Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας δόθηκε στις 18 Μαρτίου η παράσταση με το θεατρικό έργο «Το ρέκβιεμ της Τερεζίν», από τη θεατρική ομάδα του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας.

Το θεατρικό έργο Το ρέκβιεμ της Τερεζίν αποτελεί απόδοση του ομώνυμου λογοτεχνικού έργου του Γιόζεφ Μπορ με τις αναγκαίες για τους δραματουργικούς σκοπούς αλλαγές, από τους απόφοιτους της σχολής θεάτρου Δήλου της Δήμητρας Χατούπη.

Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε γεγονότα και φρικαλεότητες που βίωσε ο συγγραφέας Γιόζεφ Μπορ στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν.

Το στρατόπεδο του Τερεζίν (ή Τερεζίενσταντ) βρισκόταν κοντά στην Πράγα και οι ναζί το χρησιμοποιούσαν για να δείξουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι Εβραίοι περνούν… καλά ζώντας σε ένα θέρετρο. Θεωρητικά παρείχε καλή διαμονή, επαρκή σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως σε γνωστούς Εβραίους και καλλιτέχνες στους οποίους υπόσχονταν ότι θα επιβίωναν. Διάσημοι Εβραίοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη στέλνονταν στο στρατόπεδο αυτό, στο οποίο κάθε μέρα πέθαιναν δεκάδες άτομα κι άλλοι πολλοί στέλνονταν σε άλλα στρατόπεδα για εκτέλεση.

Φωτογραφίες ©Παύλος Βρυωνίδης

Το έργο παρουσιάζει την παράσταση που ετοιμάζουν οι έγκλειστοι στην Τερεζίν κατ’ εντολή των διοικητών του στρατοπέδου για την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στις 23 Ιουνίου 1944 για να δείξουν τον «παράδεισο» στον οποίο ζούνε. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων, μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα της ζωής τους εκεί.

 

Η παράσταση του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας δόθηκε στο πλαίσιο των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου που συνεχίζονται μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ραμίρο Ραμίρεζ ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά με τη Δέσποινα Χρίστου. Τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Αναστασιάδου και τη χορογραφία η Έλενα Σωτηριάδου. Τη μουσική επιμέλεια είχε η Έλενα Παπανδρέου. Υπεύθυνος σκηνής ο Χρίστος Μπητς.

Το έργο ερμηνεύουν οι Νίκολα Μητροπούλου, Μαρία Αναστασιάδου, Παρασκευή Λαμπρή, Έλενα Σωτηριάδου, Αρμάνδος Αντωνιάδης, Ελένη Παπανδρέου, Φάνης Χρήστου, Χριστίνα Ζηντιρίδου, Αννα Φιλιππίδου, Χρίστος Μπητς, Πέτυα Λαζάροβα

 

You May Also Like

FlashArt@Rialto: «Όχι Εγώ», του Σάμιουελ Μπέκετ.

Οι παραστάσεις Σεπτεμβρίου του προγράμματος FlashArt ολοκληρώνονται την Πέμπτη 24/9, με τη θεατρική ομάδα ...

«Θεατρικές ημερίδες» από το ΚΚΔΙΘ

Με μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα στην ατζέντα, οι Θεατρικές Ημερίδες σκοπό έχουν να ...

«Το ημερολόγιο ενός τρελλού» στο Καφενείο 11

Ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου συμπράττει με τους μουσικούς Δημήτρη Γιασεμίδη, Άντη Σκορδή και Αντώνη ...

Σειρά Εργαστηρίων «Θέατρο για Θεραπεία»

Μία σειρά τεσσάρων αυτοτελών θεατρικών εργαστηρίων με τίτλο «Θέατρο για Θεραπεία», διοργανώνεται από το ...

Οι παραγωγές του ΘΟΚ για την καλοκαιρινή περίοδο 2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει ότι προγραμματίζει για την καλοκαιρινή περίοδο 2021 το ανέβασμα ...

«Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει σε μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου το «Η Κασσάνδρα και ...

X