Αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Don McCullin στην Tate Britain

Το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει έναν από τους πιο σπουδαίους φωτορεπόρτερ του, τον Ντον Μακάλιν (Don McCullin), με αναδρομική έκθεση στην Tate Britain. Περισσότερες από 250 φωτογραφίες του εκτίθενται εκεί έως τις 6 Μαΐου.

Ο Μακάλιν γεννήθηκε το 1935 και άρχισε να καταγράφει με τον φακό του τη ζωή της τοπικής κοινότητας στο Φίνσμπερι Παρκ. Η χαμηλών εισοδημάτων περιοχή του βόρειου Λονδίνου ήταν το σχολείο του και, όταν πούλησε στην εφημερίδα The Observer φωτογραφία της διαβόητης συμμορίας The Gunvors, ξεκίνησε η καριέρα του ως φωτορεπόρτερ.

Σε διάστημα έξι δεκαετιών, ο Μακάλιν διακινδύνευσε – ως οφείλει να κάνει κάθε φωτορεπόρτερ που σέβεται την αποστολή του – για να καταγράψει εθνικές και διεθνείς κρίσεις. Η κάλυψη εκ μέρους του τού Πολέμου του Βιετνάμ και της Σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία κέρδισε μεγάλη αναγνώριση. Εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και, σχετικά προσφάτως, ταξίδεψε με το BBC στη Συρία όπου και κατέγραψε την καταστροφή της Παλμύρας από το ISIS.

Καθολικοί νέοι σε σύγκρουση με την αστυνομία στο Ντέρρυ, Ιρλανδία , 1971
Στρατιώτης ρίχνει χειροβομβίδα , Βιετνάμ, 1968

Το 1964 ήρθε στην Κύπρο για να καλύψει τις διακοινοτικές ταραχές για την εφημερίδα The Observer. Τότε φωτογράφησε την Nevcihan Oluşum στην εμβληματική φωτογραφία “Τουρκοκύπρια θρηνεί τον θάνατο του συζύγου της στο Καζιβερά” για την οποία πήρε το βραβείο World Press Photo of the Year το 1964.

Ο Μακάλιν ταξίδεψε στο Καζιβερά, ένα τουρκοκυπριακό παραθαλάσσιο χωριό στην επαρχία Μόρφου. Οι κάτοικοι του χωριού δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από ελληνοκυπριακές δυνάμεις, οι οποίες τότε ελέγχονταν αποκλειστικά από τον κυπριακό στρατό και την αστυνομία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης επιμερισμού της εξουσίας τον Δεκέμβριο του 1963. Ο σύζυγος της κ. Oluşum, Hüseyin Niyazi Hasan ήταν μεταξύ εκείνων που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν το χωριό .

Ο φωτογράφος ήταν παρών την στιγμή που η Nevcihan Oluşum ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της είχε σκοτωθεί από Ελληνοκύπριους. Ο Μακάλιν φωτογράφησε την κυρία Oluşum στιγμές αφού έλαβε τα νέα, καθώς κοιτάζει με αγωνία, ενώ οι συγγενείς προσπαθούν να την παρηγορήσουν και ο γιος της Kubilay δίνει το χέρι του στη μητέρα του.

You May Also Like

Tokyo Tonight

Το βίντεο της Αικατερίνης Γεγησίαν με τίτλο Tokyo Tonight δίνει συνέχεια στην ομαδική έκθεση ...

Οι Γάλλοι δανείζουν την “Ταπισερί της Μπαγιέ” στη Βρετανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσουν αύριο Πέμπτη, στη διάρκεια μιας ...

Το Μουσείο Γκέτι απέκτησε έργο της Adélaïde Labille-Guiard, μιας φεμινίστριας του 18ου αιώνα.

Στο εμβληματικό της έργο «The Dinner Party», που αποτελεί μια συμβολική ιστορία των γυναικών ...

Ο Sadiq Khan καλεί καλλιτέχνες ανα τον κόσμο να φωτίσουν τις γέφυρες του Λονδίνου

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, καλεί τα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου να προτείνουν ...

Κλασικοί… πόλεμοι

Το Ιράν απαγόρευσε στον Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, τον διευθυντή της βερολινέζικης ορχήστρας Staatskapelle, να ταξιδέψει ...

Έκθεση σύγχρονων Ισραηλινών καλλιτεχνών στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

«Eπανάληψη: Τελετουργίες, Τόπος, και Ιστορία» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης σύχρονων Ισραηλινών καλλιτεχνών ...

X