Κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Κρατικής Βιβλιοθήκης κατέθεσε στις 9 Ιουλίου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, μέσω των διαδικασιών της Βουλής.

Η ερώτηση κατατέθηκε έπειτα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στην οποία αναφέρθηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναίρεσε προηγούμενη απόφαση του για παραχώρηση χώρου για ανέγερση Κρατικής Βιβλιοθήκης.

Στην ερώτησή του, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρει ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής (26/6/2019) κατά τη συζήτηση του θέματος για την Κυπριακή Κρατική Βιβλιοθήκη αναφέρθηκε από τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, καθώς και από εκπροσώπους φορέων ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του στις 23 Ιανουαρίου 2019 ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του (2016) για παραχώρηση τεμαχίου στο χώρο της Αρχιγραμματείας (παλαιό κτήριο Υπουργείου Οικονομικών και ανοικτός χώρος δυτικά του πιο πάνω κτηρίου που εφάπτεται της Λεωφόρου Βύρωνος) για σκοπούς ανέγερσης της Βιβλιοθήκης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ζητά ενημέρωση σχετικά με την πιο πάνω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να απαντήσεις ως προς το τι προτίθεται να κάνει «για ένα κορυφαίο θέμα πολιτισμού για την Κύπρο, όπως είναι η ανέγερση της Κρατικής Βιβλιοθήκης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτη σε τέσσερα, ακατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό, κτήρια.»

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Λουκαΐδης υπενθυμίζει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, σε επιστολή του ημερομηνίας 11/12/2018 αναφέρει τα εξής: «Έχει εγκριθεί ο χώρος ανέγερσης για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, παρά το παλαιό κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών. Το έργο έχει αποφασιστεί να περιληφθεί στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Κυβέρνησης το 2020 και κατά τον σχεδιασμό του έχουν ληφθεί υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα, όπως πχ η ψηφιοποίηση του υλικού».

Επισημαίνει, δε, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας στις 18 Ιουνίου 2019, δηλαδή μετά την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έκανε αναφορά στη «χωροθέτηση και τον σχεδιασμό της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης» ως έργο που μεταξύ άλλων, προάγουν την πολιτική δραστηριότητα και ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

«Διερωτόμαστε τι τελικά ισχύει: Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2016 ή η απόφαση της 23ης Ιανουαρίου του 2019;» καταλήγει ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του.

Ερώτηση και από Οικολόγους

Υπενθυμίζεται ότι σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού υπέβαλε ήδη και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

«Παλινδρομεί η κυβέρνηση»

Εξάλλου, μετά την προαναφερόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς προέβη σε δηλώσεις σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παλινδρομεί για την ανέγερση Κρατικής Βιβλιοθήκης, παραθέτοντας το χρονικό μιας σειράς από κυβερνητικές αποφάσεις:

«Το 2016 η κυβέρνηση διά του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πίεση της Βουλής αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας, εξαίρεσε από τον κατάλογο των τεμαχίων αποκρατικοποίησης συγκεκριμένο τεμάχιο κρατικής γης έκτασης 3000 τετραγωνικών μέτρων, στο χώρο της Αρχιγραμματείας.

Το 2017 το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο θα παραχωρείτο για σκοπούς ανέγερσης Κρατικής Βιβλιοθήκης.

Το 2017 το Υπουργείο Παιδείας δεσμευόταν ότι στους προϋπολογισμούς του 2018, θα περιλαμβανόταν κονδύλι ύψους €50.000, για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανέγερση Κρατικής Βιβλιοθήκης.

Το 2017 παρουσίαζε, μάλιστα, χρονοδιάγραμμα στη βάση του οποίου το έργο θα ολοκληρωνόταν το 2021, με συνολικό κόστος €12.8 εκατ.

Σήμερα, με έκπληξη ενημερωθήκαμε στην Επιτροπή Παιδείας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του στις 23/1/2019, απέρριψε την σχετική πρόταση του Κτηματολογίου για παραχώρηση του υπό αναφορά τεμαχίου!

Αλήθεια τι μεσολάβησε από το 2016 μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση άλλαξε στάση;

Μήπως οι όλοι χειρισμοί της κυβέρνησης συνδέονται με πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σύμβουλοι της κυβέρνησης πρότειναν την πώληση δυο «φιλέτων» στη συγκεκριμένη περιοχή για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου;

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και παλινδρομεί. Πολύ περισσότερο δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την κοινωνία η ανέγερση Κρατικής Βιβλιοθήκης», κατέληγε στην δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο χώρος της Κρατικής Βιβλιοθήκης στο κεντρικό κτήρίο τής, επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην παλιά Λευκωσία. ©ΠΑΡΑΘΥΡΟ

You May Also Like

Εκπτώσεις στα βιβλιοπωλεία για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Έκπτωση μέχρι και 15% σε κάθε αγορά βιβλίου προσφέρουν τα μέλη του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών ...

Εγκαινιάστηκε η Έδρα Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες

Με σεμνή τελετή εορτάστηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου η έναρξη των δραστηριοτήτων της Έδρας ...

Έκκληση Μπαρδέμ σε Σάντσεθ να βοηθήσει τους μετανάστες

Ο διάσημος ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ ένωσε τη φωνή του με τις εκκλήσεις άλλων συναδέλφων ...

Αφηγήσεις Γυναικών επί σκηνής

Ενα από τα τελευταία έργα της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013), τις ...

Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2022: Ανακοίνωση για υποβολή ταινιών

Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2022 – 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – 08 – 16/4/2022 ...

Έκθεση για την ελιά στην γκαλερί Κ

Έργα του Ανδρέα Ασπρόφτα (1919-2004) και 23 ακόμη καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην γκαλερί Κ στη ...

X