Εμπλουτίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει, να συμβάλλει με ποικίλους τρόπους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάφου, το ξενοδοχείο Αλμύρα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε οποιονδήποτε επιθυμεί τη συμμετοχή, για το νέο του πρότζεκτ.

Σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Γιάννη Σακέλλη, το πρότζεκτ έχει τίτλο «Τα κατώφλια της ζωής» και το σκεπτικό έχει ως εξής:

Παρατηρώντας τους ενοίκους και τους επισκέπτες να διασχίζουν τις πύλες του ξενοδοχείου, θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω τη σημειολογία του περάσματος από την πόρτα και το κατώφλι και την ψυχική και πνευματική φόρτιση η οποία σφραγίζει κάθε άνθρωπο, κατά τη μετάβασή του από έναν οποιοδήποτε χώρο σε κάποιον άλλο.

Η στιγμή αυτή (μια φαινομενικά ασήμαντη στιγμή) έχει κρίσιμες επιδράσεις στο εσωτερικό σύμπαν του ανθρώπου, σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, και μπορεί να μορφοποιεί και να συμβολίζει μιαν ουσιώδη, υπαρξιακή μετατόπιση.

Το γεγονός ότι αυτή η κίνηση είναι ελάχιστη, αλλά και η εξοικείωσή μας με τον τόπο του κατωφλιού και με την ίδια την πόρτα ως αντικείμενο, μας στερούν την επίγνωση των αλλαγών που έχει προκαλέσει η κίνηση μέσα μας, καθώς και τον ρόλο της πόρτας ως ορόσημου ή και ρυθμιστή στην προσωπική βιογραφία του καθενός.

Το ξενοδοχείο Αλμύρα καλεί όλους τους ανθρώπους της Κύπρου να αναλογιστούν τέτοιες κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, κατά τις οποίες η είσοδος ή η έξοδος από έναν χώρο, απέκτησε, γι’ αυτούς, μια μοναδική και καθοριστική σημασία.

Κατόπιν, τους καλεί να φωτογραφίσουν εκείνες τις πόρτες, τα κατώφλια της ζωής τους (τα μεταβατικά σημεία / σημεία καμπής), και να στείλουν τις εικόνες με ένα συνοδευτικό κείμενο, όπου θα επεξηγούν τον λόγο που έκαναν αυτήν την επιλογή, δηλαδή την ιστορία η οποία κρύβεται κυριολεκτικώς πίσω από την πόρτα, ή πάνω σε αυτήν, στο κατώφλι.

Όταν οι φωτογραφίες αυτές συγκεντρωθούν, θα διανεμηθούν σε εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι θα εμπνευστούν από την εικόνα και την ιστορία, και θα μεταβάλουν την πόρτα σε έργο τέχνης, με βάση τη δημιουργική ιδιοσυγκρασία και την προσωπική τους ευαισθησία.

Τα έργα που θα προκύψουν θα εκτεθούν στο ξενοδοχείο Αλμύρα στις 19 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου 2019 και θα τεθούν προς πώληση. Το 50% από τα χρήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν, θα δοθεί σε ιδρύματα που στηρίζουν συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι άστεγοι ή / και εκτοπισμένοι, οι οποίοι στερούνται, δηλαδή, το προνόμιο της διάβασης μιας πόρτας, ενός κατωφλιού, που οδηγεί σε έναν οικείο, φιλόξενο χώρο.

Την διεύθυνση και οργάνωση της εκδήλωσης έχει ο εικαστικός Γιάννης Σακέλλης.

+ Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες και το κείμενο τους ηλεκτρονικά στο sakellisy@hotmail.com μέχρι τις 30/06/2019. Περισσότερες πληροφορίες στο 99 478162 / sakellisy@hotmail.com

You May Also Like

Η έκθεση φωτογραφίας “Στα χνάρια των ξένων” στο NiMAC

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ...

Διάλεξη για τον Christian Dior στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Στο πλαίσιο των μηνιαίων Διαλέξεων της Τετάρτης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει τη διάλεξη «Christian ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΝΙΕΡΗΣ: Ζωγραφίζοντας την  ζωή

Ο ζωγράφος  Γιώργος Ζενιέρης εγκαινιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στη Λευκωσία μαζί με ...

Ένα Πομπιντού στο Jersey City

Σε μια ίσως μη αναμενόμενη τοποθεσία θα ανοίξει το πρώτο αμερικανικό παράρτημα του Πομπιντού. ...

«Η Εκκλησία», ένα νέο Κέντρο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Η Νέα Υόρκη, απέκτησε την «Εκκλησία» ένα νέο Κέντρο Τέχνης, με πυλώνα την πνευματικότητα, ...

Διαφωνία ΕΚΑΤΕ για νομοσχέδιο για την επαγγελματική υπόσταση του καλλιτέχνη

Tο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα δηλώνει ότι ...

X