Η ομάδα Παραβάν στην Κουατριενάλε της Πράγας

Μαζί με άλλες 23 ομάδες από όλο τον κόσμο επιλέχθηκε η θεατρική ομάδα Παραβάν, για να συμμετάσχει στο Site Specific Performance Festival της φετινής Κουατριενάλε Πράγας

Ανάμεσα σε ομάδες από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, την Ελβετία και πολλές άλλες χώρες, η κυπριακή θεατρική ομάδα Παραβάν θα παρουσιάσει το δρώμενο The Hunt er/ed με θέμα την εξουσία και τη μετατόπισή της στη φετινή Κουατριενάλε Πράγας (PQ 19).

Η ομάδα επιλέχθηκε ύστερα από υποβολή της πρότασής της σε ανοιχτό κάλεσμα, στο οποίο ανταποκρίθηκαν σημαντικές ομάδες από τον διεθνή χώρο. Η Παραβάν θα παρουσιάσει το έργο της στο Site Specific Performance Festival, που αποτελεί μέρος της Κουατριενάλε Πράγας, της μεγαλύτερης Διεθνούς Έκθεσης Παραστατικών Τεχνών και Σκηνογραφίας στον κόσμο. Η PQ πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στην τσεχική πρωτεύουσα και η Κύπρος συμμετέχει στη διοργάνωση ανελλειπώς από το 1991.

Η PQ συγκεντρώνει τα βλέμματα καλλιτεχνών και κοινού, εστιάζοντας στην εικαστική/σκηνική πτυχή της θεατρικής τέχνης

Ένα διαδραστικό δρώμενο

Σε ανακοίνωση της ομάδας Παραβάν, με ιδρυτές την εικαστικό-σκηνογράφο Μελίτα Κούτα και τον σκηνογράφο Χάρη Καυκαρίδη, αναφέρεται ότι το δρώμενο που προτείνει θα είναι διαδραστικό, με το κοινό να συμμετέχει σε ένα αλληγορική κυνήγι, «μια κυνηγετική πομπή εμπνευσμένη από τα βιβλία και την ευρωπαϊκή ζωγραφική του 15ου-17ου αιώνα», η οποία αφορμάται από τον ίδιο τον χώρο όπου πραγματοποιείται η Κουατριενάλε, κοντά στο Πάρκο Στρομόβκα, που κάποτε αποτελούσε το πεδίο κυνηγίου για τους ευγενείς (και ήταν, ως εκ τούτου, χώρος και σπορ απαγορευτικά για τον λαό).

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Zhao Zhenkai «Η ελευθερία δεν είναι παρά μόνο η απόσταση μεταξύ του κυνηγού και του κυνηγημένου», το δρώμενο της Παραβάν επεξεργάζεται την τελετουργία του κυνηγιού και καλεί το κοινό να βιώσει τη μετατόπιση της εξουσίας καθώς οι κυνηγοί γίνονται κυνηγημένοι και το αντίστροφο.

Στο εικαστικό δρώμενο της Παραβάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 13 Ιουνίου στην Πράγα, συμμετέχουν οι Μελίτα Κούτα, Χάρης Καυκαρίδης, Εβελίνα Αραπίδη, Γιώργος Στεφανακίδης, Πασκάλ Καρόν και Αρίστη Σπύρου

Για την ιστορία

Είναι η δεύτερη φορά που η Παραβάν συμμετέχει στην Κουατριενάλε της Πράγας. Η ομάδα συμμετείχε ξανά στη διεθνή διοργάνωση το 2011, εκπροσωπώντας την Κύπρο. Επιπλέον, ο Χάρης Καυκαρίδης συμμετείχε ατομικά στην έκθεση το 2003 με το σκηνικό της παραγωγής «Τρωάδες», του ΘΟΚ, με το οποίο απέσπασε και ειδική αναφορά από την Επιτροπή Βραβείων. Το 2007, στο πλαίσιο της εθνικής εκπροσώπησης, παρουσιάστηκε δουλειά της Μελίτας Κούτα και του Χάρη Καυκαρίδη μαζί με άλλων σκηνογράφων σε ένα κοινό περίπτερο.

Η φετινή Εθνική Συμμετοχή

Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή 14η διοργάνωση της Κουατριενάλε Πράγας, η Κύπρος εκπροσωπείται από την βραβευμένη σκηνογράφο Έλενα Κοτασβήλι και τον Αλέξη Βαγιανό με την μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση «Στον αντικατοπτρισμό του στάτους κβο».

Η φετινή PQ ξεκινά στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου 2019.

You May Also Like

Γαλλικό -κινηματογραφικό- φιλί στο Σινε Στούντιο

Ταινίες που μιλούν γαλλικά ή προβάλλονται με γαλλικούς υποτίτλους θα δούμε στο Σινέ Στούντιο ...

Συναυλία Αλληλεγγύης / Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο πλαίσιο της αποστολής της να προσφέρει ποιοτική ορχηστρική μουσική ...

Ανοιχτή πρόσκληση ΘΟΚ προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας

Σε αναλυτική «χαρτογράφηση» του καλλιτεχνικού δυναμικού της Κύπρου προχωρεί o ΘΟΚ και καλεί ενδεχόμενους ...

Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του

Με αφορμή μια συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας στις 24 Ιουνίου, αφιερωμένη ...

‘Ενα ελπιδοφόρο όραμα από την 22χρονη ποιήτρια Amanda Gorman στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Η Amanda Gorman, η νεότερη ποιήτρια στην ιστορία των ΗΠΑ που μίλησε σε ορκωμοσία ...

Φεστιβάλ Aγλανjazz στις 9 και 10 Ιουλίου

Στις 9 Ιουλίου σηκώνει αυλαία το φετινό φεστιβάλ «Αγλανjazz», ίσως η πιο πετυχημένη πολιτιστική ...

X