Με ένα νέο περφόρμανς έργο ταξιδεύει στις αρχές Απριλίου στη Γαλλία και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Besançon ο Κύπριος εικαστικός PASHIAS.

Η εν λόγω σχολή αποτελεί τον μόνο πανεπιστημιακό θεσμό στην περιοχή Franche-Comté με επίκεντρο τις τέχνες, ως απόδοχος του Royal Academy of the Arts εδραιωμένο στην πόλη από τον 18ο αιώνα.

Η συνεργασία του PASHIAS με τη σχολή ως επισκέπτης καθηγητής ξεκίνησε το 2014, μέσα από μια έρευνα του πρύτανη Laurent Devèze στη σύγχρονη Ελλαδική τέχνη και την ανταπόκρισή της στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη περίοδο αυτή. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, παρουσιάστηκε η έκθεση “EIDOS : Un art contemporain de Grèce”, όπου μαζί με τους oμότεχνούς του Πάνο Χαραλάμπους, Poka-Yio και άλλους, ο PASHIAS διαπραγματεύεται τον εγκλεισμό και την προσπάθεια απελευθέρωσης του καλλιτέχνη από το πολιτικό πλαίσιο που τον καθορίζει τη στιγμή της δημιουργίας. Στο performance έργο “Vandalism #1 (5 Blue Lines)”, ο εικαστικός ενοποιεί το σώμα του με τον εκθεσιακό τοίχο μέσα από πέντε οριζόντιες μπλε γραμμές, προσφέροντας ένα σπρέι για γκράφιτι στον πρύτανη και επιμελητή της έκθεσης Devèze.

Ο PASHIAS παραμένει εκεί στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής, για να συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης Ελβετό ζωγράφο Hugo Schüwer Boss στο έργο “>press<”. Παρουσιάζοντας το σώμα του μπροστά από ένα κόκκινο τετράγωνο ζωγραφισμένο στο τοίχο, όπου οι δύο κάθετες πλευρές κλείνουν ελαφρώς τριγωνικά προς τα μέσα, ο PASHIAS δανείζεται στοιχεία από την αυστηρή γεωμετρική τέχνη του Ελβετού δημιουργού για να μετατρέψει την επιφάνεια του σώματος – το δέρμα – στο ίδιο χρώμα με την τοιχογραφία. Η βίαιη χειρονομία του PASHIAS αποτυπώνεται ως προσπάθεια εικαστικής γραφής στο σώμα, γδέρνοντας την κοιλιακή χώρα και το στέρνο. Την ίδια χρονική περίοδο, ο εικαστικός παρουσιάζει στην σχολή την έκθεση “The in-Tension” σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Αγραφιώτη, ως αποτύπωση των διαφορετικών επιπέδων αλληλεπίδρασης της τέχνης της φωτογραφίας και της πρακτικής του performance.  Με τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, η έκθεση παρουσιάζει το έργο σαράντα καλλιτεχνών από την παγκόσμια εικαστική σκηνή, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και αυτονομίας του εικαστικού έργου.

Έργα από την έκθεση “The in-Tension”

Το 2017 ο PASHIAS επιστρέφει στη Besançon με αφορμή το έργο “Podium (Training for performance, Finale)”, ανατρέποντας τα πλαίσια καλλιτεχνικής δημιουργίας και θέασης. Το κοινό συναντά τον καλλιτέχνη που σπρώχνει ένα βάθρο ‘βράβευσης’ στον εξωτερικό χώρο της σχολής, προς το κεντρικό σημείο της εσωτερικής γκαλερί. Καταλαμβάνοντας το ψηλότερο σημείο του βάθρου, ο PASHIAS θέτει για συνθήκη αλληλεπίδρασης το χειροκρότημα του κοινού. Ο θεατής τιμά τον καλλιτέχνη για τα επόμενα ενενήντα λεπτά, με το μακρύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα που έχει καταγραφεί ως μέρος μίας ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης, μετατρέποντας τη σημασία της ‘πρωτιάς’ σε διαδικασία κοινής προσπάθειας και αμοιβαιότητας. Στο ίδιο πλαίσιο της σειράς έργων “Training for performance”, όπου ο εικαστικός διαπραγματεύεται τα πεδία αθλητισμού και εκγύμνασης ως λεξιλόγιο της εικαστικής δημιουργίας, ο PASHIAS υποδέχεται τους μαθητές της σχολής στην Αθήνα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Erasmus+ Traineeship”. Σε συνεργασία με τον οργανισμό epitelesis – Performance Art Foundation, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία μελέτης της πρακτικής του PASHIAS και την προσαρμογή τεχνικών και εννοιολογικών εργαλείων στα προσωπικά τους καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.

Φωτογραφία: C. Gérardin

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο PASHIAS εμπλουτίζει τη συνεργασία του με το Ανώτατο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Besançon, μέσα από συνεργασίες όπως η εορταστική μέρα “Jour du Feu” στα πλαίσια έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι εκθέσεις “Symposium” στη γκαλερί Circuits + Currents στην Αθήνα και “Eléments” στον χώρο πολιτιστικής δράσης Médiathèque Les Mots στη πόλη Saint-Vit, καθώς και η δημόσια έκθεση “Le sceau du Doubs” στις όχθες του ποταμού της πόλης Fraisan, σε επιμέλεια του πρύτανη Laurent Devèze και του καλλιτεχνικού διευθυντή Julien Cadoret.

Φέτος, η σχολή γιορτάζει τα δέκα χρόνια ολοκλήρωσης του φεστιβάλ “Excentricités”, όπου καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και μαθητές συναντιούνται με επίκεντρο τη τέχνη του performance και την διεπιστημονική εξέλιξή της. O PASHIAS συμμετέχει με τη συγγραφή κειμένων στον επετειακό κατάλογο, αλλά και με τη παρουσίαση του νέου performance έργου “Greektalk”. Με βάση την καλλιτεχνική ανάγκη έκφρασης προβληματισμών και την ανάγνωση του πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί ο δημιουργός, ο PASHIAS συνδέει το κοινό κυριολεκτικά και μεταφορικά με το στόμα του.

Στις 9 με 11 Απριλίου, το έργο “Greektalk” θα παρουσιάσει λέξεις και γνώμες που θέλει να μοιραστεί ο εικαστικός με το κοινό, αποτυπωμένες σιωπηλά ως επιτοίχιες γραμμές και σχήματα.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Ρ. Μαρκοπούλου

You May Also Like

«The Pavilion» | Εικόνες από την έκθεση

Απόψε και την Τετάρτη 29/5 , το Point Center of Contemporary Art επεκτείνει τις ...

“Le bleu inconnu” – Μια διεθνής συνεργασία από την “ACEY Europe” στο Platforms Project ΝΕΤ teaser 2021

Η πλατφόρμα συνεργασίας καλλιτεχνών “ACEY Europe” συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ετήσια διεθνή ...

Χριστόφορος Σάββα παρών

Με μια έκθεση έργων του Χριστόφορου Σάββα (1924-1968), πρωτοπόρου Κύπριου καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, ...

Η μητέρα – αράχνη της Louise Bourgeois στο Σταύρος Νιάρχος

Για πρώτη φορά συνεργάζονται ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ με το Κέντρο Πολιτισμού ...

Έκθεση με έργα 20 σύγχρονων δασκάλων στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Έκθεση με έργα είκοσι σύγχρονων δασκάλων της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης παρουσιάζει το Μουσείο ...

Έργο του JR στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Ένα μεγάλων διαστάσεων έργο που υψώνεται σχεδόν 22 μέτρα πάνω από το έδαφος είναι ...

X