Νέα κόντρα Φαίδωνα – τμήματος Αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Νέα κόντρα μεταξύ δημάρχου Πάφου και τμήματος Αρχαιοτήτων με τον πρώτο να μιλά για ολιγωρία και ανικανότητα και το δεύτερο να κάνει λόγο για τήρηση των διαδικασιών

«Σε μνημείο ολιγωρίας και ανικανότητας εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της διεύθυνσής του αναδεικνύεται η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, το οποίο παραμένει κλειστό για τρίτο συνεχή χρόνο», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος της Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, την Τετάρτη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου έκλεισε το 2016 για σκοπούς ανακαίνισης «και δεν προβλέπεται να επαναλειτουργήσει πριν από τις αρχές του 2020 τουλάχιστον», σημείωσε ακόμα ο δήμαρχος κατηγορώντας για μία ακόμη φορά το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ανικανότητα.

Το τμήμα Αρχαιοτήτων απάντησε κάνοντας λόγο για τήρηση των δημοσιονομικών διαδικασιών αλλά και για πολυπλοκότητες στην μουσειολογική μελέτη έκαστου μουσείου.

Φαίδωνας και Τμήμα Αρχαιοτήτων διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους τον Αύγουστο 2016, με αφορμή ξανά δηλώσεις του δημάρχου εναντίον του τμήματος και δη «εργατών ή υπαλλήλων του τμήματος» τους οποίους κατηγόρησε για συμμετοχή σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας. Μάλιστα τότε ο δήμαρχος εμφανίστηκε στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάφου κάνοντας λόγο για αμφισβήτηση του συστήματος καταγραφής, ελέγχου και σωστής φύλαξης των αρχαιοτήτων.

Οι αναφορές Φαίδωνος

«Το Μουσείο είχε κλείσει το 2016 προκειμένου να τύχει της απαραίτητης ανακαίνισης ενόψει της ανάληψης από την Πάφο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και προβλέπονταν να επαναλειτουργήσει την χρονιά αυτή ώστε να αποτελέσει τον κατεξοχήν χώρο προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας στις χιλιάδες των ξένων και ντόπιων επισκεπτών. Το Μουσείο, δυστυχώς, ουδέποτε ξανάνοιξε», δηλώνει ο δήμαρχος. «Οι αιτιάσεις που προβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων περί διαφορών που υπήρξαν με τον εργολάβο, καθώς και το θέμα που προέκυψε με την ένσταση που υποβλήθηκε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών σχετικά με τον Διαγωνισμό για την προμήθεια των προθηκών, απλά αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι το Τμήμα δεν είναι ικανό να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά ούτε μία ανακαίνιση.

Και ο λόγος είναι απλός: Εάν το Τμήμα είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, εάν οι όροι του συμβολαίου με τον εργολάβο ήταν οι ενδεικνυόμενοι και εάν οι όροι του Διαγωνισμού για τις προθήκες ήταν μελετημένοι, δεν θα πρόκυπταν τα εν λόγω προβλήματα. Αλλά και εφόσον προέκυψαν, θα έπρεπε να είχαν προ πολλού επιλυθεί.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο Δήμος Πάφου πληροφορείται ότι οι βιτρίνες προβλέπεται να τοποθετηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσει το στήσιμο της Έκθεσης των αρχαιοτήτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διασκορπισμένα για συντήρηση σε Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο. Για την όλη αυτή διαδικασία εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν άλλοι 6 μήνες μετά τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση. Οπότε, χάνεται και το μισό 2020.

Είναι εξόφθαλμο ότι οι ευθύνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της διεύθυνσής του σε ότι αφορά την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο αρχαιολογικός πλούτος του τόπου μας είναι ασήκωτες.»

Απαντά το τμήμα Αρχαιοτήτων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε απάντηση σχετικά με τις γραπτές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου για το θέμα της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Πάφου, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, όπως και όλα τα αρχαιολογικά και εθνολογικά μουσεία που βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τυγχάνουν της αμέριστης προσοχής του Τμήματος. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την περαιτέρω ανάπτυξη της μουσειολογικής επιστήμης διεθνώς, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχωρεί σε εκσυγχρονισμό των μουσειολογικών προσεγγίσεων στα μουσεία, αναβαθμίζοντας σε όλη την Κύπρο την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Ο εκσυγχρονισμός των μουσείων και η ενημέρωση του κοινού, το οποίο έχει συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις από τα παλαιότερα αλλά και τα νεοϊδρυθέντα μουσεία (ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών), είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ως εκ τούτου, μια πληθώρα επιστημονικών ειδικοτήτων στρατεύεται σε κάθε έργο (αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι-μουσειογράφοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, ειδικοί φωτισμού κλπ.), με στόχο την επίτευξη του οράματος του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι κάθε έργο έχει τη δική του πολυπλοκότητα και διεπιστημονικότητα, καθώς το κάθε μουσείο έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του θεματική που εκφράζεται μέσα από τα αντικείμενα που παρουσιάζει και τη δική του δυναμική ως προς το μουσειολογικό σχεδιασμό.

Παράλληλα, βασική αρχή είναι η τήρηση των δημοσιονομικών διαδικασιών. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες του κράτους, ακολουθεί τις νενομισμένες διαδικασίες. Είναι προς μεγάλη έκπληξη η αναφορά στις δηλώσεις του κ. Φαίδωνος ότι εικάζεται ότι υπήρξαν προβλήματα στη συγγραφή προσφορών. Τα έγγραφα διαγωνισμών καθώς και το αποτέλεσμα της Αναθεωρητικής Αρχής, στα οποία γίνεται αναφορά, είναι δημοσιευμένα. Σημειώνεται ότι ο οποιοσδήποτε προσφοροδότης έχει το αναντίρρητο δικαίωμα προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώ επίσης σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών επικύρωσε την απόφαση του αρμόδιου οργάνου, δικαιώνοντας το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες ανακαίνισης σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και Αρχαία Μνημεία, πάντα με γνώμονα την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς το κοινό με απώτερο στόχο την προστασία και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»

Θα παραδιδόταν σε 35 εβδομάδες

Υπενθυμίζεται ότι οι υπογραφές για το έργο μελέτης, κατασκευής και συντήρησης του μουσείου, που είχε αναλάβει η εταιρεία «Αντώνης Στρατουράς λτδ», έπεσαν τον Δεκέμβριο 2016.

Η δαπάνη του έργου ανερχόταν σε ποσό 1,2017.000 ευρώ (+ΦΠΑ) και αναμενόταν να παραδοθεί σε 35 εβδομάδες, δηλαδή περί το τέλος του καλοκαιριού 2017.

Η αναβάθμιση του μουσείου εκκρεμούσε για περισσότερο από 10 χρόνια, όμως ενόψει του 2017 είχαν ολοκληρωθεί τα σχέδια και εγκριθεί σχετικό κονδύλι.

You May Also Like

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Ρασίντ Ταχά

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών από καρδιακή κρίση τα ξημερώματα στο Παρίσι ο διάσημος ...

Ανοιχτή πρόσκληση για «Το νησί των θησαυρών»

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, ακτιβιστές και ...

Παρουσιάστηκε η δίγλωσση έκδοση για τον ζωγράφο «Glyn Hughes 1931 – 2014»

Τη δίγλωσση πολυτελή έκδοση «Glyn Hughes 1931 – 2014» παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας ...

Open House 2016 | Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού και Περφόρμανς

Με την παρουσίαση διεθνών και τοπικών παραγωγών σύγχρονου χορού πραγματοποιείται το φετινό Open House ...

Στέγη Χορού Λεμεσού: Ανοιχτό κάλεσμα – Moving The New 2022

Ανοιχτό κάλεσμα από την Στέγη Χορού Λεμεσού για το πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Ανάπτυξης Moving The ...

Μπιενάλε | Διάκριση χωρίς συγχαρητήρια

Άργησε, αλλά έφτασε χθες η ανακοίνωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ...

X