Αφιέρωμα στον Γιώργη Παυλόπουλο

22ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου

«Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή»

Μια εκδήλωση σε δύο μέρη, –φιλολογικό και καλλιτεχνικό– αφιερωμένη στον σπουδαίο έλληνα ποιητή, ο οποίος υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γενιάς, αλλά και στον άνθρωπο Γιώργη Παυλόπουλο που διοχέτευσε τις ευαισθησίες, τις αρχές και την όρεξή του για ζωή σε μια ποίηση την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «πράξη ερωτική».

Α Μέρος:


1. Η χορδή και το τόξο: η δραματική λυρική ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου

Από τον καθ. Δημήτρη Αγγελάτο*, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Το ενδιαφέρον της ανακοίνωσης στρέφεται στα δραστικά αφηγηματικά στοιχεία των ποιημάτων του Γιώργη Παυλόπουλου με στόχο να ανιχνευτεί ερμηνευτικά η ειδολογική ιδιαιτερότητά τους στο πεδίο της δραματικής λυρικής ποίησης.

2. Η Κυπριακή εμπειρία του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, από τον καθ. Μιχάλη Πιερή, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

H ομιλία περιστρέφεται γύρω από την «κυπριακή εμπειρία» του ποιητή της Ηλείας, μια διερεύνηση που στηρίζεται σε αδημοσίευτο υλικό (ποιήματα, επιστολές, φωτογραφίες και άλλα μνημόνια των επαφών του Παυλόπουλου με την Κύπρο).

Β Μέρος:

10 Χαϊκού για τετράφωνη Χορωδία σε ποίηση Γιώργη Παυλόπουλου και μουσική Ευαγόρα Καραγιώργη Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Πολυφωνία

** υπό τη διεύθυνση της Μάρως Σκορδή

ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος Ηλείας 1924 – 2008) πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1940, μαθητής ακόμη της Δ΄ Γυμνασίου, με δυο διηγήματά του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του Πύργου «Πατρίς». Το 1942 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Έμεινε στην Αθήνα πέντε χρόνια, από το 1945 έως το 1951, οπότε και επέστρεψε στον Πύργο κι εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Το 1943 δημοσίευσε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Οδυσσέας» του Πύργου τα πρώτα ποιήματά του. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του συνεργάστηκε σε πολλά γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες με ποιήματα, μελέτες και μεταφράσεις Άγγλων ποιητών. Επίσης, συνεργάστηκε με τον φίλο και συμπατριώτη του ποιητή Τάκη Σινόπουλο για μια πειραματική γραφή κοινών ποιημάτων που ο Σινόπουλος συμπεριέλαβε στις συλλογές του. Σημαντική υπήρξε η φιλία του με τον Γιώργο
Σεφέρη. Η μελέτη του «Από μια πρώτη συγκίνηση» αποτέλεσε τη συμμετοχή του στο τιμητικό αφιέρωμα Για τον Σεφέρη, ενώ το 2004 δημοσιεύτηκε στον τόμο Γιώργος Σεφέρης, το ζύγιασμα της καλοσύνης (επιμ. Μιχάλη Πιερή) ένα εκτενές κείμενό του με τίτλο «Μνήμες από τον Γιώργο Σεφέρη».
Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές Το Κατώγι (1971), Το Σακί (1980), Τα αντικλείδια (1988), Τριαντατρία Χαϊκού (1990), Της γύφτισσας (1996), Λίγος Άμμος (1997), Ποιήματα 1943-1997 (2001), Πού είναι τα πουλιά (2004) και Να μην τους ξεχάσω (2008). Το 2017 εξεδόθη η δεύτερη συγκεντρωτική έκδοση της ποίησής του με τίτλο Ποιήματα 1943-2008, σε επιμέλεια της Γιώτας Κριτσέλη. Η πρώτη του ποιητική συλλογή μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Αγγλο ποιητή και καθηγητή της ποίησης στην Οξφόρδη Πίτερ Λίβι και κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1971 από τις εκδόσεις Αnvil Press Poetry. Ποιήματά του μεταφράστηκαν και στη Γαλλία, την Αμερική, τη Ρωσία και την Πολωνία. Προσκλήθηκε και διάβασε ποιήματά του σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρο. Ανήκε στην «Εταιρεία Συγγραφέων» της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος.

Ευαγόρας Καραγιώργης

«Τα 33 Χαϊκού του Γιώργη Παυλόπουλου είναι μικρές-μικρές αποστάξεις από ματιές ή σκέψεις του ποιητή πάνω σε απλά, καθημερινά πράγματα, όμως σημαντικά, τα οποία παρατηρούσε με έναν μελαγχολικό ερωτισμό. Μου άρεσαν πολύ και σκέφτηκα να κάμω κάτι αλλά τα έπιανα και τ’ άφηνα, τα έπιανα και τα’ άφηνα. Τον Δεκέμβρη του 2015, δοκίμασα σχεδιάζοντας το πρώτο, το Κρυφό μου σώμα, για τέσσερις φωνές a capella. Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε και συνέχισα απνευστί ολοκληρώνοντας δέκα χαϊκού (τα πρώτα 9 και το 13ο).  Χρησιμοποίησα την τεχνική της επανάληψης (loop) για να μεγαλώσω τη φόρμα, όπως και την παράλληλη δομική της πολυτονικότητας, για να μεταφέρω τον λόγο του ποιητή μέσα από ένα ερωτοτροπικό μουσικό παιχνίδι, παράλληλο με αυτό που, όπως αντιλήφθηκα έκανε ο ίδιος, επιλέγοντας αυστηρά τις λέξεις, τα μοτίβα ή τη θεματολογία των ποιημάτων του. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία παρεισέφρησαν τρόποι, κλίμακες, μελωδικά σχήματα και ρυθμοί από το ελληνικό τραγούδι, νεότερο ή παλαιότερο, καθώς και μουσικές ιδέες ή τεχνικές από τη σύγχρονη μουσική γλώσσα.»

 

Δημήτρης Αγγελάτος είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά του (αυτοτελή, σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά) στρέφονται σε ζητήματα λογοτεχνικών ειδών στη νεοελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία, όπως και στις συγκριτολογικές διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις ιδιαίτερα των σχέσεων λογοτεχνίας και ζωγραφικής.

**Xορωδία Δωματίου «Πολυφωνία»

Η Χορωδία Δωματίου «Πολυφωνία» ιδρύθηκε το Νοέμβριο 2003 από τη Μάρω Σκορδή. Ειδικεύεται στη χορωδιακή μουσική “a capella”. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει κλασική μουσική από το Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα, δημοτικά τραγούδια, Ελληνικά έντεχνα, ‘ποπ’, νέγρικα, musical, κ.ά.
Η «Πολυφωνία» συμμετέχει σε Διεθνή Συνέδρια και Φεστιβάλ κατόπιν πρόσκλησης από Οργανισμούς και φορείς (ISME στη Θεσσαλονίκη, Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Τοσκάνης).
Έχει στο ενεργητικό της πληθώρα από συνεργασίες με καταξιωμένους σολίστ (Shapplin, Αβραάμ), μουσικά σύνολα (Σύνολο κιθάρων «Οκτο» – διεύθυνση: Δ. Ρεγγίνος), μαέστρους (Ιωαννίδης, Melia, Μπουζάνης, Μπαλτάς, Χατζηλοϊζου, Χατζηκτωρής) και συνθέτες (Twalfhoven «Long Distance Call», Στυλιανού «Θάλασσα-Ψυχή», Χριστοδουλίδη «Κρυφοί Ανέμοι», Μπαλτά «Ο εγωιστής γίγαντας», Παύλου «Κύριε», Καραγιώργη «10 Haikou»). Συμμετείχε στα ΚΥΠΡΙΑ 2007 και συνεργάστηκε με τη Σ.Ο.Κ. και το Θ.Ο.Κ. στο έργο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (Mendelssohn).
Έπειτα από πρόσκληση του Europa Cantat, η «Πολυφωνία» συμμετείχε στην έκδοση «European Folk Songs», Carus 2.501, με το Κυπριακό Δημοτικό τραγούδι «Ψιντρή Βασιλιτζιά μου» σε επεξεργασία Δημήτρη Πετρίδη.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μάρω Σκορδή

18 Ιουνίου, στις 20:30 στο Αρχοντικό οδού Αξιοθέας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

You May Also Like

Άρθρο της Deutsche Welle για τη Γιώργα Σολομώντος

«Πίσω από πολιτιστικές δραστηριότητες κρύβονται συχνά αθόρυβοι και ακάματοι διοργανωτές. Μια τέτοια περίπτωση είναι ...

Καλοκαίρι στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία ανακοινώνει το νέο καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας του ...

«ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ» | 1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Έναν νέο κύκλο στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό εγκαινιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο ...

Η επιστροφή του Ευγένιου Τριβιζά [απ’ την ανάποδη]

Γράφει η Ναταλία Ευσταθίου Μια εικοσαετία και πλέον μετά την πρώτη κυκλοφορία του μπεστ ...

Γενική Καταστατική Συνέλευση ΕΚΑΤΕ

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ) ενημερώνει τα μέλη του ότι την  Κυριακή 14 ...

Διαδικτυκή παρουσίαση & συζήτηση με θέμα “Theatre Audio”

Το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου μαζί με την EventPro LTD είναι ...

X