«Pανωλεθρία» στη σκηνή

Ο Γιώργος Αναγιωτός υποδυόμενος τον Ευθύμη Τελεμέ στέκεται μπροστά από ένα μικρόφωνο και μιλά με τόλμη και ειλικρίνεια σε ένα ανύπαρκτο ακροατήριο

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Για την οριστική απώλεια που φέρνει ένας χωρισμός από μία ερωτική σχέση και τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίζεται ο κεντρικός χαρακτήρας, Ευθύμης Τελεμές, έρχεται να μιλήσει ο Γιώργος Αναγιωτός, σε μία παράσταση χωρίς μία συγκεκριμένη «ταυτότητα», έτσι όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «τι παίζει». Πατώντας πάνω στο κείμενο που υπογράφει ο Κώστα Μαννούρης, ο ηθοποιός με τη συνοδεία της μουσικής του Στέλιου Βλάχου, συνθέτει μία ξεχωριστή εμπειρία για τους θεατές, την οποία σκηνοθετεί ο Στέλιος Θεοχάρους.

«Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία να μπορεί κανείς να κατατάξει την ‘Pανωλεθρία’, καθώς κινείται μεταξύ του μονολογικού σχήματος, της μουσικής παράστασης και του stand-up comedy. Αυτό ακριβώς είναι που την καθιστά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», όπως ανέφερε ο Γιώργος Αναγιωτός μιλώντας για την ταυτότητα του έργου.

Λίγο από ζωή

Ο τελευταίος πίσω από ένα μικρόφωνο, ανεβαίνει στη σκηνή σε ένα ρόλο που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Έτσι όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, μπαίνει στον χαρακτήρα του Ευθύμη Τελεμέ, και εξιστορεί το δικό του δράμα. Με τα λεγόμενά του, σύμφωνα με τον ίδιο, σίγουρα θα ταυτιστεί το κοινό, καθώς αφηγείται ιστορίες που λίγο έως πολύ όλοι τις έχουμε ζήσει κάποτε, ή συνεχίζουμε να τις ζούμε. «ο καθένας στην παράσταση θα δει κάτι που να του θυμίζει κάτι από τη ζωή του. Μια στιγμή σε κάποια σχέση. Όλοι έχουμε βιώσει ένα χωρισμό, με τη διαφορά ότι ο καθένας μας διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο».

 Έχω κερδίσει ένα φίλο

Αυτός ο χαρακτήρας αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Γιώργο Αναγιωτό, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του στο πλαίσιο του έργου, να κάνει αυτό το δρόμο ακόμη πιο δύσβατο για τον ίδιο. Όπως ο ίδιος δήλωσε «Το γεγονός ότι δεν μπορεί να συμπεριλάβει κανείς την παράσταση σε ένα συγκεκριμένο είδος, σίγουρα καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την τοποθέτηση του ήρωα. Από την άλλη αυτή η δουλειά είναι μία πρόκληση για μένα». Το κοινό εντούτοις, είναι αυτό που μπορεί να κάνει την κάθε παράσταση ξεχωριστή, καθώς όπως αναφέρει ο ηθοποιός, «όταν βρίσκεσαι μόνος επί σκηνής, οι αντιδράσεις σου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον παλμό που θα πάρεις από το ακροατήριο την εκάστοτε μέρα. Υπάρχει πάντα το ελεύθερο να αντιδράσεις ανάλογα με τη δράση του οποιουδήποτε κοινού, βασιζόμενος πάντα στη γραμμή του κειμένου».

Αναφερόμενος δε στον ήρωα που εμπνεύστηκε ο Κώστας Μαννούρης, ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «τον αγάπησα! Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας, ένας άνθρωπος που σκέφτεται πολύ διαφορετικά. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι αν λειτουργούσα με παρόμοιο τρόπο σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, θα ήταν πολύ καλύτερα. Έχω κερδίσει ένα φίλο, και πολλά εφόδια που ενδεχομένως να μου φανούν χρήσιμα σε κάποια στιγμή της ζωής μου.

Συντελεστές:

Κείμενο: Κώστας Μαννούρης

Σκηνοθεσία: Στέλιος Θεοχάρους

Ερμηνεία: Γιώργος Αναγιωτός

Πιάνο – τραγούδι: Στέλιος  Βλάχος

Σκηνογραφία- ενδυματολογία : Μικαέλλα Κάσινου

Ηχητικά εφέ: Πέτρος Σολιάτης

Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους

Β. Σκηνοθέτη: Άντρια Χατζηστεφάνου

Σχεδιασμός αφίσας: ‘ΑνναΜαρία  Χαραλάμπους

Διαφημιστικό τρέιλερ: Νικόλας Καρατζάς.

Διεύθυνση σκηνής: Στέφανη Μουρούζη.

**Παραστάσεις :  21, 22, 24, 29 και 31 Μαρτίου και 3, 5, 10 και 12 Απριλίου στο Flea Theatre, στις 20:30. Λεμεσός: 30 Απριλίου στον Πολυχώρο Συνεργείο, στις 20:30. Πληροφορίες: 99574678

 

You May Also Like

«Απαγορευμένες ιστορίες» στο Πάφος2017

Για πρεμιέρα -δικαιωματικά- στην Κύπρο ετοιμάζεται η διεθνής ομάδα Ludens Ensemble, με έδρα το ...

Ο μονόλογος «Αντρόνικος ή ο ζωγράφος» στο Λονδίνο

Το Ανώτατο Συμβούλιο Κύπρου – Πολιτιστικό Τμήμα και οι The Le G. Scholars Association ...

Mamma Mia! στο Παττίχειο Λεμεσού

Το Mamma Mia!, το δημοφιλέστερο musical στον κόσμο, το παγκόσμιο φαινόμενο που μετά το ...

Δ’ Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ...

Οι «Φυλές» με ελληνικούς, αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει το πρόγραμμα των υπερτιτλισμένων παραστάσεων του έργου «Φυλές» ως ...

«Η κοιμωμένη του Χαλεπά» – Τελευταίες Παραστάσεις

Η παράσταση που απέσπασε τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατρόφιλους θα παρουσιαστεί για ...

X