«ἔργον ἀτελές» από τη θεατρική ομάδα 8Χ8

Το έργο παρουσιάζεται με τη μορφή αναλογίου και είναι βασισμένο στα κείμενα «Πεθαίνω Σαν Χώρα» και «Λήθη» του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη.

Μετά την παρουσίαση της πρώτης της παραγωγής με το έργο του Στέφαν Τσβάιχ «Σκακιστική Νουβέλα», η Θεατρική Ομάδα 8×8 επιστρέφει με το αναλόγιο «ἔργον ἀτελές», που βασίζεται στα κείμενα «Πεθαίνω Σαν Χώρα» και «Λήθη» του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη.

Ο λόγος του Δημητριάδη είναι αιχμηρός, καταγγελτικός αλλά συγχρόνως ποιητικός και ακούγεται από τους ηθοποιούς οι οποίοι «σαν ένας σύγχρονος Χορός γίνονται μια κοινή αφηγηματική φωνή», όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ἔργον ἀτελές teaser from 8×8 Theatre Group on Vimeo.

«Mια γυναίκα… δεν είναι σαν μια χώρα που αξιοποιεί τα ερείπιά της, τους τάφους της… που τα ξεπουλάει όλα για εθνικό συνάλλαγμα… ζώντας απ’ αυτά. Εγώ δε θέλω να ’μαι χώρα. Δεν είμαι χώρα. Δεν θέλω να είμ’ αυτή η χώρα (…) Εγώ θέλω να είμαι η ζωή, θέλω να ζήσω, θα ’θελα να ζήσω, θά ’θελα να μπορούσα να ζήσω, θα ’μουν ευτυχισμένη τώρα αν ήθελα να ζήσω…όμως αυτή η χώρα δε μ’ αφήνει να το θέλω, δε μ’ αφήνει να είμαι η ζωή, να δίνω τη ζωή…».

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημητριάδης αναφερόμενος στο έργο “Πεθαίνω Σαν Χώρα”: «Εύχομαι να έρθει γρήγορα ο θάνατος αυτός, γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι νομοτελειακό. Βρισκόμαστε στην κίνηση ενός μηχανισμού ο οποίος δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα έχει ολοκληρώσει την τροχιά του. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και πολλή ζωή γύρω μου. Και θα νικήσει στο τέλος.»

Η Βικτώρια Φώτα και ο Γιάννης Καραούλης συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου, το οποίο επίσης ερμηνεύουν μαζί με τους Μικαέλα Θεοδουλίδου και Βασίλη Χαραλάμπους. Στο αναλόγιο ακούγεται η φωνή της Λένιας Σορόκου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ελένη Ιωάννου και τη μουσική η Χριστίνα Γεωργίου ενώ τους σχεδιασμούς φωτισμών ανέλαβε η Σεσίλια Τσελεπίδη.

+ 1, 2 Απριλίου στις 20:00 στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία και 4 Απριλίου στις 20:30 στην Υπόγεια Σκηνή/Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός. Εισιτήρια προς 5 ευρώ. Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 25 ετών. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99569806. 

You May Also Like

Σκηνοθετημένα αναλόγια στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Το Θέατρο Πέρα, μια νεοσύστατη ομάδα ηθοποιών από τη Λεμεσό, παρουσιάζει τον Μάρτιο και ...

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 67 ετών, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου, ...

Ακροάσεις για τις Δράσεις 2019-2020 στις Αποθήκες ΘΟΚ

Ακροάσεις για τις Δράσεις 2019-20 που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στις Αποθήκες ΘΟΚ ανακοίνωσε ...

Ωδά κι εκειά και στο Φεστιβάλ Κύπρια

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «ωδά κι εκειά» [εδώ και ...

Λιοντάρια

Συγγραφείς: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Κώστας Γάκης Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου Σκηνικά – Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου Μουσική: ...

Ένα διαφορετικό “Σάββατο του Λαζάρου”

Το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει στις 26 και 27 Απριλίου, επί σκηνής, την παράσταση του ...

X