Ο λαγός και η χελώνα

 • Υπόμνημα για να σταλεί –μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας [ισχύει τελικά αυτή η μετονομασία; Γιατί ούτε το ίδιο το υπουργείο δεν κάνει κάτι για να το πιστέψουμε]– στη Βουλή ετοιμάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σχετικά με το «σταύρωμα» του μισού προϋπολογισμού που αφορά την επιχορήγηση των ελεύθερων θεάτρων.
 • Θυμάστε, βεβαίως, τι συνέβη τον περασμένο Μάρτη, όταν η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τη δέσμευση του 50% του κονδυλιού που αφορά το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, μέσω του οποίου ο ΘΟΚ επιδοτεί τα ελεύθερα/ιδιωτικά θεατρικά σχήματα.
 • Ολόκληρο το κονδύλι ανέρχεται στο ποσό των 1.638.735 ευρώ και με αυτό όλα τα ελεύθερα θέατρα καλύπτουν τις ανάγκες τους για μια χρονιά.
 • Η ολομέλεια εκείνης της Παρασκευής της 15ης Μαρτίου έγινε διάσημη χάρη στην καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ με τις γνωστές δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα δεν είναι αρκετά BBC, ούτε αρκετά πολιτισμένο. Σε αντίθεση, φαίνεται, με τον ίδιο τον πολιτισμένο πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ο οποίος στη συζήτηση για τον ΘΟΚ αναφέρθηκε σε… Θεατρικό Όμιλο Κύπρου.
 • Το προσπερνάμε.
 • Την επόμενη της επίμαχης ολομέλειας βδομάδα, ο διευθυντής του ΡΙΚ εθεάθη να πηγαίνει στη Βουλή με μια χοντρή μαύρη βαλίτσα ανά χείρας. Ττίκκι ττόκκο να διασταυρώνει από τη διάβαση και να εισέρχεται στο κτήριο. Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ με προϋποθέσεις, κάποιες δεσμεύσεις κ.λπ.
 • Αυτό που έχει σημασία είναι πως το ΡΙΚ ενέργησε αμέσως για τη διόρθωση του ζητήματος που το αφορούσε. Θα μου πείτε, αφορούσε ΚΑΙ, ίσως και ΚΥΡΙΩΣ, τους μισθούς των υπαλλήλων του Ιδρύματος.
 • Και του ΘΟΚ, όμως, το κονδύλι που δεσμεύτηκε –και για το οποίο ο Οργανισμός ακόμη ετοιμάζει υπόμνημα– αφορά μισθούς υπαλλήλων. Όχι του ίδιου του Οργανισμού αλλά ανθρώπων του θεάτρου.
 • Και κάτι ακόμα. Τρεις μέρες μετά τη δέσμευση του κονδυλιού, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, ο ΘΟΚ είχε την τελετή υπογραφής της νέας Συλλογικής Σύμβασης Ηθοποιών μεταξύ ΘΟΚ, Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου και Κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
 • Περιχαρές εμφανίστηκε το δ.σ. του ΘΟΚ, λες και δεν συνέβαινε τίποτα, για να υπογράψει τη σύμβαση. Σημαντική, δεν αμφιβάλλει κανείς, αλλά ο Οργανισμός όφειλε να τοποθετηθεί και για το θέμα του «σταυρώματος». Αντ’ αυτού, αφού ερωτήθηκε, η πρόεδρος του δ.σ. Αντιγόνη Αθηαινίτη είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην αφαιρεθεί το ποσοστό αυτό από τις επιχορηγήσεις, για χάρη του πολιτισμού». Παροτρύνοντας τα ελεύθερα θέατρα να μην ανησυχούν, η κ. Αθηαινίτη ανέφερε ότι «η τελική απόφαση ανήκει στους βουλευτές».
 • Κάμποση αγωνιστικότητα, δεν λέω.
 • Κανείς δεν μιλά, πάντως, για τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται οι ηθοποιοί των ελεύθερων θεάτρων, τους οποίους ουδεμία συλλογική σύμβαση διέπει. Ή δεν τηρείται.
 • Από τη μια θα έπρεπε αυτό να είναι ένα κριτήριο για την επιχορήγηση των θεάτρων, η τήρηση δηλαδή των σωστών αμοιβών. Από την άλλη, ο ΘΟΚ γνωρίζει ότι τα ελεύθερα θέατρα μάλλον δεν μπορούν να τηρήσουν τις συμβάσεις.
 • Δύσκολο, λοιπόν, το έργο του δ.σ., από κάθε πλευρά. Διότι θα πρέπει να πείσουν τη Βουλή όχι απλά να αποδεσμεύσει το κονδύλι αλλά να το αυξήσει κιόλας. Για τη θεατρική επιβίωση.

 

You May Also Like

«Παραπλεύρως» στη Βουλή

Γράφει ο Ευριπίδης Δίκαιος* Το σχέδιο Θυμέλη άλλαξε ριζικά το θεατρικό τοπίο στην Κύπρο. ...

Επιλογή κατεύθυνσης

* Έως και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρενέβη στο θέμα του νέου ωρολόγιου προγράμματος το ...

Η άλλη θάλασσα

Pιζοκάρπασο, Δευτέρα, ώρα δεκάτη βραδινή. Oι προβολείς στο γήπεδο με τον χλοοτάπητα έχουν ανάψει. ...

Πόσο πάει ο πολιτισμός;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ας το παραδεχτούμε: ο Βασίλης Μιχαηλίδης ήταν αλκοολικός. * ...

Είμαστε όλοι ανθέλληνες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ο Λεμεσιανός Γιάννης Οικονομίδης ήταν ο “Αθηναίος της εβδομάδας” ...

Για την ίδρυση Ταμείου Κινηματογράφου ρε γμτ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Στα 5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κονδύλι που ζητούν ...

X