Το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος πάει Σπήλια

Τα μουσικά σεμινάρια με τον Ross Daly και άλλους μουσικούς της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής θα πραγματοποιηθούν στις 30 Απριλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Μαΐου

Στο χωριό Σπήλια θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Σεμινάρια Μουσικής του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος Κύπρου», που έλαβαν χώρα για πρώτη φορά πέρυσι στην παρουσία του σπουδαίου μουσικού Ross Daly.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Λαβύρινθου Κύπρου με την κοινότητα του ορεινού χωριού σε μια προσπάθεια να δοθεί συνέχεια, όπως ανέφεραν αμφότερα τα μέρη σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν στις 30 Απριλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Μαΐου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ross Daly: Η μουσική υπάρχει ως διάσταση ζωής

Πέντε μέρες στο βουνό

Ο Λαβύρινθος Κύπρου είναι ένα «παρακλάδι» του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθου» που δημιούργησε πριν από 37 χρόνια και διευθύνει στο χωριό Χουδέτσι της Κρήτης ο Ross Daly, ο οποίος και φέτος θα βρίσκεται στη χώρα μας για να διδάξει σε ένα από τα μουσικά σεμινάρια παραδοσιακής και τροπικής μουσικής που παραδίδει ο Λαβύρινθος Κύπρου.

«Μέσα από τα σεμινάρια δίνεται η ευκαιρία στα άτομα που θα τα παρακολουθήσουν να έρθουν σε πρώτη ή βαθύτερη επαφή με τροπικές μουσικές παραδόσεις, δηλαδή με μουσικές που χρησιμοποιούν ως πρωταρχική ύλη τους μουσικούς τρόπους ή αλλιώς ήχους και μακάμια», εξήγησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι συντονιστές του Λαβύρινθου Κύπρου, Χριστίνα Πολυκάρπου και Γιάννης Κουτής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αμφότεροι μουσικοί της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής, η ευκαιρία της συνύπαρξης για πέντε μέρες με μουσικούς της εμβέλειας των καθηγητών που θα δώσουν τα φετινά σεμινάρια, είναι κάτι που δεν μπορούν να προσπεράσουν όσοι ασχολούνται με αυτό το είδος. Η Χριστίνα Πολυκάρπου, καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, εξήγησε ότι τα σεμινάρια δίνονται με έναν πολύ ξεχωριστό και βιωματικό τρόπο που δημιουργεί μοναδική σχέση ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές.

Τα σεμινάρια

  • «Το ρεπερτόριο ως διευρυμένο μωσαϊκό στη σύγχρονη εποχή», με τον Ross Daly: Υπάρχει μια δημιουργική πορεία που επιβεβαιώνει, συμφιλιώνει και γιορτάζει την παράδοση και την ελεύθερη ατομική έκφραση επί της παραδοσιακής μουσικής. Αυτή η πορεία θα αναζητηθεί στο σεμινάριο που θα δώσει ο Ross Daly και είναι ανοιχτό σε όλους.
  • «Το ταξίμι και ο ανατολικός μελωδικός πολυτροπισμός», με τον Μάρκο Σκούλιο: Το σεμινάριο θα διερευνήσει αυτοσχεδιαστικές διαδρομές και θα εξηγήσει τους μηχανισμούς ανάπτυξης κάθε επιμέρους μελωδικής «συνταγής» που καθορίζουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της. Κατάλληλο για όσους έχουν μια ελάχιστη δεξιότητα σε όργανο ή φωνή.
  • «Σεμινάριο κρητικής μουσικής» με τον Ζαχαρία Σπυριδάκη: Ένας μουσικός περίπλους σε φόρμες, τεχνικές και ρεπερτόριο από τα πολυπληθή ιδιώματα που θα δώσουν στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εικόνα των ήχων που υπάρχουν και εξελίσσονται στην Κρήτη.
  • «Ρυθμολογία και τεχνική στα κρουστά των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής» με τον Βαγγέλη Καρίπη: Το σεμινάριο έχει θέμα τη ρυθμολογία των κρουστών στο πλαίσιο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς γίνεται αναφορά και στις διάφορες επιρροές από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • «Το ούτι στις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου», με τον Γιάννη Κουτή: Η θεματική επικεντρώνεται στον πολύπλευρο ρόλο που διαμόρφωσε και εξακολουθεί να διαμορφώνει το ούτι στο πλαίσιο των τροπικών μουσικών παραδόσεων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν βασική γνώση του οργάνου.

Πληροφορίες τηλ. 99941006, 99583947 και www.labyrinthcyprus.com

You May Also Like

Φεστιβάλ Αξιοθέας: “While the agitated beasts enter the garden of fear…”

Ανάμεσα στις πολλαπλές εκφάνσεις των συναισθημάτων και της προσωπικής έκφρασης διαφαίνεται μια σκοτεινή δύναμη ...

Gold, νέο σινγκλ από τον Freedom Candlemaker

Ενα νέο τραγούδι κυκλοφορεί σήμερα, 8 Απριλίου, ο Freedom Candlemaker, όπως είναι το καλλιτεχνικό ...

Ξωτικά και άλλα δαιμόνια|Ιστορίες και μουσικές της Ιρλανδίας

Η Μαρίνα Κατσαρή, ο David Faure Brac, η Christine Giraud, ο Bαγγέλης Γέττος και ...

«Αλαβροστοισ̆ειώτης» – Κυκλοφόρησε το 2ο σίνγκλ / βίντεο από τον επερχόμενο δίσκο των Monsieur Doumani

Μόλις έχει κυκλοφορήσει το δεύτερο σίνγκλ / βίντεο Αλαβροστοισ̆ειώτης, από τον επερχόμενο δίσκο του ...

«Η Τέχνη στις Κοινότητες»|Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2020

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 5η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ...

Πρόταση στήριξης για τον πολιτισμό από ΥΠΠΑΝ

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα, στο Υπουργείο, ...

X