Ο διάσημος Βρετανός χορογράφος Άκραμ Καν (Akram Khan) και ο κορυφαίος Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ (Béla Tarr) θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του φετινού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί από τις 19 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2019 στην πόλη της Καλαμάτας, στην Ελλάδα.

Το πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα από την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, περιλαμβάνει συνολικά 17 ξένους δημιουργούς [οι εννέα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα], σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές, μεγάλους δάσκαλους του χορού, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη -από σύγχρονα ακροβατικά μέχρι hip hop και kathak- καθώς κι ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις Φιλιππίνες, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Εκτός από τις δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, τον Άκραμ Καν και τον Μπέλα Ταρ, για τον οποίο θα υπάρξει διήμερο αφιέρωμα στις 25 και 26 Ιουλίου και συζήτηση μαζί του ανοικτή στο κοινό στις 26/7 στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας (ώρα 10 μμ.), ξεχωρίζουν επίσης οι εξής: Η ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, που ανοίγει το Φεστιβάλ με το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots, ο Josef Nadj, που θα συμμετέχει και φέτος με παράσταση αλλά και έκθεση φωτογραφίας, η ομάδα kabinet k, η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Joy Alpuerto Ritter και η Lali Ayguade, που θα παρουσιάσουν παραστάσεις τους εντός και εκτός θεάτρου και θα διδάξουν στα επαγγελματικά σεμινάρια, ο Link Berthomieux και οι τρεις ελληνικές συμμετοχές, η ομάδα κι όμΩς κινείται, η Κατερίνα Ανδρέου και το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha των Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου.

Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων, το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι ο Χρόνος και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο ανθρώπινο σώμα. Με αυτή την αφετηρία, η Λίντα Καπετανέα σχεδίασε ένα πρόγραμμα που πραγματεύεται επιμέρους θέματα, όπως ο χρόνος και η σχέση του με τη διαμόρφωση προσωπικής, κοινωνικής, ιστορικής ταυτότητας, ο χρόνος και ο ρόλος του στην αφήγηση ιστοριών, ο χρόνος στο σώμα του χορευτή, η διάρκεια του καλλιτεχνικού έργου και η αντοχή του στον χρόνο, ο χρόνος και η σχέση του με τη μνήμη, ο χρόνος και η σχέση του με καθημερινά ή άλλα τελετουργικά, η επιστροφή στις ρίζες, τα μοιραία και μη αναστρέψιμα γεγονότα, τα αναπάντεχα, απρόβλεπτα και αναπόφευκτα συμβάντα της ζωής.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει:

  • Έντεκα παραγωγές στο Μέγαρο Χορού εκ των οποίων τέσσερις στην Κεντρική Σκηνή, έξι στο Στούντιο και μία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής.
  • Δώδεκα υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, και μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino, καθώς και καθημερινή προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino.
  • Έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ για την Louise Lecavalier στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο.
  • Δύο προβολές ταινιών του Bela Tarr και συζήτηση με τον σκηνοθέτη, ανοιχτή στο κοινό, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού.
  • Μουσική βραδιά στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας” που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τέσσερα επαγγελματικά σεμινάρια, μία διάλεξη ανοιχτή σε όλο το κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα εργαστήρι για ενήλικες άνω των πενήντα ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.
  • Παράσταση του εργαστηρίου για παιδιά ως εναρκτήρια δράση του Φεστιβάλ και παράσταση του σεμιναρίου για ΑμεΑ την ημέρα λήξης του Φεστιβάλ.

Είναι μια “εξαιρετική περιφερειακή πολιτική”, δήλωσε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, αναφερόμενη στον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Επιπλέον, μίλησε για τη συνεργασία που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ως προς το νέο νομοσχέδιο περιφερειακής πολιτικής που «για πρώτη φορά θα υπάρχει για τον σύγχρονο πολιτισμό» και το οποίο «είναι έτοιμο να βγει προς διαβούλευση. Με αυτό, θα έχουμε μια διεύθυνση σε κάθε περιφέρεια για να προωθήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό», κάτι που ως σήμερα εξέλιπε, όπως τόνισε η κ. Ζορμπά.

«Το γεγονός ότι καταφέραμε σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και τον Δήμο Καλαμάτας να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση σε βάθος τριετίας για την περίοδο 2018-2020, έδωσε τη δυνατότητα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να προχωρήσει σε ένα πιο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό κι έτσι να ξεφύγουμε από λογικές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στη βαρύτητα που πλέον έχει αποκτήσει αυτός ο θεσμός. Είμαι βέβαιος ότι συνεχίζοντας αυτή τη συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και τον Δήμο Καλαμάτας θα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το Φεστιβάλ με ένα σημαντικό ποσό, όπως κάναμε κι αυτή την τριετία με 1,2 εκ. ευρώ, και για τα επόμενα χρόνια. Γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων. Είναι ζήτημα της δυνατότητας που έχει πλέον ο θεσμός αυτός να κάνει έναν πιο σοβαρό και πιο μακρόπνοο σχεδιασμό», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίσης.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας προχωρά, γίνεται όλο και πιο ρωμαλέο, όλο και πιο δυνατό. Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, για την περιφερειακή Ελλάδα. Είναι ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο και δείχνει τι μπορεί να κατορθώσει η Ελλάδα της περιφέρειας και σε εκδηλώσεις που είναι εξόχως απαιτητικές από άποψη ποιότητας» δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, πληροφορώντας ότι «πιστοποιήθηκε το Μέγαρο Χορού, ένας πνευματικός φάρος» στην Καλαμάτα, καθώς και ότι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο «θα έχουμε ένα ανοικτό θέατρο μέσα στην καρδιά της πόλης 2.000 θέσεων, κάτι πολύ σημαντικό για την πορεία των πολιτιστικών πραγμάτων».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρέσβης του Καναδά Μάρκ Άλεν -η πρεσβεία του Καναδά στηρίζει την προβολή ντοκιμαντέρ για την σπουδαία Καναδή χορεύτρια Λουίζ Λεκαβαλιέ, που θα διεξαχθεί στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο στις 22 Ιουλίου, ώρα 9.30 μμ.- καθώς και η Αναστασία Ανδρίτσου, διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή Βρετανών καλλιτεχνών σε δυο ξεχωριστές στιγμές του Φεστιβάλ: Την ομάδα του Άκραμ Καν στο κλείσιμο του Φεστιβάλ (27 και 28 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ώρα 10 μμ.), αλλά και μια ομάδα που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους TrashDollys, στις 20/7 στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (ώρα 9 μμ.).

You May Also Like

Σε κοινή θέα η συλλογή σύγχρονης τέχνης του BOCCF

Μέρος της Συλλογής του με έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης παρουσιάζει από τις 27 Απριλίου το ...

Έφυγε ο “τεμπέλης της εύφορης κοιλάδας”

Έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, στα 74 ...

Greek Sale από τη Cypria Auctions στη Λευκωσία

Στη Cypria Auctions στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση έργων τέχνης και άλλων εκθεμάτων ...

H «Γιορτή στου Αλ-Νουρί» πάει Στρασβούργο

Με μια σπουδαία παραγωγή της Σκηνής 018 της σεζόν 2014-15, ο ΘΟΚ συμμετέχει στο ...

Η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σαλμάν Ρούσντι υποψήφιοι για το βραβείο Booker

Η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σαλμάν Ρούσντι περιλαμβάνονται στους συγγραφείς που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι ...

Ξεκινά η ανάπλαση του περιμετρικού τόξου της Τάφρου

Τα συμβόλαια για την κατασκευή του έργου «Ανάπλαση εξωτερικού περιμετρικού τόξου τάφρου – Φάση ...

X