Ξανά-μανά

  • Ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι συντελεστές της νέας συμπαραγωγής του ΘΟΚ με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 5 Ιουλίου.
  • Πρωταγωνίστρια θα είναι η Κάτια Δανδουλάκη, ενώ έξι Κύπριοι ηθοποιοί θα πλαισιώνουν την «Αίθρα» επί σκηνής: η Άννα Γιαγκιώζη, η Νιόβη Χαραλάμπους, η Κατερίνα Λούρα, η Άνδρη Θεοδότου, ο Ανδρέας Τσέλεπος και ο Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος συμμετείχε και στους πετυχημένους «Πέρσες» του ΘΟΚ που έσκισαν στην Επίδαυρο και όπου αλλού ανέβηκαν.
  • Δεν ξέρω αν θα προκύψει ξανά συζήτηση για το πόσοι είναι οι Κύπριοι, πόσοι οι Έλληνες σε αυτή την συμπαραγωγή, η οποία (συμπαραγωγή) είναι μεν ακατανόητη στο γενικό της πλαίσιο, αλλά δεν μπορεί να κρίνεται -όπως πάντα συνηθίζουμε να κάνουμε- από τα ποσοστά συμμετοχής βάσει… εθνικότητας. Θυμάμαι ακόμα τη δήλωση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου όταν παρουσίαζε σε συνέντευξη Τύπου την παραγωγή των «Περσών»: Γίνεται, είπε, προσπάθεια «να είναι μισοί-μισοί» οι ηθοποιοί από τις δύο χώρες, σε μια παραγωγή που ήταν στο μεταξύ αποκλειστικά του ΘΟΚ.
  • Θυμώνει, βεβαίως, κανείς ενθυμούμενος την προηγούμενη συμπαραγωγή του ΘΟΚ με το Εθνικό στο έργο «Αντιγόνη» το 2016, όταν ο ΘΟΚ είχε… φιλική συμμετοχή. Και δεν ήταν και καλή η παράσταση.
  • Αλλά αυτό θεωρώ πως πρέπει να είναι το ζητούμενο: η παράσταση κυρίως να είναι ποιοτικά καλή, παρά αριθμητικά ισοσκελισμένη.
  • Εν προκειμένω, για τις «Ικέτιδες» παράπονο δεν πρέπει να έχουν όσοι βλέπουν τους αριθμούς. Κύπριοι δεν υπάρχουν μόνο στην ομάδα των ηθοποιών: είναι και ο Φώτης Νικολάου στη χορογραφία, είναι και ο Γιώργος Σουγλίδης στα σκηνικά και ο Βασίλης Ανδρέου ως συνεργάτης σκηνοθέτης, καθώς και η Μελίνα Παιονίδου στη μουσική διδασκαλία. Άσχετο ποιοι μένουν Κύπρο ή όχι.
  • Αλλά αυτό δεν είναι ένα κείμενο που θέλει να ξεπλύνει τον ΘΟΚ. Διότι το ακατανόητο αυτής της συμπαραγωγής παραμένει. Όπως και ο θυμός. Έγκειται μήπως η ιδέα της συμπαραγωγής στη φιλοσοφία ότι ο ΘΟΚ πρέπει να πηγαίνει στην Επίδαυρο πάση θυσία; Έγκειται σε μια νέα αντίληψη ότι πρέπει -επίσης πάση θυσία- να έχουμε στενή συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο; Και γιατί να ισχύει το ένα ή το άλλο; Πάση θυσία; Και γιατί δεν πρέπει να θυμώνουμε όταν το Εθνικό διαφημίζει την παραγωγή χωρίς αναφορά στον ΘΟΚ;
  • Δεν ήθελα να ασχοληθώ με τον ΘΟΚ πάλι. Για τη Σκάλα του Μιλάνου ήθελα να γράψω, που αποφάσισε να επιστρέψει επιχορήγηση ύψους 15 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό εν μέσω διαμαρτυριών από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία.
  • Δεν είναι για να τη λιβανίζεις τη Σκάλα του Μιλάνου. Ο διευθυντής της δέχτηκε την επιχορήγηση αρχικά με αντάλλαγμα να ενταχθεί στο δ.σ. της Σκάλας ο πρίγκιπας της Σ. Αραβίας. Οι διαμαρτυρίες, ωστόσο, έσπρωξαν προς την απόφαση επιστροφής της επιχορήγησης. Διαμαρτυρίες που φοβούμαι ότι έρχονταν και από την Ακροδεξιά για άλλους, βεβαίως, λόγους [τι κάνει ο Σαουδάραβας στην αμιγώς ιταλική σύνθεση του δ.σ. της ιταλικής Σκάλας;;;]
  • Όμως, θα μπορούσε να το παίξει όπως η κυπριακή κυβέρνηση: Κρύψετε να περάσουν οι μέρες να ξεχαστεί. Δεν το έκανε. Διότι προφανώς λειτούργησε ένα σύστημα [δημοκρατικής αντίδρασης] που δεν επιτρέπει αυτή την τακτική. Και έσωσε την αξιοπρέπεια της χώρας.

 

 

You May Also Like

Σινεμά ως τέχνη, σινεμά ως επένδυση

* Διάβαζα την είδηση προ ημερών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με την επίσκεψη ...

Θα γεμίσουν τα θέατρα;

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας με τα εντυπωσιακά ονόματα και αγχώθηκα: ...

«Παραπλεύρως» στη Βουλή

Γράφει ο Ευριπίδης Δίκαιος* Το σχέδιο Θυμέλη άλλαξε ριζικά το θεατρικό τοπίο στην Κύπρο. ...

Εξήγηση για την παρεξήγηση

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πώς διαβάζουμε την ιστορία; * Ποιες είναι οι παράμετροί ...

Τα πολιτεύματά μου. Μέσα.

Μ’ αρέσει η Λεβέντειος Πινακοθήκη όσο στον καθένα. Επιτέλους μια γκαλερί διεθνών προδιαγραφών, σε ...

Αλέ ρετούρ

* Ελπίζω να γνωρίζετε ότι ο νέος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι ...

X