Άκου τη… φωνή

Στα καινούργια γκάτζετ που είναι στα “υπ’ όψιν” έχουμε κι ένα voice. Όχι όπως το The Voice του Αλιάγα που τα σπάει στη Γαλλία. Το άλλο ντε, που έχει η Amazon και η Google και τους μιλάς και παίζουν και μουσική. Κάτι σαν έξυπνο ηχείο.

Ζοριστήκαμε λίγο γιατί δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε. Echo (Amazon) ή Home (Google); Το σκεφτήκαμε από δω, το σκεφτήκαμε από κει, καταλήξαμε στο Home. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί μας φάνηκε πιο… “οικείο”. Από κει και πέρα αρχίσαμε να το χαζεύουμε σε μαγαζιά. Συνέπεσε και μ’ ένα ταξίδι στο εξωτερικό και μπαίναμε και βγαίναμε όπου είχε ηλεκτρονικά να το χαζέψουμε. Άλλη ερώτηση, το μεγάλο ή το μικρό; Απ’ ό,τι καταλάβαμε η διαφορά είναι βασικά στην ένταση του ηχείου. Από αυτά έχουμε στο σπίτι ένα σωρό άρα δεν μας χρειάζεται. Από δω ήμασταν, από κει ήμασταν δεν πήραμε τελικά. Λίγο πριν το πάρει το χεράκι μου από το ράφι, μπήκα στο skroutz.gr και το βρήκα κάτω από 40 ευρώ, όχι 55 που μου το πούλαγαν. Άσ’ το λοιπόν γι’ αργότερα.

Ο λόγος που δεν το πήραμε ακόμα είναι γιατί τα έχω πάρει με την υπηρεσία google podcasts, η οποία ακόμα δεν είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη. Γιατί παρακαλώ; Αυτά τα γεωγραφικά “χάσματα” της τεχνολογίας μ’ εκνευρίζουν αφόρητα. Θα είναι λέει αργότερα διαθέσιμη. Εν τω μεταξύ ανακάλυψα ότι στις ΗΠΑ το Echo έχει μερίδιο αγοράς 74% και στο ΗΒ 63%. Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Γεγονός όμως είναι ότι οι τεχνολογίες voice κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Η Amazon ονειρεύεται να προωθήσει το ηλεκτρονικό εμπόριό της με αυτές. Η Google να δώσει μια νέα διάσταση στην αναζήτηση. Και η νεοφερμένη Apple επιθυμεί πάνω απ’ όλα να πουλήσει μία ακόμα πανάκριβη συσκευή πλήρως συμβατή μόνο με τις άλλες πανάκριβες συσκευές της στους πιστούς της πελάτες (τι ωραιότερο για έναν CEO από το να βλέπει τις ουρές να σχηματίζονται από τις 3 τη νύχτα έξω από τα μαγαζιά;).

Οι τεχνολογίες voice: Πρόσφατη έρευνα στο ΗΒ έδειξε ότι οι χρήστες (με τη σειρά που ακολουθούν) ακούνε μουσική, κάνουν γενικής φύσεως ερωτήσεις, μαθαίνουν το δελτίο καιρού, βάζουν ξυπνητήρι, ακούνε ειδήσεις

Για την ώρα, η “φωνή” χρησιμοποιείται για κάποιες πρώτες εφαρμογές. Μια πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ο περισσότερος κόσμος (με τη σειρά που ακολουθούν) ακούει μουσική, κάνει γενικής φύσεως ερωτήσεις (π.χ. πόσων χρόνων είναι ο Τραμπ;), μαθαίνει το δελτίο καιρού, βάζει ξυπνητήρι, ακούει ειδήσεις, συνδέεται με άλλες έξυπνες συσκευές, φτιάχνει λίστες (για ψώνια για παράδειγμα), ακούει να του διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία, παίζει παιχνίδια και παραγγέλνει προϊόντα στο διαδίκτυο. Από όλα αυτά η μουσική είναι μακράν η πρώτη χρήση (στην ουσία αγοράζεις ένα μηχάνημα που παίζει μουσική από το Spotify ή το YouTube) και επίσης αυτή που ικανοποιεί περισσότερο τους χρήστες: 84% για τη χρήση με ικανοποιημένους το 63%. Για τα υπόλοιπα, παρόλο που γίνεται χρήση, το ποσοστό ικανοποίησης δεν ξεπερνά το 7%, κάτι που λέει πολλά. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στη χρήση για την ενημέρωση (46%) και την ικανοποίηση από αυτήν που δεν ξεπερνά το… 1%.

Να κρατήσουμε ακόμα τρία χαρακτηριστικά: οι χρήστες προτιμούν τη “φωνή” νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Πολλοί μάλιστα αντικαθιστούν με τέτοιες συσκευές το ραδιόφωνό τους και θα ήθελαν κάτι αντίστοιχο να υπάρχει και στο αυτοκίνητο. Το δεύτερο είναι ότι πολλοί χρήστες μεγάλης ηλικίας που δεν κατάφεραν ποτέ να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο κινητό, τα πάνε μια χαρά μαζί τους και μπαίνουν για πρώτη φορά στον κόσμο της τεχνολογίας. Και το τρίτο είναι ότι φαίνεται ότι ανοίγει μια τεράστια αγορά για τα παιδιά, που μπορούν να κάνουν πολλά από αυτά που κάνουν στο τάμπλετ ενώ ταυτόχρονα νιώθουν τη συσκευή ως “φίλο”. ιδιαίτερα το Echo που είναι ιδιαίτερα φιλικό.

You May Also Like

Αιματοβαμμένες οθόνες, πηγές γνώσης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το Assassin’s Creed είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής σειρά ...

Υπάρχουν τοίχοι και τοίχοι

Αυτήν τη φορά δεν ήμουν εκεί, αλλά τα είδα από συναδέλφους. Τα στοιχεία που ...

Άνθρωπος εναντίον μηχανής

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το μπρα-ντε-φερ ανθρώπου – μηχανής είναι μια συναρπαστική ...

Το αντίο στην Φάρμα

Πρέπει να ήταν γύρω στο 2011 όταν η αδελφή μου, την οποία άφησα περίπου ...

Η ώρα του podcast (3/3)

Για τρίτη εβδομάδα σήμερα σας κάνω κοινωνούς της εμπειρίας μου από το podcast fest ...

Αρχεία Sony: Κλοπή ή αποκάλυψη;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πολλοί από εσάς πιθανόν να θυμάστε το σίριαλ ...

X