Δυσπιστία για τα “δικά”

* Το τι χολή έπεσε στην ανακοίνωση του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ ότι είναι έτοιμο να συμβάλει με τεχνογνωσία για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων δεν περιγράφεται.

* “Δαμαί μιαν πλατεία Ελευθερίας έσιει 10 χρόνια τζι ακόμα εν ετέλειωσε, εννά παρατζείλουμε τους Γάλλους;” ή “Θα τους δείξουμε πώς να φάνε τα δεκαπλάσια για να κάνουν σκατά δουλειά!” ή ακόμα “Εσάς περιμένουν…”.

* Κι όμως, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου [ΤΕΠΑΚ] αποτελεί την Έδρα της UNESCO στην Κύπρο για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και την Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά της Κομισιόν.

* Διοργανώνει ετήσια ένα μεγάλο συνέδριο, το EuroMed, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Στο περσινό συνέδριο, για παράδειγμα, βρίσκονταν εδώ, στη Λεμεσό, εκπρόσωποι της Google, της UNESCO, του Σμιθσόνιαν και κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών όπως το J. Paul Getty, η ψηφιακή Europeana και πολλοί άλλοι.

* Δεν έχει σημασία, όμως, η αξία του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ή δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ εγώ αυτή την αξία.

* Σημασία έχει το πόσο εντυπωσιακά δύσπιστοι είναι οι πολίτες αυτής της χώρας απέναντι στους συμπολίτες τους ή/και στην ίδια τη χώρα τους. Συχνά, ναι, δικαιολογημένα.

* Σημασία έχει, επίσης, πόσο τρομακτικά έτοιμοι είμαστε να εκδηλώσουμε αυτή τη δυσπιστία, ανά πάσα στιγμή και με τη μεγαλύτερη ένταση. Συχνά αδικαιολόγητα.

* Ανάμεσα στα πολλά σχόλια για την ετοιμότητα του εργαστηρίου να παρέχει τεχνογνωσία μέσα από το μεγάλο δίκτυο συνεργατών του σε όλο τον κόσμο, ήταν κι αυτό: “Δεν ξέρω πόση βοήθεια είχε ο Κύπριος πολίτης είτε από Γάλλους είτε από οποιοδήποτε φαλαγγίτη τα τελευταία 10 χρόνια. Περάσαμε κουρέματα, Μαρί κ.λπ. Εμείς όλους να τους βοηθήσουμε και οι συμπολίτες μας πεινούν”. Και ακόμα ένα: “Τις εκκλησίες μας ποιος θα τις διορθώσει; Έλεος πια!”.

* Χμ… γιά να δούμε: Αμερικανοί, μέσω του προγράμματος USAID, έχτισαν δημόσια νοσοκομεία στην Κύπρο, ανοικοδόμησαν τον Απόστολο Αντρέα στην Καρπασία, συνέβαλαν στη δημιουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Έρευνας Κύπρου. Νορβηγοί, μέσω των Norway & EEA Grants, δίνουν περισσότερα χρήματα για την επανένωση της Κύπρου από την ίδια την Κύπρο: στο Σπίτι της Συνεργασίας και αλλού.

* Τα παραδείγματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

* Και τελικά, την οργή μας ας τη στρέψουμε και μια φορά στη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους ξένους. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει πάντα την ευθύνη και για την ανέγερση νοσοκομείων και για την αναστήλωση μνημείων, αρχαιολογικών και θρησκευτικών.

* Είναι όπως οι περίφημες δηλώσεις Σιζόπουλου στον 107.6 την Πέμπτη, για τον Δημόσιο Κήπο στην Πάφο: “Επιτέλους να μπει μια τάξη στον κήπο, με την ανέγερση του ναού”.

* Μα την ευθύνη της τάξης, την έχει το δημοτικό συμβούλιο, όχι η εκκλησία. Την ευθύνη ο κήπος να γίνει ξανά χώρος ασφάλειας για τους δημότες του, να γίνει ξανά χώρος πρασίνου, με παιδική χαρά που να ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές, την έχει ο δήμος.

* Οι ευθύνες του καθενός δεν γίνεται πάντα να μεταφέρονται αλλού. Δεν γίνεται πάντα να υποκλινόμαστε στην Εκκλησία. Δεν γίνεται πάντα να βασιζόμαστε… στην καλοσύνη των ξένων.

You May Also Like

Πολιτικά οράματα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πήραμε από τον Σύνδεσμο Φίλοι της Λευκωσίας το πιο ...

Από Ελ Γκρέκο μέχρι… Deep Purple

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ήταν ιδιαίτερα συμπαθητική η -τριπλή, παρακαλώ- εκδήλωση προς τιμήν ...

Ήμουν κι εγώ εκεί

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Να δείτε που θα έρθουν τα 173 κειμήλια από ...

Ξανά-μανά

Ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι συντελεστές της νέας συμπαραγωγής του ΘΟΚ με το Εθνικό ...

Ο εχθρός είναι εντός

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως ·Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ...

Δημόσιες πόλεις

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * “Η ανακαίνιση του αστυνομικού σταθμού της οδού Λήδρας είναι ...

X