωάννης Καμπούρογλου:Ένας τολμηρός μεταφραστής

Το όνομα του Ιωάννη Καμπούρογλου, που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1851, συχνά συνδέεται με ...

Συλλεκτικό λεύκωμα “Days & Summers” της Τζάνις Τζόπλιν

Στις 10 Ιουνίου, 2.000 συλλέκτες φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία, αποκτώντας το λεύκωμα “Janis ...

«Τα μυστικά του βάλτου» σε κόμικ

Η αρχή έγινε με το «Logic Comix» των Απόστολου Δοξιάδη, Χρίστου Χ. Παπαδημητρίου. Αλέκου ...

X