2η Πλατφόρμα Μονοδράματος στο Θέατρο Ριάλτο

Έξι γυναίκες και ένας άνδρας περφόρμερ παρουσιάζουν επτά μονολόγους στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Μονοδράματος Κυπρίων Δημιουργών, που ξεκινά σήμερα υπό την επιμέλεια του Μηνά Τίγκιλη

Ξεκίνησε στην Πάφο το 2016 με τη συμμετοχή Κύπριων δημιουργών, συνεχίστηκε στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2017 με τη συμμετοχή διεθνών ονομάτων και τώρα μετακομίζει στη Λεμεσό -εξαιτίας και της παντελούς αδιαφορίας, πια, του Δήμου Πάφου για τα πολιτιστικά δρώμενα που τον συνόδευαν επί έναν ολόκληρο χρόνο- με Κύπριους, και πάλι, περφόρμερ. Η 2η Πλατφόρμα Μονοδράματος Κυπρίων Δημιουργών θα λάβει χώρα στο Θέατρο Ριάλτο ξεκινώντας σήμερα, 1η Μαρτίου, με δύο παραστάσεις.

Όσα θα δούμε

Την αυλαία της διοργάνωσης θα σηκώσει την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 19:00 η Μήδεια Χάννα, η οποία θα ερμηνεύσει στη σκηνή του Ριάλτο το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη «Η πόρνη από πάνω», σε σκηνοθεσία Άγι Παΐκου. Πρόκειται για ένα έργο που είδαμε στη Λευκωσία και που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Λεμεσό. Η Ερατώ είναι μια παντρεμένη οικοκυρά από την Πρέβεζα, η ζωή της οποίας αλλάζει όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της.

Θα ακολουθήσει το έργο «Λα Πουπέ», του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, το οποίο θα δούμε σε σκηνοθεσία Γιάννη Μίνου. Επί σκηνής η Άντρη Χατζηχριστοδούλου η οποία ερμηνεύει τη Ρίκα, μια μεσήλικα αστή η οποία ράβει φορέματα για κούκλες για τα προς το ζην. Όταν ορμά στο θέατρο για να δοκιμάσει ένα ύφασμα στο φως της σκηνής, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν θεατές στα καθίσματα.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, θα παρουσιαστούν τρία έργα επί σκηνής: Την αρχή θα κάνει η Γιόλα Κλείτου η οποία θα ερμηνεύσει, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ανθούλλη Δημοσθένους, το έργο «Γράμματα στον Τένεσι».

Θα ακολουθήσει η «Κάρμεν», ένα έργο βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ, σε δραματοποίηση, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ναταλίας Παναγιώτου.

Τη δεύτερη μέρα της Πλατφόρμας θα κλείσει η Μαρίνα Μακρή με το έργο «Τότες Που». Η ίδια σκηνοθετεί και ερμηνεύει αυτό το μονόπρακτο του Σάμιουελ Μπέκετ, μια αλληλουχία από ασύνδετες κουβέντες που μιλούν για την τάση του ανθρώπου να παραμένει μάταια προσκολλημένος στο παρελθόν.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, τρίτη και τελευταία μέρα της 2ης Πλατφόρμας Μονοδράματος, θα δούμε τη Μόνικα Μελέκη να ερμηνεύει το ποίημα της Σύλβια Πλαθ «Lady Lazarus» σε μια παράσταση με τίτλο Lady Lazarus Reinvented. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια ιδιαίτερη ερμηνεία του έργου, καθώς τη γνωστή ηθοποιό συνοδεύει επί σκηνής στην κίνηση η Ρόζα Μαρία Πάντζη, ενώ ακούγεται και φωνή (της Βενέρας Μελέκη): «Ένα σε τρία, τρία σε ένα. Τρεις γυναίκες, τρία σώματα, μια κυρία Λάζαρος», σημειώνεται σχετικά. Αυτό είναι το υποσυνείδητο βιογραφικό σημείωμα της εμπειρίας που είχε η Σύλβια Πλαθ με την αυτοχειρία της.

Την αυλαία της διοργάνωσης θα ρίξει ο Μάριος Ιωάννου, ο μοναδικός άντρας που συμμετέχει στην Πλατφόρμα, ερμηνεύοντας, ωστόσο, κι αυτός τον ρόλο μιας γυναίκας. Το μονόδραμα «Ελένη Volume IV» περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα του Ευριπίδη «Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων», «Τρωάδες» (Κασσάνδρα) και «Ελένη» σε μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου, «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, «Μικρό Βιβλίο για Μεγάλα Όνειρα» του Τάσου Λειβαδίτη, «Green grass» του Tom Waits αλλά και αυτοσχέδιo λόγο.

+ 1-3 Μαρτίου, στις 19:00 στο Θέατρο Ριάλτο. Ημερήσιο εισιτήριο προς 10 ευρώ και για κάθε παράσταση ξεχωριστά 7 ευρώ (5 ευρώ μειωμένο). Πληροφορίες τηλ. 77777745 και www.rialto.com.cy.

You May Also Like

«Το δώρο του Άη Βασίλη»: Μία παράσταση για όλους

Απευθυνόμενη σε θεατές από 2 μέχρι 102 χρονών η χριστουγεννιάτικη παράσταση «Το δώρο του ...

«Οι Μαννοί» (Οι Ηλίθιοι) του Neil Simon

Την επίκαιρη και εξαιρετική κωμωδία «Οι Μαννοί» (Οι Ηλίθιοι) του Neil Simon σε διασκευή/ ...

«Ένα Καπέλο Γεμάτο Βροχή» από το Θέατρο Σκάλα

Το έργο του Μάικλ Γκάτσο, «ένα καπέλο γεμάτο βροχή», παρουσιάζει το Θέατρο Σκάλα, από ...

«Αχαρνείς» του Αριστοφάνη το καλοκαίρι στον ΘΟΚ

Το έργο «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη θα αποτελέσει την καλοκαιρινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ...

Η Κύπρος στην Κουατριενάλε Πράγας 2019

Η έκθεση διοργανώνεται στην Πράγα κάθε 4 χρόνια από το 1967 και το 2019 ...

Διήμερο αναγνώσεων στο Θέατρο Ένα

Ένα διήμερο αναγνώσεων πραγματοποιεί το «θέατρο ένα» για τους φίλους των θεατρικών έργων. Οι ...

X