Το χαζό μου σπίτι

Το σπίτι μου έχει αρχίσει να γίνεται εφιάλτης. Κάτι σαν τον «εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες» ένα πράγμα. Μπαίνω μέσα και με πιάνει ρίγος για το τι θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσω. Ποια συσκευή θα είναι ανοιχτή ή ποια θα κλείσει μόνη της ξαφνικά.

Για να καταλάβετε, το σπίτι μου δεν το λες και καινούργιο. Δεν το λες και παμπάλαιο. Της δεκαετίας του ’90 είναι, άρα τα έχει τα χρονάκια του. Το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξελιγμένα συστήματα από τη μάνα του και ό,τι χρειαστήκαμε το βάλαμε μετά με καλώδια που έχουν ζώσει όλο το σαλόνι. Τρεις φορές τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κάνει καινούργια εγκατάσταση τηλεφώνου γιατί οι γραμμές τα παίζουν ή δεν σηκώνουν τις νέες τεχνολογίες. Βάζουμε και ενισχυτές σήματος κατά καιρούς (τίποτα δεν κάνει, εμένα ν’ ακούτε) και περιμένουμε μήπως κάποτε φτάσει οπτική ίνα μέχρι την πόρτα μας (λέμε τώρα).

Έλα όμως που γεμίζουμε γκατζετάκια συνεχώς. Και τα δύο πιο αγαπημένα μου έχουν γίνει και ο χειρότερος από τους εφιάλτες μου.

Το πρώτο είναι ένα σούπερ ντούπερ ραδιόφωνο. Εμείς εδώ είμαστε του ραδιοφώνου. Και του εξωτερικού. Θέλουμε ν’ ακούμε όλα τα ραδιόφωνα του κόσμου και γι’ αυτό επί χρόνια είχα ένα τρανζίστορ που έπιανε βραχέα. Για να κάνω το κέφι μου. Λίγο καιρό πριν αποκτήσαμε και ιντερνετικό ραδιόφωνο. Εννοώ τη συσκευή που μοιάζει με ραδιόφωνο, αλλά μέσω ασύρματου δικτύου πιάνει όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και ήμουνα χαρούμενη μέχρι που έφτασε το… θηρίο. 50Χ30 εκατοστά περίπου, πιάνει αναλογικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, πιάνει ιντερνετικούς, θα έπιανε και DAB (ψηφιακούς εάν υπήρχαν) και συνδέεται και με το Spotify. Ενσωματωμένα ηχεία αρκετά ισχυρά για να γίνεται νταβαντούρι. Ένα όνειρο, δεν υπάρχουν άλλες λέξεις.

Εκτός από όταν κάθεσαι ήσυχα ήσυχα δίπλα του για παράδειγμα, όταν είναι κλειστό, και ξαφνικά ακούς τον Φρέντι Μέρκιουρι στη διαπασών γιατί κάποιος αποφάσισε από άλλο δωμάτιο να βάλει το Queen Channel. Ή όταν έχω βάλει ν’ ακούσω ειδήσεις από το BBC και ξαφνικά στο σπίτι κάποιος αποφασίζει ότι θέλει να χορέψει και αλλάζει σταθμό από το κινητό. Τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι τόσο θέμα τεχνολογίας, όσο θέμα εξουσίας στο σπίτι. Και τη μάχη αυτή την έχω χάσει.

Το ίδιο γίνεται και με την άλλη αγάπη μου, το Chromecast. Που έδωσε ζωή σε μια σβηστή για χρόνια οθόνη στην κρεβατοκάμαρα, αλλά πάλι όποιος θέλει από την κουζίνα το σταματάει και μου αλλάζει κανάλι. «Α! Συγγνώμη, στο δικό σου το έκανα;».

Κάποτε στο σπίτι υπήρχε η δικτατορία του τηλεκοντρόλ. Εκείνος που το είχε στο χέρι εξουσίαζε τους πάντες. Σήμερα όποιος άσχετος μπει μέσα με κινητό γίνεται ο βασιλιάς του σπιτιού. Δεν είναι εύκολο να το καταπιείς.

Έχω αρχίσει να ονειρεύομαι ότι το ψυγείο για να κάνει πλάκα έχει παραγγείλει 50 λίτρα γάλα και δεν ξέρω πού να τα βάλω… ότι η θέρμανση του κάνει κόντρες και κατεβάζει τη θερμοκρασία στους -3 στο καταχείμωνο. Ότι τα φώτα αναβοσβήνουν ρυθμικά την ώρα που προσπαθώ να τελειώσω το κείμενο που σας γράφω. Ευτυχώς δεν έχουμε τέτοια και αν είναι στο χέρι μου σας υπόσχομαι ότι δεν θα αποκτήσουμε.

Αλλά όμως δεν εξαρτάται από μας. Σε λίγο οι συσκευές θα έρχονται έτοιμες να επικοινωνούν μεταξύ τους. Και δύσκολα μπορείς ν’ αντισταθείς στη χρήση τους. Έχετε ακούσει τα κρύα ανέκδοτα που διηγείται το Google Home; Να πηδάς από το παράθυρο. Ορκίζομαι, πάντως, ότι το πιστολάκι για τα μαλλιά θα καταχωνιαστεί στο πιο βαθύ συρτάρι. Είναι αυτό που μου φαίνεται πιο επικίνδυνο απ’ όλα…

 

You May Also Like

Να πάρουμε πίσω τον έλεγχο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Αρκετοί, τυχεροί, από μας μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το ...

Η Ευρώπη «ρυθμίζει» τα ρομπότ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ήρθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για ρομπότ, αφού ...

Κρασάρει το κινητό μου, κρασάρω κι εγώ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Η χρονιά παραλίγο να μπει θεόστραβα. Την ώρα που όλοι ...

Ο καθρέφτης facebook

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Οι συνήθειές μας στο facebook αλλάζουν. Σύμφωνα με ...

Χαμένοι στα social

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Είναι κάτι βδομάδες τώρα που έχω χάσει εντελώς την μπάλα ...

Για να προστατευτούμε λίγο

@valia_kaimaki Όταν «αναδημοσιεύουμε» κάτι από το facebook ή το twitter ή τέλος πάντων όποιο ...

X