Το ερωτικό αλφάβητο της Σοβιετικής Ένωσης

Το 1931 ο γλύπτης Σεργκέι Μερκούροφ σχεδίασε ένα ερωτικό αλφάβητο εμπνευσμένο από παραστάσεις της ελληνο-ρωμαικής τέχνης. Κάποιοι λένε ότι σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των ενηλίκων άλλοι ότι απλά ήταν ένα προσωπικό του μυστικό πρότζεκτ.

Ο Σεργκέι Μερκούροφ (γεννημένος το 1881 στην Αλεξανδρούπολη της Αρμενίας, καταγόταν από ελληνο-αρμενική οικογένεια) συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φημισμένων μνημειακών γλύπτων της Σοβιετικής ‘Ενωσης. Τιμήθηκε με τον τίτλο του Λαϊκού Καλλιτέχνη της Σοβιετικής ‘Ενωσης, ήταν μέλος του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Πούσκιν από το 1944 ως το 1949. Εκτός από τη μνημειακή γλυπτική του (κατασκεύασε τα τρία μεγαλύτερα αγάλματα του Στάλιν δίπλα σ’ αυτά του Λένιν, του Ντοστογιέβσκι…), θεωρείται ο μεγαλύτερος ειδικός στις μεταθανάτιες νεκρικές μάσκες (όπως αυτές του Τολστόϊ, του Λένιν και της γυναίκας του, του Μαξίμ Γόρκι, του Μαγιακόφσκι, και πολλών άλλων).

Ο Ακαδημαικός Μερκούροφ δεν ήταν ωστόσο ο κλασικός τύπος του σταλινικού καλλιτέχνη, όπως δείχνει άλλωστε και το αλφαβητό του. Φημιζόταν για την ελευθεροστομία του και την εκρηκτική του προσωπικοτητά. Στη γιορτή του Στάλιν για τα 70α γενεθλιά του, θέλησε να του χαρίσει ένα γρανιτένιο άγαλμα που το ονόμασε “Ο θάνατος του ηγέτη”. Ο Στάλιν αρνήθηκε να το δεχτεί, κι έκτοτε άρχισε μια εποχή δυσμένειας.

 

 

You May Also Like

Εκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στην Edit Gallery

Την ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη με τίτλο The Music That Happens παρουσιάζει από ...

Two days of print + a party

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ), πρόκειται να διοργανώσει τρία θεματικά διήμερα που ...

10 καλλιτέχνες υπό το φως του Caravaggio

Σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία συμμετέχουν στην έκθεση «10 ...

Ανοίγει η έκθεση με τα 219 έργα από την Αμμόχωστο

Η έκθεση με τίτλο «Ξαναγέννηση», που επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 14 Μαρτίου στο κτήριο ...

«Επίμονη Σπορά»

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο Kατ’ αρχήν θέλω να μου μιλήσεις λίγο για το σκεπτικό ...

«A Little Bit of Everything»: έκθεση φωτογραφίας της Μπογιάνα Λοϊζου

«A Little Bit of Everything» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης που παρουσιάζει η ...

X