18ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο, «Όψεις του Κόσμου»

Με καινούριες ταινίες, με διακεκριμένους διεθνείς καλεσμένους και για πρώτη χρονιά με ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (residency), πραγματοποιείται και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου. Για 18η συνεχόμενη χρονιά φέρνει το παγκόσμιο σινεμά animation στην κυπριακή ύπαιθρο, σε ένα τρυφερό συναπάντημα της τέχνης με τη φυσική ομορφιά του κυπριακού τοπίου και των ανθρώπων της.

Αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Φεστιβάλ, το έχει κάνει να ξεχωρίσει στην παγκόσμια κοινότητα του σινεμά animation και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών καλλιτεχνών οι οποίοι συμμετέχουν κάθε χρόνο στη διοργάνωση. Την τελευταία δεκαετία, κορυφαίες προσωπικότητες του σινεμά animation, έχουν περάσει από το Φεστιβάλ μας, συμμετέχοντας σε αφιερώματα, προβολές και εκθέσεις, αφήνοντας το στίγμα τους στην τοπική δημιουργική κοινότητα.

Φέτος, θα βρίσκεται μαζί μας η διακεκριμένη καλλιτέχνις Liu Yi από την Κίνα η οποία εκπροσωπείται από τη φημισμένη ShanghART Gallery για να δημιουργήσει ένα έργο εμπνευσμένη από την Κύπρο, τον κόσμο της, την ύπαιθρο αλλά και την πολιτική της κατάσταση. Το έργο θα εκτεθεί στη διάρκεια της διοργάνωσης 25-27 Ιουλίου στη Σαλαμιού.

Για πρώτη χρονιά φέτος, εξάλλου, το φεστιβάλ εγκαινιάζει πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (Residency) με γενικό τίτλο «Animation και Σύγχρονη Τέχνη» (βλέπε αφιέρωμα στην κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης που διοργανώθηκε σε συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού).

Πέρα από τις ταινίες, το Φεστιβάλ προσφέρει στο κοινό ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με αφιερώματα σε καλλιτέχνες, εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος του είναι κάθε φορά να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις εμπειρίες του κοινού, ανοίγοντας παράλληλα νέους ορίζοντες για τους ντόπιους δημιουργούς.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 24 Ιουλίου (Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια)

 ΕΝΑΡΞΗ

Έναρξη Φεστιβάλ στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια στην παρουσία κορυφαίων καλλιτεχνών του animation απο διάφορες χώρες. H Έναρξη θα περιλαμβάνει προβολή σε εκθεσιακό χώρο του Μουσείου έργων των φιλοξενουμένων καλλιτεχνών του Φεστιβάλ, Liu Yi από τη Κίνα και Pierre Hebert από τον Καναδά, έκθεση εικονογράφησης της Annalisa Sallis από τη Σαρδηνία και “κυπριακή” αφήγηση από τον Donald Smith διευθυντή του Edinburgh Storytelling Center στην Σκωτία και εκτελεστικό διευθυντή της “Traditional Arts and Culture Scotland”. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Όμιλο της Λεμεσού.

Πέμπτη 25 Παρασκευή 26 Σάββατο 27 Ιουλίου (Σαλαμιού, Πάφος)

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου

Προβολές των ταινιών από Κύπριους δημιουργούς που συμμετέχουν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Η εγκαθίδρυση στο Φεστιβάλ Διεθνούς και Κυπριακού διαγωνιστικού, με την παρουσία διεθνούς κριτικής επιτροπής, συμβάλλει στην βασική μας επιδίωξη, που είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας παρουσίας του Φεστιβάλ και η καλλιέργεια ενδιαφέροντος για δημιουργία κυπριακών παραγωγών.

Πέμπτη 25 Παρασκευή 26 Σάββατο 27 Ιουλίου

Προβολές κορυφαίων ταινιών του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  1. Αφιέρωμα στον διακεκριμένο Σουηδό comic book artist και σκηνοθέτη Max Anderson, με την παρουσίαση έκθεσης σχεδίων και ταινιών του. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 25 – 27 Ιουλίου Ο Max Andersson είναι ο φετινός καλλιτέχνης της αφίσας του Φεστιβάλ.
  2. Αφιέρωμα στον Καναδό δημιουργό του National Film Board of Canada Pierre Hebert. Το αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο της Σαλαμιού, περιλαμβάνει ένα live performance με δύο 16ml Film projectors με τον ίδιο τον καλλιτέχνη και τον συνεργάτη του Sound Designer Andrea Martigniogni από την Ιταλία. Οι δυο τους θα προβάλουν ζωντανά στη μεγάλη οθόνη του σινεμά φιλμ που θα αναπαράγουν ήχους και εικόνες με ζωγραφική και χαρακτική απευθείας στο φιλμ.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει ομάδες μαθητών που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2019 με θέμα  “Το κλίμα εκπέμπει SOS”. Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών και καθηγητών απο 13 Γυμνάσια της κυπριακής εκπαίδευσης. Στην τελετή λήξης θα προβληθούν οι ταινίες καθώς και βίντεο για την εκπαιδευτική δράση του φεστιβάλ στα σχολεία.

 

Συνεργαζόμενοι φορείς: Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου “Όψεις του Κόσμου”, Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Κύπρου.

2427 Ιουλίου 2019

Νεοφυτίδειος Θερινός Κινηματογράφος, Σαλαμιού, Πάφος

Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια

Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο, «Όψεις του Κόσμου» διοργανώνουν:

Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου

Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή

Συμβούλιο Νεολαίας Σαλαμιού

Θεσμικός Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Χορηγός Βραβείων:Τράπεζα Κύπρου

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συνεχή και θερμή σας υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση για το Φεστιβάλ θα αναρτάται στην ιστοσελίδα μας www.animafest.com.cy. Για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία, κάντε like στο Facebook/Animafest Cyprus.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

The Untouchable Instrument / Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της ...

Ξεναγήσεις στις εκθέσεις του Λεβέντειου

Ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιανουάριο και ...

Τι παίζει σήμερα – Δευτέρα, 22 Ιουλίου

Η σημερινή ατζέντα του παραθύρου περιλαμβάνει μουσική, σινεμά, χορό και θέατρο. Πολλές οι επιλογές ...

Collector’s Room | Σχέδια και γλυπτά από την Chiaki Kamikawa

Η καλλιτέχνης Chiaki Kamikawa παρουσιάζει την τελευταία της συλλογή από σχέδια και γλυπτά κάτω ...

Ερευνητικό Σεμινάριο για τον Κινηματογράφο

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου ερευνητικό σεμινάριο που θα επικεντρωθεί σε επιλεγμένες αναγνώσεις από κείμενα σχετικά ...

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

«Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να τονίσω τον δικοινοτικό χαρακτήρα αυτού του Κέντρου, απ’ όπου θέλουμε ...

X