Ο κινηματογράφος ταξιδεύει και συστήνεται

Ο Δώρος Δημητρίου, ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου, παρουσιάζει τη «Δύναμη και τη Μαγεία του κινηματογράφου» σε μια σειρά από παρουσιάσεις σε όλη την Κύπρο

Ο Δώρος Δημητρίου είναι ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Εδώ και λίγο καιρό, ξεκίνησε μια σειρά από παρουσιάσεις με τίτλο «Η δύναμη και η μαγεία του κινηματογράφου», σε πόλεις και μικρές κοινότητες.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πόση ανταπόκριση βρίσκει ο κ. Δημητρίου σε αυτές τις παρουσιάσεις, οι οποίες αφορούν τόσο την κινηματογραφική τέχνη αλλά και το κυπριακό σινεμά, ως προς την παραγωγή αλλά και ως προς την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας.

Η επόμενη παρουσίαση του κ. Δημητρίου είναι στις 5 Απριλίου στο «Σινέ Καλλιθέα» στην Αραδίππου. Πιο κάτω, ο ίδιος απαντά στις ερωτήσεις μας για τη «δύναμη και τη μαγεία» της 7ης Τέχνης.

Τι μπορούμε να μάθουμε μέσα από την παρουσίαση για τη δύναμη και τη μαγεία του κινηματογράφου;

Με έναν ψυχαγωγικό, απλό και κατανοητό τρόπο, και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού όπως αποσπάσματα από ταινίες αλλά και συνεντεύξεις, βλέπουμε τις ιδιότητες, τις ιδιαιτερότητες, τη γοητεία και το πόσο συναρπαστική, δημοφιλής και πολυδιάστατη μορφή τέχνης είναι ο κινηματογράφος: Το πώς μπορεί να διηγηθεί ιστορίες με ένα μοναδικό τρόπο, την στενή σχέση του με την τεχνολογία, έννοιες όπως εμπορικότητα αλλά και καλλιτεχνική δημιουργία, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ακόμα μιλούμε για τη μάθηση αλλά και την προπαγάνδα, την δυνατή σύνδεση με τις άλλες μορφές τέχνης, την ομαδικότητα στη δημιουργική διαδικασία και φυσικά για την σύντομη αλλά και πολύ πλούσια Ιστορία του σινεμά.

Ειδική αναφορά κάνουμε και στον δικό μας, τον κυπριακό κινηματογράφο, παλιότερους και νέους Κύπριους δημιουργούς και σημαντικές ταινίες, το ευχάριστο γεγονός ότι σε αντίθεση με τις πλείστες άλλες χώρες έχουμε πολλές γυναίκες δημιουργούς αλλά και τις προοπτικές και τα προβλήματα για το σινεμά στη χώρα μας.

Φυσικά, η είσοδος στις παρουσιάσεις είναι ελεύθερη και είναι κατάλληλες για όλους!

Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να έρθει κανείς σε επαφή με το σινεμά;

Επειδή η πρόσβαση στις ταινίες είναι αρκετά εύκολη στις μέρες μας, σίγουρα η πρώτη επαφή γίνεται σε νεαρή ηλικία και κυρίως με τη μορφή της διασκέδασης, είτε από την τηλεόραση, είτε από τα PCs, τα κινητά και τα tablets, αλλά φυσικά και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτό είναι κομμάτι του τρόπου ζωής μας και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Στην πορεία όμως, και ακόμα και σε μικρές ηλικίες, καλό είναι να αρχίσουμε να έχουμε επίγνωση της μεγάλης δύναμης που έχει η κινούμενη εικόνα, για πολλούς και διάφορους λόγους. Εξάλλου είναι μεγαλύτερη η απόλαυση αλλά και το προσωπικό «κέρδος» εάν γνωρίζουμε περισσότερα για το σινεμά – πράγμα που ισχύει και για τις άλλες μορφές τέχνης. Η οπτικοακουστική παιδεία και η δημιουργία υπεύθυνων θεατών και χρηστών των μέσων επικοινωνίας γίνεται όλο και πιο αναγκαία στην εποχή της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των ΜΚΔ.

Σημαντική, τέλος, θεωρώ την όσο το δυνατό ευρύτερη καλλιέργεια όλων μας μέσα από την επαφή με τον πολιτισμό.

Ποια είναι η δύναμη του σινεμά και πώς μεταδίδεται η μαγεία του;

Η δύναμη του κινηματογράφου έρχεται κατ’ αρχήν από την ικανότητα του να επικοινωνεί με πολλούς ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, να μεταφέρει ιδέες, εικόνες και συναισθήματα με ένα μοναδικό τρόπο. Είναι ένας καθρέφτης της ζωής και μας κάνει να μοιραζόμαστε πολλά ως ανθρωπότητα. Είναι προσιτός και κατανοητός και μπορεί να ενθουσιάσει και να εντυπωσιάσει. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ πως πρόκειται και για μια τεράστια βιομηχανία, ιδιαίτερα σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες: Ποιος δεν γνωρίζει το Χόλιγουντ;

Η μαγεία του έγκειται στο συνδυασμό όλων των πιο πάνω με το στοιχείο της Τέχνης, της πρωτοπορίας, το όραμα και την φαντασία, τα στοιχεία που δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν με λέξεις…

Γιατί θεωρείτε την 7η την πιο «γοητευτική» τέχνη;

Προσωπικά δεν θεωρώ κάποια μορφή τέχνης πιο γοητευτική από άλλες. Όλες οι Τέχνες έχουν γοητεία και μπορούν να συγκινήσουν. Ουσιαστικά το έργο είναι αυτό που έχει σημασία και όχι το μέσον. Βέβαια ο κινηματογράφος έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μια μοναδικότητα, αλλά αυτό ισχύει για κάθε μια μορφή τέχνης ξεχωριστά. Καλό είναι να αγαπούμε όλες τις Τέχνες.

Μικρή ή μεγάλη οθόνη; και υποθέτοντας την απάντηση σας, γιατί μεγάλη;

Το κάθε έργο τέχνης είναι καλό να φτάνει στον αποδέκτη του με τον τρόπο που το οραματίστηκε και με τη μορφή που το δημιούργησε ο καλλιτέχνης. Όταν μιλούμε για κινηματογραφικές ταινίες, ο ιδανικός χώρος για την απόλαυση τους είναι η κινηματογραφική αίθουσα ή κάποια καλή αίθουσα προβολής. Βέβαια, με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις νέες πλατφόρμες όλοι μας βλέπουμε ταινίες με διάφορες μορφές και από διάφορες οθόνες, ενώ η τηλεόραση με κάποιες ξένες σειρές – υπερπαραγωγές όλο και περισσότερο πλησιάζει στην κινηματογραφική φόρμα. Και πλέον αρκετά σπίτια διαθέτουν και το δικό τους «σινεμά» (home cinema)! Η χαρά όμως της επίσκεψης σε μια κινηματογραφική αίθουσα για τους λάτρεις του σινεμά είναι πάντοτε μεγάλη.

Ποιες είναι οι συχνότερες απορίες από το «μάθημα» που παραδίδετε;

Οι συχνότερες ερωτήσεις στις παρουσιάσεις – μέχρι τώρα έχουμε κάνει πάνω από δέκα – αφορούν τον κυπριακό κινηματογράφο. Δυστυχώς το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει αρκετά για τους δικούς μας δημιουργούς. Και γι’ αυτό φροντίζω να έχω μαζί μου στις παρουσιάσεις κάποιον Κύπριο σκηνοθέτη ο οποίος απαντά σε κάποιες ερωτήσεις στα πλαίσια της συζήτησης που γίνεται στο τέλος. Ταυτόχρονα, στην παρουσίαση υπάρχουν και αποσπάσματα από συνεντεύξεις που πήρα από Κύπριους δημιουργούς – για να τονιστεί ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι έχουμε και δική μας παραγωγή ταινιών. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όσους συμμετέχουν στις παρουσιάσεις αυτές, και την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου για τη στήριξη.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε αυτή τη σειρά παρουσιάσεων;

Μετά από την επαφή μου τόσο με το ευρύ κοινό μέσω των μαθημάτων που παρουσιάζω κατά καιρούς για την ιστορία του κινηματογράφου, όσο και με ανθρώπους του τομέα του κινηματογράφου στη χώρα μας, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια ανάγκη για να «πάει» το σινεμά σε όλους, ασχέτως επαγγέλματος, μόρφωσης, ηλικίας κλπ. Το ευρύ κοινό στην Κύπρο στην μεγάλη του πλειοψηφία δεν γνωρίζει αρκετά για το πόσο σημαντική μορφή τέχνης είναι ο κινηματογράφος. Πράγματα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ευρέως γνωστά, στη χώρα μας είναι άγνωστα. Πιστεύω ότι η Τέχνη πρέπει να αφορά όλους, και όχι τους λίγους.

Ευτυχώς, και χάρη στην εξαιρετική στάση των υπευθύνων στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στηρίζουν τον κινηματογράφο στην Κύπρο, όταν πρότεινα τη διεξαγωγή των παρουσιάσεων αυτών ήταν πολύ θετικοί και συμφώνησαν ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και κάτι που χρειάζεται. Έτσι σήκωσα τα μανίκια, μάζεψα το υλικό και «έστησα» την παρουσίαση. Ακολούθως άρχισα να επικοινωνώ με φορείς που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την παρουσίαση, και θέλω να ευχαριστήσω όσους συνεργάστηκαν για την προθυμία και την φιλοξενία. Μετά από ένα χρόνο περίπου, μπορώ να πω ότι όντως ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει.

Ποια είναι τα σχόλια των συμμετεχόντων μετά το πέρας της παρουσίασης;

Δύο είναι τα πιο συνηθισμένα σχόλια: Το πρώτο είναι ότι οι περισσότεροι εκπλήσσονται θετικά από την παρουσίαση, για το πόσο ευχάριστη αλλά και επιμορφωτική είναι. Ακόμα και ανθρώποι που έχουν αρκετές γνώσεις για το σινεμά, βρίσκουν κάποια πράγματα πολύ ενδιαφέροντα.

Το άλλο σχόλιο που ακούω κατά κόρον από πολλούς σε διαφορετικά μέρη είναι το ότι θα πρέπει η παρουσίαση αυτή να γίνεται και σε σχολεία. Σε αυτό το σημείο να πω ότι έχω καλεστεί σε κάποια σχολεία (Γυμνάσια – Λύκεια) και έχω κάνει την παρουσίαση με μεγάλη προθυμία.

Θα συνεχίσετε;

Βεβαίως! Υπάρχουν πολλά μέρη της Κύπρου στα οποία δεν έχει πάει «Η δύναμη και η μαγεία του κινηματογράφου»!

+ Την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 19:00 θα γίνει μια παρουσίαση για τον Κινηματογράφο στο υπέροχο «Σινέ Καλλιθέα» στην Αραδίππου. Είσοδος ελεύθερη.

Όσοι ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν την παρουσίαση του Δώρου Δημητρίου στον Δήμο ή την Κοινότητά τους, μπορούν να επικοινωνούν μαζί του στο τηλ. 99435754 ή με email στο dor70@cytanet.com.cy.

You May Also Like

Με την ταινία μικρού μήκους «Out» η Disney Pixar τιμά τον Μήνα Υπερηφάνειας

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας, η Disney Pixar κυκλοφόρησε την ταινία animation «Out», η ...

«Πού κρύβεται η Άννα Φράνκ;»

Η συγγραφέας του πιο διάσημου ημερολογίου στην ιστορία της λογοτεχνίας αναβιώνει χάρη στη φαντασία ...

Η πραγματικότητα με άλλο μάτι

Η ταυτότητα του φετινού 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού αντλεί έμπνευση από τον τρόπο που οι ...

Danny Boyle: Ο σκηνοθέτης της επόμενης ταινίας James Bond

Το περασμένο καλοκαίρι ο Daniel Craig επιβεβαίωσε την επιστροφή του για την πέμπτη και ...

Πυροβολώντας τη Μαφία

Η 84χρονη σήμερα φωτογράφος που χαρακτηρίστηκε από τη New York Times ως μια από ...

Ίδρυμα CYWIFT: Ξεκίνημα με σειρά εκδηλώσεων

Με σειρά εκδηλώσεων ξεκινά την δράση της του το Ίδρυμα Γυναίκες στον Κινηματογράφο και ...

X