Καταρρέει ο Άγιος Ιάκωβος

Το καμπαναριό και ένας τοίχος του ιστορικού ναού του 15ου-16ου αιώνα στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας έπεσαν θύματα της αδιαφορίας και της απραξίας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Ειδικοί του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας (Nicosia Master Plan) επιθεωρούν τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, τις ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του Πέρση ή Άκουφου στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Η τεχνική δικοινοτική ομάδα θα καταγράψει τα βήματα που πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση για την αποκατάστασή του ναού, ο οποίος βρίσκεται βόρεια της οδού Ερμού, εντός της νεκρής ζώνης, σε σημείο που ελέγχεται από τον κατοχικό στρατό. Βρισκόταν εδώ και καιρό σε άσχημη κατάσταση, όμως οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν την κατάρρευση του καμπαναριού και ζημιές και σε έναν από τους τοίχους.

Η είδηση για την κατάρρευση διαδόθηκε μετά από αναρτήσεις της Α. Βασιλείου και του Τ. Χατζηδημητρίου

Μιλώντας στον «Π» ο Ε/Κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε πως η εκκλησία του Αγίου Ιάκωβου βρίσκεται στο πρόγραμμα της ΤΕ, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση στις διαδικασίες λόγω του τουρκικού στρατού, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη αποναρκοθέτησης. Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες του Nicosia Master Plan έχουν την τεχνογνωσία ώστε να αναλάβουν τα απαραίτητα βήματα για την αποκατάστασή του χωρίς καθυστερήσεις.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Χατζηδημητρίου ανακοίνωσε πως σύντομα αντιπροσωπεία της Τεχνικής Επιτροπής θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα εισηγηθεί το θέμα αυτό να συζητηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με αφιέρωμα στο περιοδικό του Δήμου Λευκωσίας «Πρωτεύουσα» τον Ιούνιο του 2011 (από όπου και οι αναφορές πιο κάτω, ο Άγιος Ιάκωβος ήταν ένα από τα κτήρια τα οποία η ομάδα του Nicosia Master Plan δεν μπόρεσε να μελετήσει ενδελεχώς, καθώς δεν τους επιτράπηκε από τον κατοχικό στρατό.

Σε ανάρτησή της το Σάββατο η Ανδρούλλα Βασιλείου υπενθύμισε πως προ μηνών η Europa Nostra απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει το συντομότερο πρωτοβουλίες, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Το πρώτο εκθετοτροφείο και ο Άγιος Ιάκωβος – γιατρός των αφτιών

Η ανέγερση του Αγίου Ιακώβου υπολογίζεται μεταξύ 15ου – 16ου αιώνα. Το εκκλησάκι είναι βυζαντινού τύπου και αποτελεί μέρος μεγαλύτερου συγκροτήματος που αναφέρεται από Αυστριακό περιηγητή το 1873 ως το Μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου.

Όπως γράφει ο Ιερώνυμος Περιστιάνης στη «Γενική Ιστορία της Νήσου Κύπρου» το 1910, η παράδοση θέλει τη μονή να χρονολογείται στην περίοδο των Λουιζινιανών, ενώ σύμφωνα με την Αγνή Μ. Μιχαηλίδη στο βιβλίο «Λευκωσία, η παλιά Χώρα», ο Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης ήταν γνωστός ως «Άκουφος» καθώς θεωρείτο πως θεράπευε τα αφτιά.

Σύμφωνα με άρθρο του ερευνητή Κωστή Κοκκινόφτα που δημοσιεύθηκε το 1997 στην «Πολιτιστική Κύπρο», στις αρχές της δεκαετίας του 1890 η εκκλησία συνδέθηκε με την αναβίωση του γυναικείου μοναχισμού. Ο ίδιος ερευνητής καταγράφει και πως το 1913 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση εκθετοτροφείου, το οποίο συνδέθηκε με τον Άγιο Ιάκωβο. Όπως γράφει η Αγνή Μ. Μιχαηλίδη, στον εξωτερικό τοίχο υπήρχε παλιά μια ξύλινη θήκη, γνωστή ως «βρεφοθήκη» όπου ανύπαντρες μητέρες άφηναν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα περισσότερα από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν βαπτίστηκαν με το όνομα Ιάκωβος.

You May Also Like

Μετάλλιο Τεχνών στον Αλ Πατσίνο

«Σε στιγμές ηρεμίας, αλλά και σε στιγμές κρίσης, σε εποχές θριάμβου, αλλά και σε ...

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στη Γερόνησο

Μετά από πέντε εβδομάδες εργασιών, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσε τις φετινές ανασκαφές ...

“Ε…ΣΟΥ…Α” : Ο Άντης Σκορδής στο φεστιβάλ τεχνών του Μπαλί

Ο Κύπριος συνθέτης Άντης Σκορδής βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας αυτή τη στιγμή όπου κάνει πρόβες ...

“One Face” στην Παλιά Λευκωσία

Ο Ιταλοβέλγος καλλιτέχνης Sibomana βρέθηκε στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι και ζωγράφισε το πρόσωπο ...

No_Body Festival | Αchim Wieland

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης και Παραστατικών Τεχνών, ...

Σύσταση ειδικής επιτροπής για περιστατικά παρενόχλησης από Ένωση Ηθοποιών Κύπρου

H Ένωση Ηθοποιών Κύπρου ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής επιτροπής διερεύνησης περιστατικών παρενόχλησης στο χώρο ...

X