Τρία μουσικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε στο Netflix

What Happened, Miss Simone? (2015)

Σε μια συνέντευξη της Nina Simone στο BBC, o Tim Sebastian τη ρωτά: «Άρα λοιπόν τραγουδάτε από θυμό;» Η Nina Simone του δίνει μια απάντηση που περικλείει, μου φαίνεται, κάτι σημαντικό από την προσωπικότητά της, το ήθος της και την αντίληψή της για τον ίδιο της τον ρόλο ως καλλιτέχνιδα: «Όχι, τραγουδάω από εξυπνάδα. Τραγουδάω για να τους δείξω ότι ξέρω ποιοι είναι και τι έκαναν στο λαό μου σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι θυμός. Ο θυμός έχει τη θέση του. Ο θυμός έχει φωτιά και η φωτιά μετακινεί τα πράγματα. Αλλά εγώ τραγουδώ από εξυπνάδα.» Η Nina Simone, όπως γνωρίζουμε, ήταν πολύ περισσότερο από μια ταλαντούχα τραγουδίστρια, μια τρομερή μουσικός, μια εξαιρετική περφόρμερ. Ήταν μια ακούραστη ακτιβίστρια και μια ανένδοτη επαναστάτρια. Ήταν επίσης ένα είδωλο, ένας θρύλος, η φωνή ενός ολόκληρου λαού. Το ντοκιμαντέρ της Liz Garbus μάς μεταφέρει πίσω από τα παρασκήνια και μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό που χρησιμοποιεί μας προσφέρει μια διαπεραστική ματιά στη ζωή της Nina Simone. Ακολουθούμε τη Simone σε διάφορες φάσεις της ζωής της, από την παιδική της ηλικία, όταν ήταν ένα παιδί διάνοια, στην αρχή της καριέρας και της φήμης της, στην εποχή των Civil Rights, όταν έγινε μια σημαντική φιγούρα του κινήματος, στη ζωή της στη Λιβερία, στο Παρίσι και στην αναγέννησή της στις ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει μαζί με το μεγαλείο του ταλέντου και της προσωπικότητάς της, και την προσωπική φθορά που της προκάλεσε η φήμη, η ταραχώδης συναισθηματική ζωή της, αλλά και η ασθένειά της [διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή τη δεκαετία του ‘80]. H Nina Simone ήταν bigger than life και το ντοκιμαντέρ αυτό, όπως και η απάντησή της στη συνέντευξη, καταφέρνει να μας το μεταφέρει.

https://www.youtube.com/watch?v=VM9EA7XVIk8

 

Quincy (2018)

Όπως και η Nina Simone, έτσι και ο Quincy Jones φαίνεται να πίστευε ότι η πολιτική και η τέχνη δεν μπορούν να διαχωριστούν. Αυτό εννοεί πιστεύω όταν λέει «Έμαθα πριν πολύ καιρό ότι η μουσική δεν μπορεί ποτέ να είναι τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από αυτό που εσύ είσαι ως άνθρωπος.» To Quincy, γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Alan Hicks και τη Rashida Jones, είναι ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την προσωπική και επαγγελματική ζωή του διάσημου μουσικού, συνθέτη, ενορχηστρωτή και μουσικού και τηλεοπτικού παραγωγού Quincy Jones. Είναι ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ, γεμάτο γεγονότα και λεπτομέρειες που έχουν σκοπό να μας θυμίσουν την ανθρώπινη διάσταση ενός ανθρώπου με μια σχεδόν υπεράνθρωπη καριέρα. Ίσως η τρυφερότητα να έχει να κάνει με το γεγονός ότι σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ είναι, μαζί με τον Alan Hicks και η Rashida Jones, κόρη του Jones. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Jones για τρία χρόνια, μέσα από την καθημερινότητά του, τα ταξίδια του, τη δουλειά του και τις περιπέτειες υγείας του. Δεν είναι εύκολο [ούτε νομίζω να είναι δυνατό] για ένα ντοκιμαντέρ να καλύψει μια ζωή τόσο γεμάτη στην ολότητά της, ούτε και νομίζω να είναι σκοπός του ντοκιμαντέρ αυτού να μας δώσει μια εξαντλητική καταγραφή της ζωής του Jones. Το Quincy μοιάζει περισσότερο με μια φωτογραφία τραβηγμένη από έναν αγαπημένο. Ο Jones έχει βγάλει το πανωφόρι της φήμης και το τοποθέτησε δίπλα του, κάπου που το βλέπουμε αλλά δεν μας αποσπά την προσοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=WT7gn6nhsAc&t=52s

 

Whitney (2018)

Η Whitney Houston, για λόγους που συμπεριλαμβάνουν και τις απαιτήσεις που η μουσική βιομηχανία είχε από αυτήν την εποχή που το αστέρι της ανέβαινε στα ουράνια –μέσα στη δεκαετία του ‘80– κατακρίθηκε κατά διαστήματα από κάποιους που ισχυρίζονταν ότι δεν αγκάλιασε αρκετά την αφροαμερικανική της ταυτότητα, ότι παραδόξως δεν ήταν “αρκετά μαύρη”. Ήταν μια κριτική που, σύμφωνα με το Whitney του Σκωτσέζου Kevin Macdonald της κόστισε πολύ, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Είναι και ένα από τα σημεία που το ντοκιμαντέρ θεωρεί ως κεντρικά για την ολέθρια πτώση του αστεριού που λέγεται Whitney. Το ντοκιμαντέρ όμως μας θυμίζει, πρώτα από όλα, σε περίπτωση που είχαμε ξεχάσει, το τεράστιο χάρισμα της φωνής της Whitney Houston, του ταλέντου της και της σκηνικής της παρουσίας [τα clips από τις συναυλίες της θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα]. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αποκαλύψει τα δαιμόνια με τα οποία η Houston πολεμούσε για δεκαετίες και που στο τέλος της κόστισαν τη ζωή: τις εξαρτήσεις της, που μαθαίνουμε ότι ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία μέσα από την ίδια της την οικογένεια, τη σεξουαλική βία που υπέστη [και πάλι μέσα στην ίδια της την οικογένεια] ως μικρό κορίτσι, τη δύσκολη της σχέση με τους γονείς της και αργότερα με τον σύζυγό της, Bobby Brown, την ερωτική της σχέση με την μάνατζερ και καλύτερη της φίλη Robyn Crawford. Το ντοκιμαντέρ μας δείχνει από τη μια πόσο η Houston αγαπήθηκε και από την άλλη πόσο δύσκολο είναι να ξετυλιχθεί, ιδίως μετά από το θάνατό της, το κουβάρι τραυμάτων που την εμπόδιζε να ζήσει ευτυχισμένα και που οδήγησε στο τέλος της το 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=0GKC_nj7B44

 

You May Also Like

«Αδιαφορώ αν καταγραφούμε στην Ιστορία ως βάρβαροι»

Το «Αδιαφορώ αν καταγραφούμε στην Ιστορία ως βάρβαροι» είναι μια φράση από την ομιλία ...

4 podcasts για τους λάτρεις της λογοτεχνίας

Αν κι εσείς, όπως κι εγώ, ανυπομονείτε για τη στιγμή εκείνη της ημέρας που ...

Summer Crush 2019: Phoebe Waller-Bridge

Δυο τίτλοι είναι αρκετοί για να περιγράψουν τη δημιουργική διάνοια με το όνομα Phoebe ...

For your playlist #6

  Wilma Vritra – Shallow Grave     Το δίδυμο Wilma Vritra αποτελείται από ...

Aντίο, Tόνι Mόρισον

H Tόνι Mόρισον είναι για πολλούς από μας η μεγαλύτερη λογοτέχνιδα που υπήρξε ποτέ. ...

Ντολόρες Χουέρτα: 70 χρόνια αγώνα

Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 20 Αυγούστου, η Ντολόρες Χουέρτα ήταν στις ειδήσεις. ...

X