Στην περίφημη Tate Modern στο Λονδίνο θα παρουσιαστούν έργα του Χριστόφορου Σάββα, η αναδρομική έκθεση του οποίου ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2019 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2020 και θα περιλαμβάνει τόσο έργα του πρωτοπόρου της σύγχρονης κυπριακής τέχνης αλλά και αρχειακό υλικό που παρουσιάστηκε στην έκθεση στη Λευκωσία.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Π», η έκθεση έργων του Σάββα στη Tate συζητείται παράλληλα με την ενδεχόμενη παρουσίαση μέρους της συλλογής της Tate στο κτήριο της ΣΠΕΛ. Ωστόσο οι συζητήσεις μεταξύ Tate και Πολιτιστικών Υπηρεσιών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Καβγάς για το πότε

Εμπόδια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάζει η… εσωτερική αντιπαράθεση εντός των ΠΥ σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ευκαιρία πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΣΤ Κύπρου) ώστε η ανταλλαγή να γίνει σε σωστά πλαίσια.

Χάρη στην οικογένειά του

Η γέφυρα που συνδέει την Tate με τον Χριστόφορο Σάββα είναι η οικογένεια του Κύπριου καλλιτέχνη η οποία βρίσκεται στην Αγγλία, όπου και ο ίδιος διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η απόφαση της Τate να παρουσιάσει έργα του Σάββα στο Λονδίνο, όπου ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουλίου 1968, ακολουθεί τη συμμετοχή της Κύπρου στη Μπιενάλε Βενετίας με έργα του Κύπριου καλλιτέχνη.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το “Π” τιμά το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος. Η είδηση για τα έργα του Χριστόφορου Σάββα στην Tate ήταν το πρωταπριλιάτικο μας θέμα για το 2019.

You May Also Like

Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2019 : Ανοικτό κάλεσμα για υποβολή προτάσεων

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» καλεί καλλιτέχνες και οργανισμούς της Κύπρου και ...

Η Μάσκα

Ο εικαστικός Κυριάκος Θεοχάρους ξεκίνησε να φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένες και μη προστατευτικές μάσκες σε διάφορα ...

Τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων

Πώς έπαιζαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μέσα στο σπίτι; Πώς ντύνονταν; Πόσα παιχνίδια ...

Δωρεά Κυπριακής αρχαιότητας στο Μουσείο Κύκκου από τον Ντέιβιντ Τζόνσον

Το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου παρέλαβε προ ημερών αρχαία Κυπριακή πρόχου δωρεά του ...

Φούρνος Γαλάτας: «Άννοιμα φύλλου» από το 1953

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Από τον αλευρόμυλο του παππού στη Γαλάτα που δώρισε στον ...

Ωδή στο ukulele από τον Eddie Vedder

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Ukulele Songs, ο Εddie Vedder, τραγουδιστής των ...

X