Μη-συνέδριο για την τέχνη, την τεχνολογία, τις πόλεις

Το Μη-Συνέδριο φέρνει μαζί ερευνητές και επαγγελματίες από διάφορα πεδία για να μοιραστούν γνώσεις σε σχέση με θέματα για την κοινωνία, τα τεχνολογικά κινήματα ελεύθερου λογισμικού, την τέχνη κ.ά.

«Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, οι Τέχνες και τα Κοινά» είναι ο τίτλος ενός μη-συνεδρίου που πραγματοποιείται από τις 30 Μαΐου και μέχρι την 1η Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τι είδους δημιουργικότητα διαμορφώνεται μέσα από τις σημερινές ψηφιακές κουλτούρες; Μέσα από τις «έξυπνες πόλεις», την ψηφιακή παρακολούθηση, την καινοτομία και μέσα από την παρακμή αφηγημάτων περί κοινωνικής επιχειρηματικότητας;

«Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια ιδιαίτερη δυναμική στην ανάπτυξη ομάδων και χώρων που λειτουργούν υπό συλλογικές και κοινοτικές δομές συνεργασίας και κοινές διαδικασίες μάθησης», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου αυτού του μη-συνεδρίου.

«Παράλληλα γίνεται έντονη συζήτηση σε σχέση με τα κοινά, την ανοιχτότητα, την ελεύθερη πρόσβαση και τον τρόπο με τον οποίο τα νέα αυτά ψηφιακά πεδία επηρεάζουν τη διαμόρφωση εικαστικών, σχεδιαστικών και τεχνολογικών πρακτικών γύρω από κοινωνικές και κοινοτικές λύσεις. Η σημερινή εποχή των ψηφιακών κοινοτήτων συσχετίζει διάφορα ζητήματα γύρω από την τέχνη, το σχεδιασμό, την τεχνολογία, τη διακυβέρνηση και τα κοινά. Κατ’ επέκταση καθίσταται εμφανής η ανάγκη για μια κριτική προσέγγιση ως προς τα σύγχρονα αφηγήματα περί ανοιχτότητας και ελευθερίας, και για ένα επαναπροσδιορισμό των τρόπων που παράγουμε και μοιραζόμαστε γνώσεις.

Λαμβάνοντας υπ ‘όψιν τις ψηφιακές μας πραγματικότητες και τις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες στην καθημερινότητά μας, προτείνουμε μια διερεύνηση παραδειγμάτων ακτιβισμού και κοινωνικής κινητοποίησης που δίνουν έμφαση σε καινούργια μοντέλα παραγωγής και ανταλλαγής, καλλιτεχνικών πρακτικών που εστιάζουν στην ανοιχτότητα, και σχετικών τεχνολογικών επανατοποθετήσεων. Καθώς γειτονιές των πόλεών μας μετατρέπονται σε δημιουργικά και επιχειρηματικά κέντρα, μια κριτική προσέγγιση καθίσταται αναγκαία για το πώς η δημιουργία αυτών των συλλογικών κέντρων παραγωγής γνώσης επηρεάζει τις διαδικασίες της αστικοποίησης, της ανάπλασης, της δημιουργίας ‘έξυπνων πόλεων’ και τους μηχανισμούς παρακολούθησης που αυτές αναπαράγουν.

Το Unconference / Μη-Συνέδριο θα φέρει μαζί ερευνητές και επαγγελματίες από διάφορα πεδία και τομείς για να μοιραστούν γνώσεις και να συνεργαστούν σε σχέση με θέματα που αφορούν τα κοινά, τα τεχνολογικά κινήματα ελεύθερου λογισμικού, ανοιχτότητας στην τέχνη, καθώς και συλλογικές και κοινοτικές δομές συνεργασίας και διαδικασιών μάθησης.

Οι καλεσμένοι ομιλητές είναι οι Richard Stallman, Silvia Federici, Gregory Sholette, Luiz Guilherme Vergara, Johan Soderberg, Gabriele de Seta, Harriet Poppy Speed και Ruth Catlow.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 30 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου στους χώρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και διοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σαν μέρος του έργου PHYGITAL. Συνδιοργανωτές είναι το πρόγραμμα Καλών Τεχνών, Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δήμος Λακατάμιας και το hack66, και ο εταίρος υλοποίησης το Future Worlds Center.

Το Phygital είναι ένα πρόγραμμα του Interreg V 2014-2020 BalkanMed, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει δράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Κύπρο. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν makerspaces –ένα σε κάθε χώρα- τα οποία θα συνεργάζονται με την τοπική κοινότητα. Στην Κύπρο, οι δράσεις του προγράμματος διενεργούνται από το Ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας/Hack66 και θα εστιάσουν στις πρακτικές της κοινωνικής τέχνης διερευνώντας τη σύζευξη ανοιχτής τεχνολογίας, τέχνης και σχεδιασμού. Το Πρόγραμμα λειτουργεί στη βάση του μοντέλου ‘design global – manufacture local’ το οποίο εισαγάγει καινοτόμα οργανωτικά και επιχειρηματικα πρότυπα επιτρέποντας μια πρωτοφανή ανάπτυξη των ομάδων που δημιουργούν αυτόνομα σε ‘do-it-yourself (DIY)’ επίπεδο. Επιδίωξη του είναι να στηρίξει και να ενισχύσει, σε τοπικό επίπεδο, τις δυνατότητες για καινοτομία και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από τον αποκεντρωμένο τρόπο παραγωγής. Το Κυπριακό παράρτημα του έργου θα εξετάσει την σημασία της κουλτούρας των makerspaces για την προώθηση της σύγχρονης κοινωνικής τέχνης και σχεδιαστικών πρακτικών. Θα εξετάσει τις βασικές αρχές των έργων που βασίζονται στην ανοιχτή τεχνολογία, την ελευθερία των software-hardware και ‘bottom-up’ συνεργατικές δομές για να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν – βάσει των πρακτικών της κοινωνικής τέχνης και σχεδιασμού – για να ανταπαντήσουν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας..

+ Το event του μη-συνεδρίου στο facebook, εδώ
Πρόγραμμα και λεπτομέρειες για τους εισηγητές εδώ

You May Also Like

Κώστας Γαβράς: «Οικονομικός ολοκληρωτισμός» σήμερα

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, σε αποκλειστική συνέντευξη του στην Εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, ...

Λευτέρης Μουμτζής | συναυλίες στο εξωτερικό και κυκλοφορία σε βινύλιο

Ο κύπριος τραγουδοποιός Λευτέρης Μουμτζής ταξιδεύει στην Αγγλία αυτή τη βδομάδα, όπου και θα ...

Λάμψη & διαδήλωση στην έναρξη της Μόστρας

Εγκωμιαστικά στην πλειοψηφία τους σχόλια απέσπασε η ταινία Birdman, με την οποία άνοιξε το ...

Τακούσιης – Καραπατάκης στο Ριάλτο

Δυο Κύπριοι δημιουργοί, ο Μάριος Τακούσιης και ο Γαβριήλ Καραπατάκης, ενώνουν τις δυνάμεις τους ...

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο νομπελίστας λογοτεχνίας Β. Σ. Νάιπολ

Ο βρετανός συγγραφέας Β. Σ. Νάιπολ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2001 με το ...

Ακριβέ μας Νίκο | Ντοκιμαντέρ για τον θεατράνθρωπο Νίκο Παντελίδη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του πατέρα του Κυπριακού Θεάτρου, ...

X