Στην Κύπρο θα βρίσκεται τη Δευτέρα 6 Μαΐου ο γνωστός Έλληνας τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς για να συμμετάσχει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Θέατρο Ριάλτο.

Ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Βιβλίου «Βιβλιοτρόπιο» και στο πλαίσιο των 20χρονων του Θεάτρου Ριάλτο, ο κ. Δεληβοριάς θα συναντήσει στη σκηνή του Ριάλτο τον Κύπριο συγγραφέα Σωφρόνη Σωφρονίου για μια συζήτηση με τίτλο «Πίσω από τον καθρέφτη».

«Η συζήτηση που θα κάνουμε είναι κατά πόσο η λογοτεχνία, που υπηρετεί ο Σωφρόνης, και η μουσική, που υπηρετώ εγώ, αλληλοεπηρεάζονται», εξηγεί ο Φοίβος Δεληβοριάς μιλώντας στον «Π» για την εκδήλωση της Δευτέρας.

Οι στίχοι ενός τραγουδιού είναι ένα είδος λογοτεχνίας που χρειάζεται μουσική για να γίνει λογοτεχνία»

Στίχοι όπως ποίηση
Ντοστογιέφσκι, Ναμπόκοφ, Γιώργος Ιωάννου αλλά και οι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης, Οκτάβιο Πας και E. E. Cummings μεταξύ πολλών άλλων έχουν επηρεάσει τον στίχο του Φοίβου Δεληβοριά.

«Έχω σκεφτεί πολύ και επί χρόνια αν το τραγούδι είναι ένα είδος ποίησης ή μουσικής και έχω ισχυρή άποψη. Το ίδιο και ο Σωφρόνης, που είναι ένας πολύ καλλιεργημένος και τρελός άνθρωπος και θα έχει ενδιαφέρον να συζητήσουμε και να ανατρέψουμε ο ένας τις βεβαιότητες του άλλου».

Κατέληξε ο ίδιος κατά πόσο ένα τραγούδι είναι είδος ποίησης ή μουσικής; «Πιστεύω ότι δεν είναι ακριβώς ποίημα γιατί πολλές φορές ακούς τους στίχους ενός τραγουδιού και λέει πολύ κοινά πράγματα. Με το που μπαίνει η μουσική όμως αποκτά την ποιητική του διάσταση. Είναι, εν τέλει, ένα είδος λογοτεχνίας που χρειάζεται μουσική για να γίνει λογοτεχνία».

Η θέση του σινεμά στα τραγούδια του Δεληβοριά

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Σωφρόνης Σωφρονίου, Κύπριος συγγραφέας βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Πρωτόπλαστοι», ανταλλάσσουν από μακριά εδώ και καιρό εντυπώσεις, κυρίως για ταινίες. «Ενώ, λοιπόν, θα μιλήσουμε για λόγο και μουσική, αυτό που μας ένωσε μέχρι τώρα είναι η εικόνα», επισημαίνει ο τραγουδοποιός, ο οποίος δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνάντησή του με τον κ. Σωφρονίου, το έργο του οποίου γνωρίζει και εκτιμά βαθιά.

Στη συζήτηση στο Ριάλτο, οι δύο δημιουργοί θα ρίξουν κλέφτες ματιές στο μεγάλο τους πάθος, τον κινηματογράφο.

Όταν ήμουν μικρός, παρακαλούσα τους γονείς μου να μου πάρουν μια κάμερα. Δεν υπήρχαν τα κινητά τότε και βεβαίως μια κάμερα στοίχιζε πολλά λεφτά. Για παρηγοριά μού πήραν μια κιθάρα. Έτσι έγινε το λάθος!»

«Ο τρόπος με τον οποίο στήνω τα τραγούδια μου είναι έντονα επηρεασμένος από το σινεμά», δηλώνει ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Όταν ήμουν μικρός, παρακαλούσα τους γονείς μου να μου πάρουν μια κάμερα. Δεν υπήρχαν τα κινητά τότε και βεβαίως μια κάμερα στοίχιζε πολλά λεφτά. Για παρηγοριά μου πήραν μια κιθάρα. Έτσι έγινε το λάθος!».

Με απωθημένο τη σκηνοθεσία, το πιο κοντινό που έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ότι «έγραψα μουσική για κάποιες ταινίες, ενώ ερασιτεχνικά σκηνοθετώ για τη δουλειά μου. Θα μου άρεσε κάποια στιγμή να έχω μια κινηματογραφική εμπειρία, να γράψω ένα σενάριο που να γίνει ταινία ή να συν-σκηνοθετήσω με κάποιον σκηνοθέτη».

+ «Πίσω από τον καθρέφτη», με τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Σωφρόνη Σωφρονίου τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο [επί σκηνής]. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εξασφάλιση δελτίου ελεύθερης εισόδου από το ταμείο του Ριάλτο ή μέσω της ιστοσελίδας του. Πληροφορίες τηλ. 77777745 και www.rialto.com.cy.

You May Also Like

«Beaming Light» από τον Freedom Candlemaker

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Μία ηχητική εξέλιξη της προϋπάρχουσας δουλειάς του χαρακτηρίζει το νέο ...

Septemberfest 2018: το πρόγραμμα

Η Display Art Plc διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά, από τις 28 Αυγούστου μέχρι ...

«Πόλις εν καμίνω», ορατόριο για την Αμμόχωστο

Το ορατόριο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη για την πόλη της Αμμοχώστου με τίτλο «Πόλις εν ...

Σηκώνει αυλαία το 31ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ

Το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ ανοίγει απόψε, Τετάρτη 4 Ιουλίου, ...

Αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση του Χορού της Κρατικής Όπερας Βιέννης

“Αβέβαιος” ως προς το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά ο προγραμματισμένος για τις 11 Φεβρουαρίου ...

Καθολική αποθέωση των νέων της Συμφωνικής

Ένα Grande Concerto πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, υπό ...

X