Οι ταινίες «Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ», «Υπάρχει θεός: το όνομά της είναι Petrunya» και «Ο Έκπτωτος» διεκδικούν το φετινό Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2019, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τελικές υποψήφιες ταινίες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2019 ανακοινώθηκαν στις 23 Ιουλίου στη Ρώμη.

Οι ταινίες αναλυτικά:

  • Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ (Cold Case Hammarskjöld) – Μαντς Μπρούγκερ (Δανία/Νορβηγία/Σουηδία/Βέλγιο)

To 1961, ταξιδεύοντας προς το Κονγκό για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σουηδός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Ο Χάμαρσκελντ ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός που θέλησε να αποτρέψει τις δυτικές χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στις πρώην αποικίες τους στην Αφρική. Το ντοκιμαντέρ του Μπρίγκερ φωτίζει το μυστήριο.

Αυτή είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του βραβείου LUX που ένα ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ των τριών φιναλίστ. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο φετινό 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στις 5 Αυγούστου, στις 20:30.

  • Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya) – Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα (Βόρεια Μακεδονία / Βέλγιο / Σλοβενία / Κροατία / Γαλλία)

Τι γίνεται όταν μια γυναίκα καταφέρνει να κερδίσει μια μάχη η οποία παραδοσιακά ανήκει στους άντρες; Η Petrunya πιάνει τον χρυσό σταυρό που ρίχνει σε ένα ποτάμι ο ορθόδοξος ιερέας και έτσι καταφέρνει να εξοργίσει τόσο τον ιερέα και τους υπόλοιπους άντρες όσο και την αστυνομία. Παρόλο που δεν είναι φεμινίστρια, τουλάχιστον όχι μέχρι εκείνη τη στιγμή, αρνείται να επιστρέψει τον σταυρό και παλεύει για την ισότητα.

  • Ο Έκπτωτος (The Realm) – Ροντρίγκο Σορογκόγιεν (Ισπανία / Γαλλία)


Πόσα μπορεί να κάνει κανείς για να παραμείνει στην εξουσία; Αυτή η ταινία πραγματεύεται τη διαφθορά στην πολιτική καθώς διηγείται την ιστορία ενός επιτυχημένου πολιτικού και της επιρροής που είχε μέχρι την κατάρρευσή του. Ετοιμαστείτε για σκληρά επιχειρήματα, συγκρούσεις και ίντριγκες.

Ευρωπαϊκές ταινίες στους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό Βραβείο LUX βοηθά στην προβολή των ευρωπαϊκών ταινιών με τον υποτιτλισμό και των τριών φιναλίστ στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Το βραβείο απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγείται η προβολή των τριών ταινιών σε ειδικές παρουσιάσεις σε περισσότερες από 50 πόλεις και φεστιβάλ της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

You May Also Like

Η Λευκωσία τιμά τον πρώτο Κύπριο με Όσκαρ

Τον Γιώτη Κατσαμπά θα τιμήσει ο Δήμος Λευκωσίας σε μια ειδική τελετή στο Κινηματοθέατρο ...

Ακροάσεις από την AMP Filmworks

Η εταιρεία AMP Filmworks αναζητεί ηθοποιούς όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων για πρώτους, δεύτερους ...

«Ρόζμαρι» στο Cine Studio

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου παρουσιάζει την προβολή της ταινίας «Ρόζμαρι» του Άδωνη Φλωρίδη, την ...

5o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου (PIFF) επιστρέφει για 5η χρονιά με υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές  ...

Πέντε για τα Χριστούγεννα

Με την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα να μετρά ακριβώς τέσσερις βδομάδες, γυρνάμε τον ...

Η εβδομάδα του σινεμά

* Ξεκινά αυτήν την Πέμπτη σε Λευκωσία και Λεμεσό η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, ...

X