Περιδιάβαση στην «Ανατολική Μεσόγειο» της Ήβης Μελεάγρου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έκδοση του εμβληματικού -για την κυπριακή πεζογραφία- μυθιστορήματος «Ανατολική Μεσόγειος», το Βιβλιοτρόπιο πραγματοποιεί μια σχετική εκδήλωση

Το Βιβλιοτρόπιο παρουσιάζει μια εκδήλωση στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το εμβληματικό μυθιστόρημα της Ήβης Μελεάγρου «Ανατολική Μεσόγειος».

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε πριν από 50 ακριβώς χρόνια και με αυτή την επέτειο ως αφορμή, οι κριτικοί λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας και Άννα Αφεντουλίδου προσκλήθηκαν από το Βιβλιοτρόπιο για να φωτίσουν πτυχές του βιβλίου αλλά και του συνολικού έργου της Ήβης Μελεάγρου, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών στις 4 Ιανουαρίου 2019. Θα αναδείξουν, επίσης, τη σημασία του στην εξέλιξη της πεζογραφίας στην Κύπρο.

Η «Ανατολική Μεσόγειος» είναι ένα μυθιστόρημα που, σύμφωνα με τον επιμελητή της επανέκδοσης του 2010, Λευτέρη Παπαλεοντίου, «πραγματεύεται τη διάσπαση της ενότητας, τη σύγχυση των στόχων και προσανατολισμών και την αλλαγή της κοινωνικής ζωής, σ έναν τόπο που απομένει σ’ ένα μεταίχμιο στην κρισιμότερη ιστορική καμπή του».

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν και οι Κύπριοι συγγραφείς Αντώνης Γεωργίου και Αιμίλιος Σολωμού, για να καταθέσουν τη δική τους αναγνωστική εμπειρία.

+ Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:30 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, Λεμεσός.

Αλέξης Ζήρας – Κριτικός λογοτεχνίας
Άννα Αφεντουλίδου- Κριτικός λογοτεχνίας
Παρεμβαίνουν οι συγγραφείς: Αντώνης Γεωργίου και Αιμίλιος Σολωμού
Αποσπάσματα από το έργο της Ήβης Μελεάγρου αποδίδει η ηθοποιός Έλενα ΧειλέτηΤηλ.

Πληροφορίες τηλ. 99667599.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Αλέξης Ζήρας (Ελλάδα) – Συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας
Ο Aλέξης Ζήρας (γ. Αθήνα,1945) είναι κριτικός και γραμματολόγος. Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε (1969-2010) αρχικά σε βιομηχανικές/ εμπορικές επιχειρήσεις, έπειτα σε εφημερίδες και για ένδεκα χρόνια (1982-1993) στην Ελληνική Ραδιοφωνία ως σύμβουλος και παραγωγός προγραμμάτων λόγου. Υπήρξε υπεύθυνος σύνταξης (1992-1996) του Λεξικού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (εκδ.Πατάκη), συντάκτης του Βιογραφικού Λεξικού της Εκδοτικής Αθηνών και της Εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα. Από το 1969 ως σήμερα συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Θεσσαλονίκη, Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Η Αυγή της Κυριακής και με την επιθεώρηση βιβλίου Διαβάζω. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, κατ΄επανάληψη μέλος του Δ.Σ. της και στο διάστημα 2009-2013 πρόεδρός της. Από το 1984 μέλος επιτροπών απονομής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και στο διάστημα 2013-2017 πρόεδρός της. Επίτιμο μέλος (2011) της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Τιμήθηκε: για την κριτική του σύνθεση Ένας Γραικός στα Ξένα με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης (2004) και το Βραβείο Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών (2004) ΄ για τις `Οψεις της Κυπριακής Πεζογραφίας, 1900-2000 με το Βραβείο του PenClub Eλλάδος και το Κρατικό βραβείο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (2011).
Βασικές εργασίες του, κριτικές και λογοτεχνικές:
1) Αναζητώντας. Ποιήματα. Χαλκίδα, [χ.ε], 1966 [πολυγραφημένη έκδοση,εκτός εμπορίου]
2) Ανατομία εποχής. 5 δοκίμια κοινωνικού προβληματισμού. [χ.ε], 1973, σ.102.
3) Θεωρία μορφών.Μαλρώ,Ζιντ,Κάφκα,Χέμινγκουέη,Καμύ, Σαρτρ. Πλέθρον, 1978, σελ. 181.
4) Ο ύπνος των ερωτιδέων.Ποιήματα. Τραμ 1976, σελ.32
5) Γενεαλογικά. Για την ποίηση και τους ποιητές του ΄70. Ρόπτρον, 1989, σελ. 263.
6) Η τέχνη της γραφής στον 20ό αιώνα. Αθήνα, Καστανιώτης, 2000, σελ. 471.
7) Η πεζογραφία του Περικλή Σφυρίδη. Μπιλιέτο, 2000, σελ. 45.
8) Από το προσωπικό στο οντολογικό. Μεταβολές στην ποιητική όραση του Τάκη Καρβέλη. Γαβριηλίδης, 2002, σελ. 107.
9) Η συνάντηση Λέον Τρότσκι – Αντρέ Μαλρώ. Ένα χρονικό. Γαβριηλίδης, 2003, σελ. 125.
10) Ένας Γραικός στα ξένα. Αναγνώσεις άλλων λογοτεχνιών. Γαβριηλίδης, 2003, σελ. 306.
11) Η ποίηση της αφής. Δοκίμιο ερμηνείας της ποιητικής του Ανέστη Ευαγγέλου. Εκδ.Γαβριηλίδης, 2009, σελ.137
12) Όψεις της κυπριακής πεζογραφίας, 1900-2000. Αίπεια/Πάπυρος (2010), σελ.214,& Ι-VIII σελ. εικονογρ.
13) Η ορεσίβια ποιητική μνήμη του Τάσου Πορφύρη. Ο μεταπόλεμος και οι ποιητές της ορεινής ενδοχώρας. Εκδ. Ύψιλον 2016, σελ. 94

Άννα Αφεντουλίδου (Ελλάδα) – Συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας

Η Άννα Αφεντουλίδου είναι απόφοιτος του Φιλολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, με ειδίκευση Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Παρακολούθησε Μεταπτυχιακά μαθήματα με τον Γιώργο Κεχαγιόγλου στην ίδια Σχολή πάνω σε θέματα της κυπριακής λογοτεχνίας. Το 2012 έγινε δεκτή στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Νεοελληνικού Φιλολογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και παρακολουθεί από τον Μάρτιο του 2016 Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Εργάζεται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας ως μέλος της Μονάδας Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Ειδικής Αγωγής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις για τη λογοτεχνία σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια. Ενδεικτικά το τελευταίο: 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στη Lund της Σουηδίας 4-7 Οκτωβρίου 2018.
Έχει ασχοληθεί με την κυπριακή ποίηση και πεζογραφία και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες της σε ελλαδικά και κυπριακά περιοδικά, όπως το φράκταλ το φρέαρ, η Ακτή, τα μικροφιλολογικά κ.α. (έχει μελετήσει το έργο του Αντρέα Αντωνιάδη, του ΆντηΧατζηαδάμου, του Κώστα Μόντη, του Νίκου Βραχίμη κ.α.)
Βιβλία της: Ποιητικές Συλλογές: Ελλείπον Σημείο (βραχεία λίστα πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή περιοδικού Διαβάζω 2011), Ιστορίες Εικονικής Ισορροπίας (βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014). Μελέτες: Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ, μια καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού (2015), Εικονογραφίες συνηχήσεων, για την ποίηση του Γ.Χ.Θεοχάρη (2016), Η οδυνηρή μνήμη της σάρκας, ιχνηλατώντας την ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη (εκδόσεις του Φοίνικα, 2017) Γράφει κριτικά δοκίμια για την λογοτεχνία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

You May Also Like

Η ανεκτίμητη αξία του Λόγου

Η «σιωπή» έχει επαινεθεί σε διάφορους πολιτισμούς οι οποίοι υιοθέτησαν το ρητό «η σιωπή ...

«Τα μη αρσενικά» της Πωλίνας Λιασή Μιχαήλ

Οι Εκδόσεις Αρμίδα πληροφορούν το κοινό για την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Πωλίνας ...

Παρουσίαση βιβλίου: «Η ανάγκη του να είναι κανείς βάρβαρος»

Ο Λογοτεχνικός Όμιλος του Δήμου Στροβόλου, η ομάδα συγγραφέων «Διαβάσεις» και ο Εκδοτικός Οίκος ...

Η εικόνα του αλκοολικού στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία [ΙΙ]

Στο προηγούμενο άρθρο με αφορμή τον κινηματογραφικό τύπο του αλκοολικού, όπως αυτός ερμηνεύθηκε από ...

Το “The Great Gatsby” μεταφέρεται για πρώτη φορά στην οθόνη ως animation

Στις αρχές του έτους, όταν και ανακοινώθηκαν οι λογοτεχνικοί τίτλοι που συμπλήρωσαν 95 χρόνια ...

Έξι βιβλία που θα αλλάξουν τη ζωή σου

Τα παρακάτω βιβλία αυτοβελτίωσης μπορούν σε κάνουν να δεις τα πράγματα αλλιώς. Να αλλάξεις ...

X