Την άρρηκτη σχέση του Πενταδακτύλου με την πόλη της Λευκωσίας φωτίζει η περιοδική έκθεση «Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις», που εγκαινιάζεται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας στις 9 Μαΐου 2019.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Όψεις του Πενταδακτύλου» που φιλοξενεί αυτό το διάστημα η Λεβέντειος Πινακοθήκη.

Η έκθεση «Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις» περιλαμβάνεται στο εορταστικό πρόγραμμα του Λεβέντειου Μουσείου που φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας [1989-2019].

«Η παρουσία του Πενταδάκτυλου είναι διαχρονικά και ακατάλυτα συνδεδεμένη με την εικόνα της Λευκωσίας τόσο για τους ντόπιους κατοίκους της όσο και για τους ξένους επισκέπτες της.

Η έκθεση με γκραβούρες, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, εκδόσεις και εικαστικά έργα, αναδεικνύει το σημασιολογικό εύρος της οροσειράς ως αναπόσπαστο μέρος του λευκωσιάτικου τοπίου που διαδέχεται και ορίζει τη βόρεια θέα της πόλης. Ειδικά το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου παρουσιάζει όψεις του Πενταδακτύλου από το 1878 μέχρι και λίγο πριν την ανεξαρτησία. Για τους σκοπούς της έκθεσης ζωγραφικά έργα παραχωρήθηκαν από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, ενώ ποικίλα εκθέματα παραχωρήθηκαν και από ιδιωτικές συλλογές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.

Την έκθεση συνεπιμελούνται ο δρ Σάββας Χριστοδουλίδης και η Λευκή Μιχαηλίδου.

Cyprus: Monastery Camp, Head-Quarters of, Sir Garnet Wolseley and Staff, Nicosia (Κύπρος: Στρατόπεδο Μοναστηρίου, Αρχηγείο του Sir Garnet Wolseley και του προσωπικού, Λευκωσία), Χαρακτικό από το The Illustrated London News (1878), ΛΔΜΛ: D/1993/783. Δωρεά: Λέλλος Δημητριάδης

Σημειώνει ο δρ Σάββας Χριστοδουλίδης:

«Οι απεικονίσεις της οροσειράς κατέχουν επί δεκαετίες κραταιή θέση στη θεματολογία των δημιουργών του τόπου, όπως και ξένων περιηγητών. Τις τοπιογραφίες των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα διαδέχονται έως και σήμερα πολλές άλλες. Στις εν λόγω απεικονίσεις, η οροσειρά δεσμεύει τα δευτερογενή ή υστερογενή επίπεδα της σύνθεσης, σφραγίζοντας με άλλα λόγια τον ορίζοντα.

Στο σύνολό τους, τα έργα εικονίζουν απόψεις της πρωτεύουσας και την οροσειρά να διαδέχεται ό,τι προτείνεται στο πρώτο πλάνο. Οι συνθέσεις στοιχειοθετούνται στη βάση της επαλληλίας, σύμφωνα με την οποία το εγγύτερο απολαμβάνει ισχυρότερη παρουσία και ευκρίνεια σε σχέση με αυτό που οπισθοχωρεί ή χάνεται στο βάθος. Σπίτια, τζαμιά και φοίνικες απλώνονται στον χώρο αφήνοντας στο πίσω μέρος τμήματα της οροσειράς. Χρωματικές απαλές νύξεις προσδίδουν ενίοτε ειδυλλιακό χαρακτήρα στις ασπρόμαυρες στην πλειονότητά τους συνθέσεις.

Θεόδωρος Τουφεξής (1872-1948), Άποψις Λευκωσίας, ανατύπωση του1920, (βασισμένη στην α΄ έκδοση, 1907), Ασπρόμαυρη καρτ ποστάλ, ΛΔΜΛ: D/1989/319, 33. Δωρεά: Αγνή Μιχαηλίδου†

Φωτογραφικές απεικονίσεις της πρωτεύουσας με φόντο την οροσειρά βλέπουν το φως το 1878 από τον Άγγλο επαγγελματία φωτογράφο John Thomson. Την ίδια περίοδο ο Μικρασιάτης και μετέπειτα κάτοικος Λεμεσού Ιωάννης Π. Φώσκολος, ο Αρμένιος Mateos M. Papazian και ο Γερμανός Charles Glaszner επιχειρούν επίσης φωτογραφικές διατυπώσεις του ίδιου τύπου έως και τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα που ακολουθεί. Σημαντικές θεωρούνται και οι φωτογραφικές προτάσεις του Κύπριου Θεόδουλου Ν. Τουφεξή, ο οποίος δραστηριοποιείται μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’40. Σημαντική θεωρείται και η παρουσία των αρμενικής καταγωγής Haigaz Mangoian, Giragos Zartarian και Vahan Avedissian, οι οποίοι κυρίως κατά την περίοδο 1930-1950 προτείνουν αξιοσημείωτο έργο, όπως και του κυπριακής καταγωγής σύγχρονου Φέλιξ Γιαξή. Λίγο πριν από την Ανεξαρτησία ο Απόστολος Βερβέρης από την Ελλάδα και ο Reno Wideson από την Κύπρο παρουσιάζουν δείγματα δουλειάς
ανάλογης θεματικής.»

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στις 19:30. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Η πρώτη ειδική ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης δρ Σάββας Χριστοδουλίδη έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στις 12:00.

Για περισσότερες πληροφορίες: info@leventismuseum.org.cy / 22661475

ΚΥΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: First Lord of the Admiralty and Secretary of State for War in Cyprus: The Party Leaving Nicosia (Ο πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου και ο Υπουργός Πολέμου στην Κύπρο: το απόσπασμα αναχωρεί για τη Λευκωσία), Χαρακτικό από το The Illustrated London News (1878), ΛΔΜΛ: D/2001/2546, 2. Δωρεά: Λέλλος Δημητριάδης

 

You May Also Like

Κύπρια με θέατρο, μουσική και χορό

Στο 13%-14% ήταν την περασμένη βδομάδα το επίπεδο προπώλησης εισιτηρίων για τις παραστάσεις του ...

Στην Κύπρο για διάλεξη ο καθηγητής που έδωσε την έμπνευση για τον ‘Κώδικα Ντα Βίντσι’

Η Κύπρος φιλοξενεί εκδηλώσεις στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών με αφορμή τα 500 χρόνια ...

Συναυλίες αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Με δύο μεγάλες συναυλίες με τίτλο «95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» , η χορωδία ΑΡΗΣ ...

Προβολή της ταινίας Amour στη Λάρνακα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου προβάλλει την Πέμπτη, 07 Μαρτίου, στις 20:30, την ...

Εκδηλώσεις Κυπριακής επιτροπής ICOMOS για Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων

Το Κυπριακό Τμήμα του ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) με την ευκαιρία ...

X